Annons

Biggest Bang Science fiction möter lussebullar – i Bagarmossen

Saga Wennö som Tyra och Victor Beer som Lukas i årets julkalender i radio.
Saga Wennö som Tyra och Victor Beer som Lukas i årets julkalender i radio. Foto: Mattias Ahlm/SR

Rymden fascinerar många barn. Vilken tur då att årets julkalender utspelar sig just där – och i Stockholmsförorten Bagarmossen. I Maria Bloms regi blir det också en inre resa, genom en 10-årings känslokaos.

Under strecket
Publicerad

Biggest Bang

Genre
Radioteater
Regi
Maria Blom
Medverkande
Saga Wennö, Victor Beer, Pia Johansson, Bianca Kronlöf, Lisette Pagler, David Lenneman m fl.
Text
Martin Olczak

Sänds i Barnradion, P4,vardagar kl 06:50 och 18:35. Helger och julafton kl 09:50 och 13:03. Finns också i appen Sveriges Radio Play.

”I varje stad, på varje plats, bor det en konstig, lite småknäpp person som alla känner till”. Så inleds årets julkalender i Sveriges Radio som denna gång lite uppfriskande siktar mot stjärnorna. Blickar man bakåt, till 1957, då programmet sändes för första gången (under vinjetten ”Barnens adventskalender”) är det annars ett ganska ovanligt tema, undantaget ”Toivos Kosmos” 2006, då både tomten och Lucia hade flyttat till Jupiters måne Himalia.

Den småknäppa personen ifråga heter Lukas Fredriksson, är 22 år och bor fortfarande hemma hos föräldrarna i Bagarmossen. Lukas är besatt av rymden. Iklädd morgonrock – med nalletoffla på ena foten och gummistövel på den andra – kan han sitta på centrumtorget i timmar och orera om planeter och galaxer för förbipasserande.

Men den verkliga huvudpersonen är egentligen hans lillasyster Tyra, 10 år. Och så den gamla hunden Rufsa. Jodå, hon visar sig snart kunna tala i denna fantasy som möter science fiction, fylld av rymdvarelser som heter sådant som Bulgur Bax och Zorgo.

Annons
Annons

Tillsammans ska de rädda världen från det slemmiga monstret Horgatt Malex. Som vore de Luke, Leia och Chewbacca i ”Star Wars”-filmerna. Hur då? undrar du kanske. Jo, med hjälp av deras farmors gamla avställda rishög till bil, vars bränsle är ruttna äpplen! Och så sitter där en råtta i avgasröret.

Ciceron och lucköppnare genom äventyret är Jonas ”Myror i brallan” Leksell, vars trygga dialekt är en perfekt jultomteröst. Saga Wennö som barnet Tyra (Bianca Kronlöf som vuxen), blir en upprymd och sprallig 10-åring med såväl empati som anarki i kroppen, Victor Beer gestaltar Lukas utanförskap med värme, medan hunden Rufsa i Pia Johanssons gestalt blir en dråplig byracka med Stockholmsdialekt.

Maria Blom debuterade som barnfilmsregissör med sorgroliga ”Monky” 2017. När hon nu gör radiokalender för första gången, baserad på Martin Olczaks manus och med snygg rymdmusik av Hans Appelqvist, blir det också en fin berättelse med flera lager än bara tomtemys och pepparkaksbak. Exempelvis om ett annorlunda syskonskap som för tankarna till lika aktuella tv-serien ”Limboland”.

Och hur var det nu med det där småknäppa? Det sägs ju att ”av barn och dårar får man höra sanningen”. Om Lukas får rätt om rymden återstår att höra. Och det tycker jag att du ska göra – med ditt barn, en utmärkt anledning att faktiskt uppleva något tillsammans fram till jul.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons