Annons

SD försvarar kritiserade flygblad

SD delar ut flygblad till flyktingar i Europa för att avskräcka dem från Sverige.

– De pratar skit om Sverige, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

Men SD:s gruppledare Mattias Karlsson försvarar kampanjen.

Under strecket
TT
Publicerad
Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

**Sverigedemokraternas kampanj **inleddes i fredags. För tillfället finns 30 personer, förtroendevalda, tjänstemän och ungdomsförbundare från SD på 17—18 platser i sex länder, bland andra Grekland, Turkiet, Ungern och Tyskland.

– Vi informerar om de villkor som väntar. Många har uppskruvade förväntningar. Det har vi sett exempel på när folk vägrar stiga av bussar och så. Vi förklarar att det i bästa fall är tältläger som väntar, att pengarna är slut och att vi lånar till välfärden, men också vilket samhälle Sverige är, säger Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen.

**Migrationsminister Morgan **Johansson (S) är upprörd över SD:s kampanj.

– De för ut en bild av Sverige som inte är sann. De pratar skit om Sverige. Och det tycker jag att ett politiskt parti bör hålla sig för goda för att göra, säger han.

Annons
Annons

Flygbladet kritiseras även av andra, bland annat för att innehålla felaktigheter. Där står exempelvis att halalslakt kommer att förbjudas, liksom att bära niqab och burka. Partiledningen står dock bakom påståendena.

– Sverige har redan idag ett förbud mot halalslakt när det gäller att skära halsen av obedövade djur, säger Mattias Karlsson.

Karlsson påpekar också att det inom vissa utbildningar och branscher, bland annat vården, finns begränsningar för att bära heltäckande slöja.

– Det är begränsat till viss del i dag och vår bedömning är att det kommer att begränsas mer eftersom det finns ett stöd bland befolkningen, säger Mattias Karlsson.

Flygbladen är inte bara undertecknade Sverigedemokraterna och SD-kvinnor, utan också "svenska folket", vilket väckt reaktioner.

– Vår bedömning är att de fakta vi lägger fram och de påståenden vi kommer med är någonting som en majoritet av svenska folket står bakom, säger Mattias Karlsson.

**Nästa vecka planerar SD **en tv-reklamkampanj i bland annat Afghanistan och Syrien med bilder på den svenska flyktingmottagningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons