Annons

SD ska lyfta integration och jämställdhet

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson presenterar partiets nye integrationspolitiske talesperson Henrik Vinge och jämställdhetspolitiska talesperson Ebba Hermansson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson presenterar partiets nye integrationspolitiske talesperson Henrik Vinge och jämställdhetspolitiska talesperson Ebba Hermansson. Foto: Hanna Franzén/TT

Sverigedemokraterna får en talesperson för integrationspolitik för första gången på länge samt en ny jämställdhetspolitisk talesperson.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
SD får ny jämställdhetspolitisk talesperson

Den avgående presschefen Henrik Vinge tar hand om integration och Ungsvenskarnas förbundssekreterare Ebba Hermansson tar över jämställdhet. Båda kandiderar till riksdagen.

– Ebba är en ung tjej med de erfarenheter som det innebär och kan hantera jämställdhetsproblematiken utifrån det, till skillnad från exempelvis Gudrun Schyman som har sitt ursprung i 70-talets vänsterrörelse. Det här är fräscht, modernt och framåtriktat, en riktig jämställdhetspolitik i stället för vänsterfeminismen, säger partiledaren Jimmie Åkesson på en pressträff där Hermansson och Vinge presenteras.

Ebba Hermansson, som inte vill kalla sig feminist, säger att hon vill lyfta frågor om unga kvinnors psykiska ohälsa och kvinnors trygghet. Hon tycker att partiets jämställdhetspolitik som den ser ut nu är bra och vill fundera ett tag innan hon vill ta ställning till om ändringar behövs.

Hon försvarar partiets linje att gränsen för fri abort ska sänkas från dagens 18 veckor till 12.

– Jag har inga problem med den, säger Hermansson och anser att det handlar om omsorg om kvinnan.

– Det är ett betydligt större ingrepp att göra det efter vecka 12, säger hon.

SD har inte haft någon integrationspolitisk talesperson på ett tag, men anser att det nu behövs en som kan se helheten i de insatser som görs på olika områden. SD har haft för vana att kraftigt skära i regeringens anslag för integration i sina budgetförslag eftersom partiet hävdat att pengar försvinner till ingen nytta. Om partiet ska anslå mer eller mindre än tidigare framöver, kan Vinge inte säga något om.

– I grunden handlar det om att skapa ett lag som kan matcha de andra partierna under den kommande mandatperioden, en slags skuggregering, säger Åkesson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons