Annons

SD funderar på att köpa egna opinionsmätningar

Jimmie Åkesson och partisekreteraren Richard Jomshof under Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro.
Jimmie Åkesson och partisekreteraren Richard Jomshof under Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro. Foto: Pavel Koubek/TT

SD har slopat kontroversiella åsikter om abort och homoadoption, och breddat sig genom förslag om ordning i skolan. Nu funderar partiet på att köpa egna opinionsmätningar.

Under strecket
Publicerad

– Är du hbtq är du varmt välkommen till Sverigedemokraterna, sa SD:s förre gruppledare Mattias Karlsson under partiets landsdagar i Örebro i november. Han möttes av applåder.

Där, på kongresscenteret Conventums scen, beslutade partiet att vara för att samkönade ska få adoptera. De övergav också sin tidigare linje om en tidigare gräns för aborter, och strök begreppet “nedärvd essens” i principprogrammet.

Besluten innebär förändringar i frågor där partiledaren Jimmie Åkesson gång på gång attackerats och tvingats in i försvarsposition i partiledardebatter.

Enligt Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, var abortfrågan viktig för SD när partiet bildades 1988. Då ville SD se ett totalförbud. Men sedan dess har frågan tappat i betydelse. Ann-Cathrine Jungar säger att SD i frågan om homoadoption och abort sedan en tid varit mer konservativa än sina väljare. Samtidigt har frågorna inte varit avgörande för dem som strömmat till SD.

– Deras väljare tycker att invandringsfrågan är viktigare, säger Ann-Cathrine Jungar.

Annons
Annons

I stället handlar det om att partitrepresentanter ska slippa pressas om abortmotstånd och homoadoptioner i debatter.

– Det kostar ingenting elektoralt, och det kan underlätta samarbete med andra partier, säger Ann-Cathrine Jungar.

Under SD:s landsdagar sa Jimmie Åkesson till SvD att besluten inte är strategiska och att det inte handlar om att SD vill bli mer lika andra partier. I stället lyfte han fram dem som en anpassning till medlemmarna, efter att partiet vuxit.

Efter landsdagarna presenterade Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof på SvD Debatt ett “åtgärdspaket för ordning och reda i skolan”. Bland annat vill partiet införa statliga internat för “särskilt problematiska elever” och att skolor ska få ha skoluniform.

De vill visa att de är ett parti som vilket som helst, som har politik på olika områden.

SD vill signalera att de inte längre är ett enfrågeparti, enligt Ann-Cathrine Jungar.

– De vill visa att de är ett parti som vilket som helst, som har politik på olika områden. Ordning ligger dessutom i linje med deras auktoritära profil, så det är kopplat till kärnideologin.

Under hösten har Sverigedemokratena ökat kraftigt i opnionsmätningarna. I SvD/Sifo har de sedan i oktober fört en jämn kamp med Socialdemokraterna om platsen som största parti.

Sedan i augusti har runt 400 000 nya sympatisörer strömmat till partiet – nära var fjärde väljare i undersökningarna uppger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag.

En del större partier beställer själva opinionsmätningar för att se vad folk tycker eller testa olika förslag, även om de ofta är mycket förtegna med det. Sverigedemokraterna funderar nu på att regelbundet köpa egna opinionsmätningar, enligt partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein.

Annons
Annons

– Det är klart att det är bra att ha koll på vart opinionen bär och inte bara få de siffrorna via tidningar, som vi får idag. Det finns en vits med att se grupper och kanske frågor som man väljer att inte lyfta i mainstream-media, säger Joakim Wallerstein.

En orsak till att SD funderar på att köpa egna opinionsundersökningar är just att partiet breddat sig till fler frågor, enligt Joakim Wallerstein. Han pekar också på att opinionen snabbt svängt i frågor kring bland annat invandring.

– Det är ett läge i Sverige där opinionsförändringarna är ganska starka. Tidigare väldigt stabila socialdemokratiska väljargrupper rör sig. Det är intressant för oss att se hur de rör sig och varför.

– Det är ingen jättestor sak, vi börjar titta på det för vi tycker att det är ett annat läge i landet, fortsätter han.

I takt med att partiet har fått ökat stöd i opinionen kan fler väljare ha fått upp ögonen på SD i och med att beröringsskräcken försvunnit – och partiet kan växa ännu mer. Det tror Ann-Cathrine Jungar.

– Fram till 2014 gick de och hukade under Almedalsveckan när de hade sin dag. Nu går de med SD-logga på bröstet, det är folkfest.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons