Annons

Göran Eriksson:SCB:s dramatiska siffror kan redan vara historia

Finansminister Magdalena Andersson (S), socialminister Lena Hallengren (S) och statsminister Stefan Löfven (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S), socialminister Lena Hallengren (S) och statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Stina Stjernkvist/TT

SCB-mätningen visar på dramatiska förändringar i stödet för partierna under coronavåren. Men frågan är om siffrorna fortfarande stämmer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1. Vad är det mest intressanta resultatet i SCB:s mätning?

Allt är intressant: den här SCB-mätningen är en godisbutik för alla som sysslar med politisk statistik. Det är vanligt att opinionsmätningar inte visar på några statistiskt säkerställda förändringar alls, vilket i praktiken innebär att det inte går att säga något om hur partistödet har förändrats.

Men den här SCB-mätningen innehåller statistiskt säkra förändringar sedan novembermätningen för alla partier utom Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Coronavåren har haft dramatiska effekter på stödet för partierna.

Exempelvis är Socialdemokraternas ryck ifrån Sverigedemokraterna en väljarspagat utan motstycke. I november skilde det drygt två procentenheter mellan S och SD, i dag har skillnaden ökat till knappt 17 procentenheter.

Men SCB-mätningen har trovärdighetsproblem.

2. Vilket problem är det?

Man kan inte läsa SCB-siffrorna utan den här reservationen: mätningen avslutades för nästan två veckor sedan. Frågan är därför hur mycket den här mätningen speglar det faktiska tillståndet i opinionen i dag.

Annons
Annons

Det har under våren i huvudsak rått vad man brukar beskriva som borgfred i svensk politik. Det har funnits en växande kritik mot att regeringen inte lyckats med testningen, och en stigande oro för de höga svenska dödstalen. Men få partier ifrågasatte regeringens och Folkhälsomyndighetens grundläggande strategi.

De senaste veckorna har dock förtroendet för regeringen och myndigheterna sjunkit, och i söndagskvällens partiledardebatt kastade både Ebba Busch och Jimmie Åkesson handskarna, och angrep regeringen för de höga svenska dödstalen. Den avgörande frågan är alltså om samling-under-flaggan-effekten som har lyft Socialdemokraterna verkligen består – eller om SCB:s siffror redan är historia.

3. Men med den reservationen: vad är mest intressant?

Det är förstås det dramatiska skiftet när det handlar om tätstriden i svensk politik. Alla partier förlorar väljare till Socialdemokraterna.

Novembermätningen bekräftade den tidens trend, alltså att Sverigedemokraterna närmade sig positionen som Sveriges största parti som historiskt har tillhört Socialdemokraterna. Coronakrisen slog ut i praktiken intresset för Sverigedemokraternas viktigaste frågor, invandring och kriminalitet, och det har partiet fått betala dyrt för i opinionen.

I den nya mätningen har SD förlorat andraplatsen till Moderaterna. I botten backar de redan tidigare plågade Liberalerna, och ligger nu statistiskt säkert under riksdagsspärren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons