Annons

”Scaramucci togs in för att få slut på läckor”

Den senaste av turerna kring Sean Spicer som på fredagen sa upp sig som pressekreterare i Vita huset kommenteras nu brett i amerikanska medier. Medan Fox News lyfter fram att lojaliteten består, skriver Washington Post att han gick i vredesmod.

Under strecket
Publicerad

Sarah Huckabee Sanders och Anthony Scaramucci.

Foto: APBild 1 av 1

Sarah Huckabee Sanders och Anthony Scaramucci.

Foto: APBild 1 av 1
Sarah Huckabee Sanders och Anthony Scaramucci.
Sarah Huckabee Sanders och Anthony Scaramucci. Foto: AP

När Sean Spicer själv intervjuas i konservativa Fox News förklarar han gårdagens plötsliga sorti med att ”det blev för många kockar” i Vita huset.

”Presidenten ville ta in lite nytt folk i Vita huset, och jag ville ge dem en rak start”, citeras han med tillägget att Trump ska ha bett honom stanna som pressekreterare.

Fox News konstaterar även att Spicer inte hade det bästa förhållandet till media efter återkommande bråk med reportrar kring ”fake news”. Spicer var också den som utan att skämmas kunde säga till pressen att Donald Trump är ”urtrött på nyheter som är helt säkert falska”.

Spicer blev också känd som den som försvarade att kritiska medier kunde utestängas även från utlysta presskonferenser, noterar Fox News.

Annons
Annons

Washington Post skriver att Sean Spicer sa upp sig i protest mot den plötsliga nyrekryteringen av finansmannen Anthony Scaramucci som ny kommunikationschef i Vita huset. Enligt Washington Post lämnade Spicer sin post i vredesmod, men trots det ska han på fredagen också ha sagt att jobbet har varit ”något du drömmer om, jag kan inte tacka presidenten nog”.

Stämmer uppgifterna i Washington Post, blir det fortsatt såpopera i Vita huset. Man skriver nämligen att Vita husets stabschef Reince Priebus uppges ha försökt att stoppa Scaramucci från flera nyckelpositioner i Vita huset tidigare. När Scaramucci nyligen ändå ska ha erbjudits ett toppjobb, var det bara för att slippa honom som kommunikationschef, vilket alltså misslyckats. Det hela förnekas dock av en källa nära Priebus.

Hela trion Scaramucci, Spicer som Priebus känner varandra väl, men Washington Post skvallrar att Scaramucci på sistone ska ha talat illa om Vita husets kommunikatörer. Stabschefen Priebus har också beskyllts av republikaner för att vara mer intresserad av att försvara sig själv än presidenten.

Enligt New York Times ska ett av skälen till att Trump tog in Scaramucci som kommunikationschef vara att han vill få slut på läckor, som Spicer ska ha stått för på uppdrag av Priebus.

Men Vita husets nye kommunikationschef Scaramucci kallade på fredagen Priebus för ”lite som min bror” och att lite bråk hör till. Om Spicer sa Scaramucci att han har gjort ett ”fantastiskt jobb”. ”Jag gillar honom och hoppas att han går vidare och gör en massa pengar”.

Annons
Annons

Washington Post beskriver att Spicer ovilligt och stelt tog emot en farvälkram av Scaramucci.

Senare på fredagen skrev president Trump på twitter att Spicer är “en härlig person som fick ta mycket stryk från Fake News Media – men att hans framtid är ljus”.

I Fox News intervjuades stabschefen Reince Priebus om Sean Spicers avsked:

– Jag vet hur presidenten agerar. Han står nära även dem som jobbat för honom men lämnat. Att Sean lämnar innebär inte att han inte stödjer presidenten och att presidenten inte kommer att stödja Spicer. Jag har sett hur det funkar kring presidenten och det är väldigt sunt. Han bryr sig om folk och lojaliteten går åt båda håll.

När konservativa Fox News ställer frågan om det var smärtsamt att se Spicer bli hårt kritiserad av pressen, blir svaret från Priebus att man får hård hud som pressekreterare i Vita huset. ”Efter ett tag läser man inte dåliga artiklar. Man vänjer sig vid skräp och går till de ärliga journalisterna”.

Sean Spicer kom till Vita huset efter att ha varit kommunikationschef för republikanernas National Committe i presidentkampanjen 2016. Han efterträds i Vita huset av Sarah Huckabee Sanders som på sistone synts mer än Spicer. Enligt LA Times har Spicer inte hållit pressmöten sedan 23 juni, och städas bort delvis som en följd av Trumps stigande bekymmer med Rysslandsaffärerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons