Annons

"SD är fast i ett islamofobiskt träsk”

I en intervju i dagens SvD säger SD-ledaren Jimmie Åkesson att han vill utreda hur attityder i den svenska muslimska befolkningen kan kartläggas.

Nu kommer hård kritik från Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson.

Under strecket
Publicerad

Birgitta Ohlsson, Liberalernas utrikespolitiska talesperson.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

Birgitta Ohlsson, Liberalernas utrikespolitiska talesperson.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1
Birgitta Ohlsson, Liberalernas utrikespolitiska talesperson.
Birgitta Ohlsson, Liberalernas utrikespolitiska talesperson. Foto: Jessica Gow/TT

**– Det är upprörande. **Det här blir ännu ett exempel på att Sverigedemokraterna är fast i ett islamofobiskt träsk, säger Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Liberalerna, till SvD.

Det var i dagens Svenska Dagbladet som SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att han vill göra attitydundersökningar i den svenska muslimska befolkningen, detta för att se hur utbredd religiös radikalism är.

– Det är en skrämselberättelse som hela tiden kommer tillbaka till att det är invandringens fel och framförallt att man vill skuldbelägga muslimer, säger Ohlsson.

– Det är ett parti som har rötter i nazismen och driver idag fortfarande ett budskap som handlar om att göra skillnad på folk och folk, säger Birgitta Ohlsson.

Enligt Birgitta Ohlsson gör Sverigedemokraterna medvetna sammanblandningar mellan troende muslimer och våldsbejakande islamister.

– Jag hatar våldsbejakande islamism och extremism och varit en av de politiker som har varnat för det länge. Men den sammanblandningen som görs är mycket, mycket farlig och där måste anständiga politiker markera skillnaden, säger Birgitta Ohlsson.

Hur ska det göras konkret?

– Varje gång vi debatterar islamistisk terrorism som är ett stort hot i stora delar av världen idag så måste man också göra den stora distinktionen mellan troende muslimer och de islamistiska extremisterna. Det är viktigt att påminna om i debatten hela tiden, säger Birgitta Ohlsson.

Enligt Ohlsson gäller det att kunna ha flera tankar i huvudet samtidigt. Islamofobi i samhället ska bekämpas på samma sätt som antisemitism, antiziganism och olika former av rasism.

– Man måste kunna hålla den debatten levande men också ta avstånd från den islamistiska terrorismen, säger Birgitta Ohlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons