Leif Ekström.
Leif Ekström. Foto: Lars Pehrson

”SD behöver inte kampanja, folk röstar på dem ändå”

S vann kampen om regeringsmakten, men förlorade slaget om landsbygden. I Älvdalen tvivlar en gråsosse med Palme-tatuering på sitt parti.

Missnöjet formuleras i en skoningslös domedagsprofetia:
– Vi kommer hamna på 10−15 procent, säger lokale S-politikern Leif Ekström.

Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
65 årige Leif Ekström i Älvdalen

 

ÄLVDALEN Det är lätt att vara sosse här. Men det kommer en tid då även gråsossar som Leif Ekström på allvar ska fundera över vilket parti de ska rösta på i riksdagsvalet. Som det är nu finns det inget parti som vill ha älvdalingarna. Och vill man inte ha dem kan man lika gärna ge bort dem till Norge.

Den analysen gör han själv, Leif Ekström, pensionerad rektor och lokalpolitiker. Hans dom över det egna partiet är hård: Socialdemokraterna kommer att marginaliseras. Bli ett 10-procentsparti.

– Hur ska det gå för oss? frågar han sin tatuering av Olof Palme.

Tatueringen på högra axeln är egentligen en karikatyr av den legendariske S-ledaren med spetsig näsa. Leif gjorde den för tio år sedan som en kärleksförklaring. Han älskar Olof Palme. Och han behöver ju också någon som kan hålla ett öga på tatueringen på motsatt axel – som föreställer revolutionären Che Guevara.

– Che: ”Ska vi göra det med vapen?” Palme: ”Med samtal? Vi är pedagogiska. Vi pratar”, säger Leif och förklarar att han ibland konsulterar sina två tatueringar när han ställs inför ett problem.

Leif Ekström gjorde sina tatueringar för tio år sen. Snart ska han göra två till, en av debattören Linnéa Claeson och en av aktivisten Malala Yousafzai.
Leif Ekström gjorde sina tatueringar för tio år sen. Snart ska han göra två till, en av debattören Linnéa Claeson och en av aktivisten Malala Yousafzai. Foto: Lars Pehrson

Här i Älvdalen – Övdaln på det lokala språket älvdalska – gjorde Socialdemokraterna i höstas ett katastrofval. I ingen annan svensk kommun tappade de så mycket samtidigt som Sverigedemokraterna gick så kraftigt framåt: S föll från 45,5 procent i valet till kommunfullmäktige 2014 till 28,8 procent 2018, medan SD nästan fördubblade sin röstskörd från 7,6 till 14,2 procent.

Annons

Det är i de små kommunerna, tidigare starka S-fästen, som partiet tappat som mest i kommunvalet 2018.

”Arbetarväljarna och landsbygdsväljarna har det gemensamt att deras syn på utvecklingen är signifikant mer pessimistisk än medelklassväljarna i storstaden. Väljare som anser att landets utveckling går åt fel håll tenderar att straffa den sittande regeringen”, kan man läsa i Socialdemokraternas valanalys.

– Vi försöker vara alla till lags. Vi vill vara överallt men är ingenstans. Vi kommer att hamna på 10–15 procent. När jag tänker på det blir jag förbannad och tränar, säger Leif och ber Olof Palme om ursäkt för sin domedagsprofetiska analys.

Vikterna på kabelmaskinen på Älvdalens atletklubb räcker inte till. Utöver maskinens maxvikt på 108 kilo har han lagt på cirka 30 kilo tunga hantlar. 90 minuter tricepsträning står på Leifs schema i dag och tydligen är detta ett ”mellanpass” – i morgon ska han köra tungt.

Atletklubben har blivit en träffpunkt i den lilla orten. Om du vill få tag på många människor samtidigt så är det hit du går en torsdagsmorgon. Pensionärerna får träna gratis under vissa tider och nu är det fullt.

Annons

70-åriga Gerd Öhrn skakar på huvudet när hon pratar om Sverigedemokraternas framgångar.

– Jag tycker att det är hemskt, säger hon.

Gerd tvivlar på Socialdemokraterna och säger att de varit otydliga inför senaste valet.

– Vad vill de med sin politik? Vad vill de med glesbygden? Det är för mycket Stockholmspolitik som drivs samtidigt som vi här knappt har någon lokaltrafik, säger hon.

1/2

Gerd Öhrn är en av pensionärerna som tränar gratis på Älvdalens Atletklubb.

Foto: Lars Pehrson
2/2

Leif Ekström sitter i Atletklubbens styrelse. Han säger att gymmet blivit en träffpunkt för pensionärerna i Älvdalen.

Foto: Lars Pehrson

Gerds frågor dröjer sig kvar i rummet. De andra pensionärerna i sällskapet nickar instämmande och flera av dem säger att politikerna på riksnivå inte verkar förstå hur livet är i en glesbygdskommun. Där befolkningen krymper, där ”allt läggs ner” och där Sverigedemokraterna nu vinner mark.

2010 hade SD inga kandidater till sin stol i kommunfullmäktige. Samtliga tre personer som skrevs på de tomma valsedlarna tackade nej till att representera partiet. 2014 tog tre Sverigedemokrater plats i fullmäktige och i dag har partiet fem mandat av 35, lika många som Moderaterna.

Leif Ekström suckar djupt genom skägget.

– Vi var ute varje helg i valrörelsen, bjöd på korv och valfläsk. SD behöver inte ens kampanja, folk röstar på dem ändå. Men vad har de som är svaret på Älvdalens problem? Ingenting!

Annons

Pensionärerna på Älvdalens atletklubb drar, pressar och lyfter. Här finns inga motionscyklar eller löpband. Hit kommer man för att bygga muskler. Konditionen får man fixa någon annanstans.

Leif Ekström, som sitter i Atletklubbens styrelse, berättar att alla inköp till gymmet görs utifrån före detta kroppsbyggaren Arnold Schwarzeneggers tycke och smak och att ”bara det bästa är gott nog”.

– Vi funderade på att köpa in pilatesbollar för vi tänkte att det kanske vore bra för de äldre. Men skulle Arnold sitta på en pilatesboll? Nej, det skulle han inte, då gör inte vi det heller.

1/2

81-åriga Vivi-Ann Segrell (i mitten) tränar regelbundet på Älvdalens Atletklubb. Dagens stora samtalsämne på gymmet är politik.

Foto: Lars Pehrson
2/2

Miljöfrågan är viktig för Vivi-Ann Segrell, därför röstar hon på Miljöpartiet.

Foto: Lars Pehrson

Agneta Larsson tar en paus i sin träning för att berätta att hon är osäker på om hon överhuvudtaget kommer att rösta i nästa val. Hon beskriver situationen som ”hopplös” och menar att regeringen ”kör sitt eget race” på riksplan.

– Allt läggs i städerna. Vad ska jag med höghastighetståg mellan Stockholm och Göteborg till? De måste satsa här också.

En annan stor fråga är bränsleskatter. I Älvdalen kan man inte förlita sig på kollektivtrafiken. Bilen är ett måste och en familj behöver oftast två bilar för att få vardagen att gå ihop.

Annons

”Miljöpartist” används som ett skällsord här.

81-åriga Vivi-Ann Segrell är miljöpartist.

– Jag är det av hävd. Jag har alltid röstat på dem så jag fortsätter med det. Miljöfrågan är viktig för mig.

Kerstin Ellingsson är den enda på gymmet som säger att hon röstat på SD. Hon har sitt vita tjocka hår i en hästsvans, lyfter på ögonbrynen och gestikulerar när hon pratar om hur hon uppfattar att partiet behandlats i riksdagen.

– De har ju mobbats. Vi säger till barnen i skolan att man inte får mobba någon men i riksdagen är det okej med mobbning. Nu har de andra partierna inget annat val än att prata med SD, de har redan tagit mycket av deras politik.

Efter reklamen visas:
SD-politikern Kenneth Upphagen i Älvdalen

På Morins Bageri och Centrumspel sitter Kenneth Upphagen med en kaffekopp framför sig. Han har precis varit på ett möte i egenskap av begravningsombud. Kenneth är också Sverigedemokraternas förstanamn i Älvdalen.

Vi hinner knappt säga hej innan telefonen ringer:

– I’m working this morning. I started at four ’o clock, as usual.

– I’ll call you when I come home.

– I love you too.

Efteråt berättar Kenneth, som började dagen med att dela ut tidningar klockan fyra på morgonen, att han pratar med sin fru flera gånger om dagen. Han säger att ”thailändskor är väldigt svartsjuka” och att området där vi nu befinner oss ofta kallas för Thai-Dalen eftersom många män här gift sig med kvinnor från Thailand.

Annons

Kenneths fru har ännu inte fått uppehållstillstånd i Sverige via anknytning. I sommar kommer hon och hälsar på.

Kenneth Upphagen har tidigare varit aktiv centerpartist men övergav partiet ”när partiet övergav bönderna”. Det skedde, enligt honom, i början av 00-talet.

– Det var då de blev Stureplanscentern, säger han torrt.

Kenneth Upphagen är politiker. Han är också begravningsombud, pizzabagare och han delar ut tidningar några dagar i veckan.
Kenneth Upphagen är politiker. Han är också begravningsombud, pizzabagare och han delar ut tidningar några dagar i veckan. Foto: Lars Pehrson

Den största anledningen till att Kenneth blev sverigedemokrat är migrationspolitiken. Att han tackade ja till att representera partiet lokalt beror även på en rad projekt och affärer som han anser misskötts av Socialdemokraterna.

Även Kenneth pratar om klyftan mellan stad och land, om bränsleskatterna och bilens nödvändighet. Men framförallt pratar han om att unga i Älvdalen saknar framtidstro.

– Folk som har framtidstro gör barn, vi ser en krympande befolkning. Vi är Sveriges vattenkraftstätaste kommun och ändå har vi ingen nytta av det. Var är arbetstillfällena?

Annons

En man kommer in på cafeét och hälsar med en nickning. Det visar sig att han är en före detta socialdemokratisk riksdagsledamot. Mannen, som heter Leo Persson, låter semlan bli kvar på grannbordet och sätter sig bredvid Kenneth.

– Det som hänt i Älvdalen är att man bytt missnöjesparti, gått från Kommunlistan till SD. Det är vad jag tror, säger han samtidigt som han lutar sig tillbaka i stolen och knäpper händerna framför magen.

Leo och Kenneth är oense om det mesta men båda tycker att fördelningen mellan stad och land är skev och att det finns gott om outnyttjade resurser på landsbygden.

– Samtidigt ska vi inte heller tro att staten kan komma hit och göra underverk, konstaterar Leo.

Leo Persson har suttit i riksdagen för Socialdemokraterna i många år. Både han och sverigedemokraten Kenneth Upphagen tycker att staten inte utnyttjar resurserna som finns på landsbygden.
Leo Persson har suttit i riksdagen för Socialdemokraterna i många år. Både han och sverigedemokraten Kenneth Upphagen tycker att staten inte utnyttjar resurserna som finns på landsbygden. Foto: Lars Pehrson

Kenneth Upphagen vill visa oss sitt Älvdalen som han kallar paradis för den som vill ”assimilera sig” till livet med jakt och fiske.

Annons

Han kör runt i den storslagna naturen. Berättar om byarna, visar porfyrverket som är en turistattraktion på sommaren, tar en sväng förbi en nedlagd skidanläggning och stannar till vid Väsa Bygdegård där han bakar pizzor på helgerna. Kenneth är före detta pizzabagare. 1986 startade han en pizzeria i Älvdalen tillsammans med en grek.

– Man behöver skapa framtidstro så att våra ungdomar som startar företag inte gör det någon annanstans utan stannar och gör det här.

Kan Sverigedemokraterna fixa det?

– Nej, det tror jag inte. Det är upp till grabbarna och tjejerna som bor här. Men ge dem förutsättningarna.

Vad är det som visar att det inte finns någon framtidstro?

– Missnöjet visar sig genom hur man röstar.

Är ni ett missnöjesparti?

– Det kanske vi är, jag vet inte.

Hur stor fråga är invandringen?

– För mig är den ganska stor. Migrationen är ett stort misslyckande i Sverige. Man kan inte ta nyanlända människor till ställen där det varken finns jobb eller utbildningsmöjligheter. Det måste finnas förutsättningar för att kunna assimilera människor.

Annons

Du har ju själv en fru som ska komma hit från Thailand, ska hon assimilera sig?

– Ja, det hoppas jag.

Hur ska hon försörja sig?

– Om inte jag gör det så får hon söka arbete och det finns gott om arbeten i till exempel Sälen. Min fru och alla andra thailändskor jag känner är inte svåra att sysselsätta. De tar jobben som finns.

När Kenneth Upphagen visat oss bygdegården, den enorma pizzaugnen han köpt billigt på en auktion och degen han gjort till helgens pizzaförsäljning kör han oss tillbaka till tätorten. Två buddhafigurer hänger i backspegeln. Den ena har han fått av sin fru, den andra av en vän i Thailand. Kenneth säger att han tror mer på buddhism än på Svenska kyrkan.

Sverigedemokraterna har gått starkt framåt i Älvdalen. 20-årige Daniel Hedén (längst till vänster) är en av förstagångsväljarna som röstat på partiet.
Sverigedemokraterna har gått starkt framåt i Älvdalen. 20-årige Daniel Hedén (längst till vänster) är en av förstagångsväljarna som röstat på partiet. Foto: Lars Pehrson

Några timmar senare sitter vi på pizzerian ”Fyrklövern” på Dalagatan– just den pizzeria Kenneth Upphagen var med och startade på 1980-talet. Nu är det nya ägare och enligt ett gäng killar som sitter vid ett långbord är pizzorna egentligen godare på stans andra pizzeria, men här finns utskänkningstillstånd.

Annons

Vi har stämt träff med 20-årige Daniel Hedén och hans kompisar på pizzerian. Kvällen före satt några av dem i en rostig Volvo Amazon från 1966 som åkte fram och tillbaka på Dalagatan. Till slut stannade Amazonen på parkeringen vid ICA. Där förklarade Daniel att det är vad man ”gör” i Älvdalen.

– Eller så är man i någons garage och mekar med bilar, eller så åker man till Mora.

Vad man gör i Mora? ”Kör runt och kanske träffar lite folk”.

Alla killar vid bordet har gått eller går yrkesprogram på gymnasiet. Daniel är utbildad svetsare. Han har arbetat som betonghåltagare sedan studenten 2017. På måndag börjar han på ett nytt jobb, som glasmontör. Men först några dagars semester.

19-årige Philip Lok gör en snabbanalys av valutgången i kommunen: en ny generation har blivit röstmyndiga.

Över hälften av killarna som sitter vid bordet har röstat på SD. Ingen har röstat på S.

1/2

Daniel Hedén säger att han tycker att SD har bra politik och lyfter fram skatterna som en viktig fråga. Men Philip Lok, i baksätet, tror att SD-sympatierna inte har med skatter att göra.

Foto: Lars Pehrson
2/2

”Det här gör man hela dagarna när man är ledig”, säger killarna i den gröna Volvo Amazonen från 1966.

Foto: Lars Pehrson

När det sista av starkcidern druckits upp är det dags att åka. Vi ska hem till Daniel som bor på en gård en kort bilfärd från pizzerian.

– Jag röstar på SD för att de verkar vettiga. Jag tycker de har bra politik. För mig handlar det mycket om skatter, till exempel bränsleskatter. Här måste man ta bilen överallt.

Annons

Det är trångt i Daniels gröna Amazon som luktar bensin och skramlar sig fram längs vägen. Vi är en person för mycket i baksätet och hinner lyssna på både Eddie Meduza, Larz Kristerz och Lasse Stefanz innan vi är framme vid gården som ser ut som en bilkyrkogård.

Daniels mamma kommer ut och hälsar. Säger att hon gett upp när det gäller de gamla bilarna på gården.

– Han köper bara fler och fler. De han sålt är fortfarande kvar här, suckar hon och skrattar i samma andetag.

I garaget står dessutom en Volvo 940 limousine – uppställd på sidan. Det blir lättare att meka med den då, förklarar Daniel.

1/3

Daniel Hedén har en Volvo 940 limousine i garaget. Han har ställt upp bilen på sidan för att det ska vara lättare att meka med den.

Foto: Lars Pehrson
2/3

Fredrik Martinssons är chaufför för kvällen. Killarna ska åka till Mora. Philip Lok är en av dem som ska åka med.

Foto: Lars Pehrson / Svenska Dagbladet
3/3

Eddie Meduza, Larz Kristerz och Lasse Stefanz är självklara på Daniel Hedéns spellista.

Foto: Lars Pehrson / Svenska Dagbladet

Fredrik Martinsson har en bit vit pappersservett instoppad i näsan. Han spottar blod och berättar hur han blev slagen av några killar för över en vecka sen men ännu inte orkat gå till doktorn.

Fredriks mobilskal pryds av SD:s blåsippa.

– Jag har tittat på andra partier, men jag tycker att de har bästa lösningar för företagare, bland annat.

Philip Lok skakar lite på huvudet och säger att hans kompisar inte berättar hela sanningen. Att deras partisympatier i själva verket inte har med bränsleskatter och företagspolitik att göra.

Annons

– Man är rädd för invandring, därför röstar man på SD. Asylboendet uppe i Trängslet har påverkat mycket. Jag vill inte heller ha för mycket invandring men jag röstar inte på SD, säger Philip.

Boendet han pratar om ligger vid ett gammalt militärt övningsfält och väckte en del uppmärksamhet hösten 2015 då asylsökande som körts dit vägrade kliva av bussen. Som mest bodde över 500 flyktingar i byggnaderna avsedda för militärer. De sista flyttade därifrån i december 2016.

Philip Lok är 19 år. I höstas röstade han för första gången.
Philip Lok är 19 år. I höstas röstade han för första gången. Foto: Lars Pehrson

Följande två åren har Älvdalens kommun tagit emot cirka 100 nyanlända. Men de vi pratar med på orten säger att de flesta inte blir kvar utan flyttar till större städer.

Philip Lok har glömt sin jacka hemma så nu står han och huttrar samtidigt som han smuttar på sin öl. Det börjar bli kväll och temperaturen kryper nedåt. Philip, Daniel och resten av gänget ska åka till Mora, ”köra runt och kanske träffa lite folk”.

Annons

Ur högtalarna i bakluckan på den gröna Amazonen spelas Eddie Meduzas ”En idiot”.

Daniel Hedén öppnar en ölflaska med tänderna.

– Har man semester så har man.

Leif Ekström är övertygande när han säger att det finns en särskild arbetsmoral i Älvdalen. Man är plikttrogen och man jobbar hårt. Samtidigt är han orolig för sin bygd.

– När en elev blev trött på mig som rektor ritade han hakkors. Invandringen får klä skott för annat missnöje.

Leif Ekström är orolig för sitt parti. Han säger att Socialdemokraterna är splittrade ”vill vara överallt men är ingenstans”.
Leif Ekström är orolig för sitt parti. Han säger att Socialdemokraterna är splittrade ”vill vara överallt men är ingenstans”. Foto: Lars Pehrson

Missnöje över vad?

– Vi känner oss övergivna. Vad får våra barn? Alla beslut fattas utifrån ett Stockholmsperspektiv. Posten och Försäkringskassan har lagts ner, bensinmacken stängdes för fem år sedan. När jag var ung hade vi fem-sex stycken. Och varför ska vi åka till arbetsförmedlingen i Mora? De säger att arbetslösa ska prata med handläggare på videolänk. Tänk att vara så utsatt och så ska du sitta och prata med nån jävel på videolänk.

Annons

Så vad behöver ni?

– Alla ska ha det bra, oavsett mamma och pappa. Alla ska ha samma möjligheter. Landsbygden måste också få leva.

Det är lätt att vara sosse i Älvdalen.

Men när till och med den sossigaste sossen, som säger sig ha ärvt sin ”gråa sossighet” och har den i blodet, börjar tvivla – vad krävs då för att vända trenden?

– Göra som norrmännen och ta hand om sin glesbygd, svarar Leif och pressar 140 kilo skrot med ett gråsossigt vrål.

Efter reklamen visas:
Förstagångsväljarna i Älvdalen

Här minskade S mest – och SD ökade mest – i valet 2018

Förändring mellan 2014 och 2018 i valet till kommunfullmäktige för Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Listan visar de tio kommuner där Socialdemokraterna minskade mest.

I Älvdalen skedde den största förändringen: Inte i någon annan kommun minskade S så mycket samtidigt som SD ökade så stort. Här gick S från 45,5 procent i valet 2014 till 28,8 procent 2018, medan SD nästan fördubblades från 7,6 till 14,2 procent.

KommunFörändring SFörändring SD
Pajala−16,8−0,7
Älvdalen−16,7+6,6
Ragunda−15,5+6,9
Hagfors−14,9−6,3
Vimmerby−13,4+2,4
Östra Göinge−13,0−2,6
Söderköping−13,0+5,3
Haparanda−12,9−0,2
Tierp−12,8+4,2
Härnösand−11,5+4,9
Svenska Dagbladets Negra Efendić och Lars Pehrson.
Svenska Dagbladets Negra Efendić och Lars Pehrson. Foto: Lars Pehrson

Leif Ekström gjorde sina tatueringar för tio år sen. Snart ska han göra två till, en av debattören Linnéa Claeson och en av aktivisten Malala Yousafzai.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 16

Gerd Öhrn är en av pensionärerna som tränar gratis på Älvdalens Atletklubb.

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 16

Leif Ekström sitter i Atletklubbens styrelse. Han säger att gymmet blivit en träffpunkt för pensionärerna i Älvdalen.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 16

81-åriga Vivi-Ann Segrell (i mitten) tränar regelbundet på Älvdalens Atletklubb. Dagens stora samtalsämne på gymmet är politik.

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 16

Miljöfrågan är viktig för Vivi-Ann Segrell, därför röstar hon på Miljöpartiet.

Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 16

Kenneth Upphagen är politiker. Han är också begravningsombud, pizzabagare och han delar ut tidningar några dagar i veckan.

Foto: Lars Pehrson Bild 6 av 16

Leo Persson har suttit i riksdagen för Socialdemokraterna i många år. Både han och sverigedemokraten Kenneth Upphagen tycker att staten inte utnyttjar resurserna som finns på landsbygden.

Foto: Lars PehrsonBild 7 av 16

Sverigedemokraterna har gått starkt framåt i Älvdalen. 20-årige Daniel Hedén (längst till vänster) är en av förstagångsväljarna som röstat på partiet.

Foto: Lars PehrsonBild 8 av 16

Daniel Hedén säger att han tycker att SD har bra politik och lyfter fram skatterna som en viktig fråga. Men Philip Lok, i baksätet, tror att SD-sympatierna inte har med skatter att göra.

Foto: Lars Pehrson Bild 9 av 16

”Det här gör man hela dagarna när man är ledig”, säger killarna i den gröna Volvo Amazonen från 1966.

Foto: Lars Pehrson Bild 10 av 16

Daniel Hedén har en Volvo 940 limousine i garaget. Han har ställt upp bilen på sidan för att det ska vara lättare att meka med den.

Foto: Lars Pehrson Bild 11 av 16

Fredrik Martinssons är chaufför för kvällen. Killarna ska åka till Mora. Philip Lok är en av dem som ska åka med.

Foto: Lars Pehrson / Svenska DagbladetBild 12 av 16

Eddie Meduza, Larz Kristerz och Lasse Stefanz är självklara på Daniel Hedéns spellista.

Foto: Lars Pehrson / Svenska DagbladetBild 13 av 16

Philip Lok är 19 år. I höstas röstade han för första gången.

Foto: Lars Pehrson Bild 14 av 16

Leif Ekström är orolig för sitt parti. Han säger att Socialdemokraterna är splittrade ”vill vara överallt men är ingenstans”.

Foto: Lars Pehrson Bild 15 av 16

Svenska Dagbladets Negra Efendić och Lars Pehrson.

Foto: Lars Pehrson Bild 16 av 16