Annons

”SD behöver inte vara politikens nav”

Ingenting är för sent ännu. Företrädare för Centerpartiet och Liberalerna kan fortfarande välja att på onsdag rösta för en borgerlig regering ledd av Ulf Kristersson, skriver Catarina Kärkkäinen, Fria Moderata Studentförbundet, i en slutreplik till Cuf och Luf.

Under strecket
Publicerad

Partiledarna Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD).

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 2

Catarina Kärkkäinen.

Foto: Joakim ZenkBild 2 av 2

Partiledarna Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD).

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1
Partiledarna Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD).
Partiledarna Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Anders Wiklund/TT

SLUTREPLIK | REGERINGSBILDNINGEN

Centerpartiet och Liberalerna gick till val med Alliansen. Partierna vill fortfarande bilda en alliansregering, ha Ulf Kristersson som statsminister och se allianspolitik förverkligad. Därför kommer de båda partierna att rösta emot Ulf Kristersson i riksdagens statsministeromröstning på onsdag.

Det är en ungefär lika enkel pedagogisk uppgift att försvara den linjen som det var att förklara varför de borgerliga partierna under decemberöverenskommelsen avsåg lägga ned sina röster i stället för att rösta för sitt eget budgetförslag.

Ordförandena för Centerpartiets ungdomsförbund och Liberalernas ungdomsförbund skriver i sin replik på min debattartikel att deras partier inte offrar chansen att utöva borgerlig politik eftersom Sverigedemokraterna inte är ett borgerligt parti – utan ett auktoritärt parti. Jag menar att detta är att blanda bort korten.

Annons
Annons

Onsdagens omröstning handlar inte primärt om Sverigedemokraterna. Den handlar om huruvida man vill se en alliansregering. Den handlar om huruvida man vill fortsätta den liberala och konservativa samverkan som har möjliggjorts av generationer av borgerliga politikers ansträngningar. Och den handlar om huruvida man tänker försöka få igenom sin politik – idéer och förslag om ekonomi, företagande, utbildning, bostadsmarknad och arbetsmarknad som Sverige är i stort behov av.

Jag förstår och delar Eks och Forssells aversion mot stora delar av Sverigedemokraternas politik och dess ideologiska grund.

Lyckligtvis finns det ett spektrum av uppfattningar även i Centerpartiet och Liberalerna. Centerstudenter har uppmanat sitt parti att släppa fram en minoritetsregering ledd av Moderaterna. Lokala företrädare i båda partier har förordat samma sak. Över hälften av Liberalernas väljare vill att partiet ska rösta ja till Ulf Kristersson som statsminister.

”Vi har stor respekt för att Moderaterna vill driva igenom sin politik. Men även vi vill se vår politik förverkligad”, skriver Magnus Ek och Joar Forssell. Men inte heller efter Ulf Kristerssons löfte om att endast driva allianspolitik ville Centerpartiet och Liberalerna rösta för honom som statsminister.

Jag förstår och delar Eks och Forssells aversion mot stora delar av Sverigedemokraternas politik och dess ideologiska grund, även om jag skulle vara något mer försiktig med utsagor som att partiet ”uttryckligen vill motverka all den politik vi står för”.

Det finns naturligtvis värden som man som liberal inte under några omständigheter kan kompromissa med. Jag har dock förtroende för att en borgerlig regering ledd av Ulf Kristersson skulle klara av den uppgiften, och menar att de som talar om ”beroende” av Sverigedemokraterna gör sig själva en otjänst. Carl Bildts minoritetsregering 1991–1994 var inte ”beroende” av Ny Demokrati, utan tog politiskt ansvar för en svår situation, formulerade sina förslag och förhandlade i riksdagen.

Annons
Annons

Catarina Kärkkäinen.

Foto: Joakim ZenkBild 1 av 1

Statsministeromröstningen och den kommande mandatperioden är även en prövning för Sverigedemokraterna. Partiet gick till val på flera frågor i vilka de ligger närmare de borgerliga partierna än vänsterblocket. Av deras sympatisörer anser hela 85 procent att det vore bäst med mer borgerlig politik. Även Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson har väljare att ta hänsyn till och förklara sig för. I stället får partiet ytterligare ett friåk av Centerpartiet och Liberalerna.

Borgerligheten har en lång historia av samverkan. Partierna har aldrig haft så stor idégemenskap som nu. Sverige behöver liberal politik mer än på länge. Trots det tänker Annie Lööf och Jan Björklund som första borgerliga partiledare sedan 1970-talet rösta emot en borgerlig statminister – i rädsla för vad ett annat parti kan tänkas göra i ett senare skede.

Ingenting är dock för sent ännu. Det går att lämna Socialdemokraternas narrativ därhän och sluta göra Sverigedemokraterna till politikens nav. Företrädare för Centerpartiet och Liberalerna kan fortfarande välja att på onsdag rösta för en borgerlig regering ledd av Ulf Kristersson och liberala reformer för Sverige.

Catarina Kärkkäinen
förbundsordförande Fria Moderata Studentförbundet

Catarina Kärkkäinen.
Catarina Kärkkäinen. Foto: Joakim Zenk
Efter reklamen visas:
Hur länge klarar Sverige att inte ha en regering?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons