Annons

”Schweiz är fruktansvärt att ha barn i”

Att vara mamma i Schweiz innebär helt andra utmaningar än att vara det i Sverige.
Att vara mamma i Schweiz innebär helt andra utmaningar än att vara det i Sverige. Foto: IBL

När hemmafrun är norm kan det vara svårt att kombinera två framgångsrika karriärer med att ha barn. Men Johanna Leffler och hennes make vill inte ge efter för samhällets tryck.

– Det väckte min svenska feministiska ådra, säger hon.

Under strecket
Publicerad

Johanna Leffler och hennes make Christan har valt att fortsätta jobba heltid efter att de fick barn. Men sonen Martin får all uppmärksamhet på helgerna. ”Då är vi alltid tillsammans”, säger Johanna Leffler.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Enligt en ny ranking från den ansedda amerikanska tidskriften US News and World Reports är Sverige det bästa landet att ha barn i. Alplandet Schweiz ligger på sjunde plats på samma lista – men det är en allt för generös placering om du frågar svenska Johanna Leffler. Efter sex år som mamma i det rika landet har hon sin uppfattning klar:

– Jag tycker att Schweiz är ett fruktansvärt land att ha barn i, om man samtidigt vill ha en karriär.

Det hårda omdömet grundar sig framförallt på normen att mamman ska stanna hemma och ha huvudansvaret för familj och hem.

– Det förväntas så mycket av mammarollen. Det finns ju några hemmapappor också, men de är ju inte så många och till största delen icke-schweizare, säger Johanna Leffler.

Hon har alltid varit intresserad av att jobba, och att jobba mycket. När hon flyttade till Schweiz som 30-åring hade hon ingen tydlig tanke på att skaffa barn. Men så träffade hon Christian. Nu är hon mamma till Martin, sex år, och bor tillsammans med familjen utanför Zürich.

Schweiziska kvinnor slutar ofta jobba när de får barn – endast drygt 15 procent av mammor med partner arbetar heltid. Men Johanna Leffler och hennes make har valt att behålla det höga tempot med en arbetstid klart över de lagstadgade 42,5 timmarna i veckan.

Annons
Annons

Johanna Leffler och hennes make Christan har valt att fortsätta jobba heltid efter att de fick barn. Men sonen Martin får all uppmärksamhet på helgerna. ”Då är vi alltid tillsammans”, säger Johanna Leffler.

Foto: PrivatBild 1 av 1

– Det har aldrig varit en fråga om att stanna hemma. Jag har alltid velat fortsätta arbeta, säger hon.

Johanna Leffler och hennes make Christan har valt att fortsätta jobba heltid efter att de fick barn. Men sonen Martin får all uppmärksamhet på helgerna. ”Då är vi alltid tillsammans”, säger Johanna Leffler.
Johanna Leffler och hennes make Christan har valt att fortsätta jobba heltid efter att de fick barn. Men sonen Martin får all uppmärksamhet på helgerna. ”Då är vi alltid tillsammans”, säger Johanna Leffler. Foto: Privat

Om du har många barn eller tjänar mindre kan barnomsorgen kosta mer än du tjänar.

Hon räknar upp en rad exempel på hur det schweiziska systemet är uppbyggt kring att mamman är hemma. Till att börja med finns det ingen lagstadgad pappaledighet (men de flesta företag ger fadern två dagar i samband med förlossningen, enligt Johanna Leffler). Också mammaledigheten i Schweiz är relativt kort; de mammor som arbetar förväntas vara tillbaka på jobbet redan efter 12 veckor.

– Då har man ju fortfarande huvudet fullt av mjölk och hormoner överallt, det går ju inte att gå tillbaka och jobba då, säger Johanna Leffler.

Dessutom kostar barnomsorgen i Schweiz lika mycket per dag som man betalar per månad för förskolan i Sverige, cirka 1 300 kronor. Om du har många barn eller tjänar mindre kan barnomsorgen kosta mer än du tjänar.

– En väninna till mig blev galen av att vara hemma, sa hon började arbeta 60 procent. Hennes lön täckte 70 procent av barnomsorgen, vilket innebär att hennes man fick betala för att hon skulle kunna arbeta, säger Johanna Leffler.

Från det år barnet fyller fyra år är det obligatoriskt med kindergarten, ett slags förskoleklass, där det förväntas att barnet ska kunna äta lunch hemma. Lösningen för familjen Leffler och andra i samma situation har varit att ha en barnflicka.

Annons
Annons

– Eftersom systemet är byggt så som det är måste man outsourca allting som man kan. Vi har ju ganska bra jobb, så vi har råd med det. Men det känns inte jämlikt, säger Johanna Leffler.

Då vaknar min svenska feministiska ådra till liv och säger: Nej, det måste gå att ha ett bra jobb OCH ha familj!

Kulturkrocken blir än tydligare när hon kommer i kontakt med de ”hemmamammor” som hon ibland träffar på sin sons kindergarten.

– Vi har ju ingenting gemensamt. Jag blir galen när vi bara pratar barn, säger Johanna Leffler.

Men hon slits ibland mellan motstridiga känslor:

– Ibland tänker jag: ska jag sluta att ha ett så krävande jobb, det är ju inte så många år som Martin faktiskt verkligen vill vara med sin mamma och pappa. Men så vaknar min svenska feministiska ådra till liv och säger: Nej, det måste gå att ha ett bra jobb OCH ha familj!

Och trots motviljan mot familjepolitiken har Johanna Leffler och hennes man inte övervägt att lämna Schweiz.

– Jag älskar ju trots allt Schweiz och vill hellre att Martin ska växa upp här än i Sverige.

Hon listar saker som tryggheten, läget mitt i Europa, mindre långa och kalla vintrar, lägre skatter och en sjukvård i toppklass som klara fördelar. Dessutom, menar Johanna Leffler, är Schweiz bra för den som vill stanna hemma med sitt barn.

I övrigt uppskattas att barnen uppmanas bli självständiga redan från en tidig ålder.

– Redan från fyra år uppmuntras barnen att själva promenera till kindergarten. Det är möjligt då Schweiz är ett så pass säkert land som det är, säger Johanna Leffler.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons