Annons

Schabbel i utredning – rädsla för nya terrordåd

Kyrkorna i Sri Lanka hålls stängda i rädsla för nya terrordåd och USA:s ambassad varnar för nya attacker under helgen.

Landet kämpar fortfarande med att få grepp om läget. Ett 70-tal misstänkta har gripits – lika många är ännu på flykt. Positivt är dock att dödsoffren är hundra färre än man trodde.

Under strecket
Publicerad

En soldat från lankesiska flottan vaktar utanför en kyrka i Colombo torsdag 25 april.

Foto: Eranga Jayawardena/AP

En soldat från lankesiska flottan vaktar utanför en kyrka i Colombo torsdag 25 april.

Foto: Eranga Jayawardena/AP
En soldat från lankesiska flottan vaktar utanför en kyrka i Colombo torsdag 25 april.
En soldat från lankesiska flottan vaktar utanför en kyrka i Colombo torsdag 25 april. Foto: Eranga Jayawardena/AP

Läget på Sri Lanka är fortfarande mycket spänt. Misstänkta bomber sprängs under kontrollerade former och tusentals poliser och soldater jagar terrorister misstänkta för att vara delaktiga i påskens attacker mot kyrkor och hotell.

Enligt presidenten Maithripala Sirisena bedöms 140 personer med koppling till terrorgruppen IS har varit inblandade i terrordåden. Men fortfarande tycks statsapparatens olika delar fungera dåligt tillsammans – vilket till viss del beror på konflikten mellan presidenten och premiärminister Ranil Wickremesinghe.

Dödsiffrorna som tidigare i veckan angavs till 359 skrevs plötsligt ned till 253. Orsaken sades vara ett räknefel. På fredagen fick också landets polischef och statssekreteraren vid försvarsdepartementet sparken eftersom underrättelseinformation från Indien om de förestående attackerna aldrig nådde regeringen.

Annons
Annons

Myndigheterna sägs ha haft koll på den man som pekas ut som hjärnan bakom terrordåden, Moulvi Zahran Hashim, och den extrema grupp som han grundade, National Thowheed Jamath (NTJ), som också misstänks för delaktighet i terrorattackerna.

Gruppens nuvarande ledare hävdar dock att Hashim uteslöts 2017 på grund av att han blev alltför extrem. Därefter ska han tagit sig till den indiska delstaten Tamil Nadu. När indiska myndigheter där slog till mot IS-sympatisörer fick man reda på Hashims planer på attackera kyrkor. Information som myndigheterna förmedlade till Sri Lanka.

Att den lankesiska säkerhetstjänsten inte gjorde mer för att stoppa dessa planer framstår som något av ett mysterium. Hashim hymlade inte med sina hatbudskap och uppmaningar om våld och död.

Hatet och hoten riktades såväl mot kristna, buddhister och hinduer som mot andra muslimer, som inte ansågs tillräckligt rätttroende.

Sri Lankas president hävdade på fredagen att Hashim dött vid en av hotellattackerna. Men med tanke på felräkningarna av offren och de många andra oklarheter och misstag som förekommit kan man inte självklart ta det för säkert.

Så gick den lankesiska polisen till exempel ut med en efterlysning på misstänkta självmordsbombare där man hade ett foto på den amerikanska kvinnan Amara Majeed. Hon blev känd 2015 när hon skrev ett öppet brev till Donald Trump för att försöka få honom att ändra sin retorik om islam.

Annons
Annons

I dag studerar hon vid anrika Brown University i Rhode Island och fick en chock när hon upptäckte att hennes bild spridits över världen som en självmordsbombare. ”Vilken sak att vakna upp till! Jag behöver inte fler falska anklagelser”, skrev hon på Facebook. Polisen raderade sitt Twitterkonto.

Även regeringens påstående om att terrordåden skulle varit en reaktion på moskéattacken i Nya Zeeland föll på sin orimlighet eftersom kyrkattackerna uppges ha krävt planering under flera år.

Med tanke på att icke-extrema muslimer säger sig ha varnat för Moulvi Zahran Hashim under flera år är det ironiskt att muslimer nu rapporteras ha utsatts för våld som en konsekvens av kyrkoattackerna.

Ovanligt få kom till huvudstaden Colombos moskéer för fredagsbön, men i stora Dawatagaha Jumma-moskén bad man för offren för terrorattackerna mot kyrkorna. ”Det är huvudskälet till att vi är här i dag” sa moskéns ledare Reyyaz Salley till nyhetsbyrån AFP.

Självmordsbombarna som spred skräck och död | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons