Annons

SD het potatis i partiledardebatten

Statsminister Stefan Löfvens uttalande att SD är ett nazistiskt parti visar på hur infekterat läget är inför valet 2018, enligt bedömare. – Det är mer offensivt nu, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns Högskola.

Under strecket
TT
Publicerad

En halv mandatperiod återstår, ändå blev diskussionen hetlevrad på söndagskvällen kring hur landet ska styras efter valet 2018 om inget av blocken får majoritet. Samtliga partier gjorde avståndstaganden från Sverigedemokraterna och längst i formuleringarna gick statsminister Stefan Löfven som kallade partiet för "nazistiskt och rasistiskt" – ett tilltag som SD ämnar anmäla till KU.

Situationen är talande för det politiska landskapet, menar statsvetaren Jenny Madestam.

– Stefan Löfven backade visserligen från uttalandet, så det får väl klaras ut i KU vad han menade, men det här visar på att det är väldigt infekterat. Tidigare har Löfven mer viftat undan partiet men nu är det mer offensivt, det är för att visa väljarna att de inte ska lägga sin röst på SD.

Även Anna Kinberg Batra distanserade sig från Sverigedemokraterna men lämnade ändå dörren på glänt, bedömer Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

– Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) är väldigt tydliga gentemot SD medan Anna Kinberg Batra är kritisk men ändå avstår från att uttrycka orden "vi kommer aldrig". Ebba Busch Thor (KD) säger att de stänger dörren till SD men exakt vad det betyder vet vi inte.

Även i budskapet från Socialdemokraternas ledare finns en oklarhet, säger Hinnfors.

– Han säger att han inte kommer att göra sig beroende av SD men han svarar inte på frågan om de kan ta hjälp av partiet om man är störst. Det är samma fråga som alliansen får: Om ni är störst, kommer ni vila på SD?

Att Kinberg Batra och Löfven skulle ha samma inställning till SD håller Hinnfors inte med om. Moderatledaren har en svår situation internt, där det finns partimedlemmar som pressar på för att Alliansen borde manövrera ut de rödgröna med hjälp av SD.

– Det finns en viss glidning där och det kanske är att övertolka men det är samma slags retorik gång på gång.

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns Högskola, delar inte den analysen.

– Det verkade vara viktigt inte bara för Anna Kinberg Batra utan också för Ebba Busch Thor att ta kraftigt avstånd. Men hur det kommer att se ut efter valet vet vi såklart inte. Det är möjligt att de kommer att behöva ett passivt stöd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons