Annons

Scherman: Att stoppa TV4-affären kan vara olagligt

Hård kritik mot Telias köp av TV4 har haglat från både Socialdemokraterna och Moderaterna. Men att stoppa affären kan strida mot aktiebolagslagen, anser den tidigare TV 4-chefen Jan Scherman.

– Det riskerar att bli en rättsprocess med brott mot aktiebolagslagen som förtecken, säger han.

Under strecket
Publicerad

Jan Scherman tror att det blir svårt att stoppa Telias köp av TV4.

Foto: TT Bild 1 av 1

Jan Scherman tror att det blir svårt att stoppa Telias köp av TV4.

Foto: TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion telia

Både Socialdemokraterna och Moderaterna vill att Telia avbryter sitt pågående köp av TV4. Det sa näringsminister Mikael Damberg och moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered i SvD:s Ekonomistudion på onsdagen.

Alternativ två – att staten säljer sina Teliaaktier för att slippa bli delägare i en ny tv-kanal – ser båda som ett sämre alternativ i det korta perspektivet.

– Argumenten för en försäljning har minskat över tid, säger Mikael Damberg i Ekonomistudion.

Lars Hjälmered:

– Jag tycker att det bästa vore att man inte fullföljer affären. Skulle det vara så att regeringen misslyckas med detta så ändras diskussionen när det gäller ägandeförhållandena.

Jan Scherman tror att det blir svårt att stoppa Telias köp av TV4.
Jan Scherman tror att det blir svårt att stoppa Telias köp av TV4. Foto: TT

Men TV4:s tidigare chef Jan Scherman tror inte att affären går att stoppa med politisk styrning, oavsett vem som bildar regering efter valet.

Annons
Annons

– Då ska politiken stoppa en affär som ledningen och den övriga ägarkretsen efter moget övervägande vill göra. Ska politiken sätta sig över det? Det riskerar ju att bli en rättsprocess med brott mot aktiebolagslagen som förtecken, säger Jan Scherman.

Han tror att affären kommer att bli bra för tv-tittarna. Men den förutsätter i förlängningen att staten säljer sin andel av Telia. Annars blir staten sittande med för stora andelar av det svenska medielandskapet eftersom man redan styr över public service-bolagens anslag.

Då måste man låta känsloargumenten styra, säger han:

– Jag kan förstå den känslomässiga invändningen emot att staten äger en stark minoritetspost i Telia och att samma stat bestämmer över pengarna till Public Service. Känsloargumentet delar jag och det är för mig skälet till att staten bör sälja sin andel i Telia.

Varken Mikael Damberg eller Lars Hjälmered gick in på hur affären skulle stoppas i Ekonomistudion.

Det har tidigare spekulerats i om man skulle kalla till extra bolagsstämma och fatta ett nytt beslut, eller ändra i sändningstillståndet för att sätta press på parterna.

Att regeringen skulle försöka påverka affären via sändningstillståndet bedömer Jan Scherman som osannolikt:

– Det förstår jag inte över huvud taget. Sändningstillståndsparagrafen är en spärr för att förhindra ägarkoncentration i media. Hur skulle den kunna användas när Bonniers makt i mediesverige minskar? Skulle det vara för att statens inflytande blir så dominerande att paragrafen kan utlösas? Det betraktar jag som en hopplös och utesluten risk.

– Då skulle man ju i princip också säga att vi styr in i programverksamheten i public service. Det är ju vad man har ägnat decennier åt att tala om att man inte gör.

Telia räknar med att affären kommer att vara avslutad under andra halvan av 2019, om inte Konkurrensverket har några invändningar.

– Jag har svårt att se på vilka sakliga grunder en regering ska kunna stoppa affären. Det riskerar att slå rakt mot aktiebolagslagen. Alltså är min slutsats att jag tror att affären kommer att genomföras även om det kommer att ta något år, säger Jan Scherman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons