Annons
Kommentar

Carolina Neurath:Schörlings döttrar flyttar fram positionerna

Melker Schörlings döttrar tar plats i ytterligare en styrelse i sfärens bolag – Hexagon. Därmed fortsätter de öka sitt inflytande. Det stärker bilden av att Schörlings döttrar långsamt tar över sfärens bolag på börsen.

Under strecket
Publicerad

Systrarna Sofia och Märta Schörling. Arkivbilder.

Foto: Henrik Montgomery/TT, Charles Hammarsten/IBL

Systrarna Sofia och Märta Schörling. Arkivbilder.

Foto: Henrik Montgomery/TT, Charles Hammarsten/IBL
Systrarna Sofia och Märta Schörling. Arkivbilder.
Systrarna Sofia och Märta Schörling. Arkivbilder. Foto: Henrik Montgomery/TT, Charles Hammarsten/IBL

Förr, när det skedde successioner i företagsfamiljer och det enbart fanns döttrar togs ofta en man in utifrån. Nu verkar finansfamiljerna medvetna om att det är 2017.

Den avskedade Ericsson-chefen Hans Vestberg blir vice ordförande i det turbulenta Hexagon, ett bolag som blivit känt utanför affärssidorna när vd:n Ola Rollén efter märkliga turer hamnade i en norsk häktningscell i höstas. När mätteknikbolagets nya styrelse presenterades på måndagen blev det stort fokus på Hans Vestberg.

Men en annan nyhet är att den tidigare mansdominerade sfären nu för första gången får en kvinna som ordförande.

Det var en del ögonbryn som höjdes i finansstockholm redan i höstas när det meddelades att Gun Nilsson blir vd för Melker Schörlings bolagsbygge, investmentbolaget MSAB. Men trots att hon inte var ett välkänt och förhandstippat namn har hon en gedigen bakgrund från näringslivet, framför allt från riskkapitaljätten EQT:s bolag och har beskrivits som ”en av EQT:s främsta problemlösare”.

Annons
Annons

Gun Nilsson sa till Affärsvärlden i januari att hon kommer jobba nära Melker Schörlings döttrar, och att det ”blir ett teamwork att fortsätta tillsammans”.

I den nya styrelsen i Hexagon tar också just Melker Schörlings döttrar plats, civilekonomerna Märta Schörling Andreen, född 1984, och Sofia Schörling Högberg, född 1978. De flyttar därmed fram positionerna ytterligare.

Det var i höstas som Melker Schörling meddelade att han av hälsoskäl inte förmår att fullfölja sina styrelseuppdrag. Den första frågan som infann sig var: tar döttrarna över nu? Svaret verkar landa i ett nej inte nu, men kanske senare.

Det är inte konstigt att Märta och Sofia Schörling går in i flera av Schörlingssfärens styrelser.

Förr, när det skedde successioner i företagsfamiljer och det enbart fanns döttrar togs ofta en man in utifrån. Nu verkar finansfamiljerna medvetna om att det är 2017. Vi ser i både Lundbergs- och Schörlingssfären hur döttrar successivt ges större inflytande. Och det ser ut att kunna följa ett mönster vi sett redan för tio år sedan när Cristina Stenbeck tog över ordföranderollen i maktbolaget Kinnevik – efter fem år som vice ordförande.

Det är inte konstigt att Märta och Sofia Schörling går in i flera av Schörlingssfärens styrelser. De sitter båda sedan tidigare i MSAB:s styrelse, och Sofia Schörling Högberg tar nu dessutom ett steg uppåt i vår och blir vice ordförande i maktbolaget.

När Melker Schörling själv fick frågan om deras framtida roll 2014 i Dagens Industri svarade han att de får jobba utifrån sina förutsättningar. ”Det betyder att den dag jag inte finns så måste de forma ett annat team – då behövs en annan typ av kompetens som tillskott.”

Frågan är om de inte redan har börjat förses med de tillskotten. In i sfären i vår väljs två börsveteraner, märkligt nog har båda ”Ericsson-vd” på cv:et. Hans Vestberg går alltså in i Hexagon och Carl-Henric Svanberg tar plats som ledamot i MSAB. De skulle i framtiden kunna vara de tillskott som Melker Schörling nämner och därmed kunna komplettera döttrarna. Men de tidigare vd:arna skulle också själva kunna törsta efter ordförandeklubborna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons