Louise Erixon (SD) tillsammans med vännen Emilie Pilthammar (M).
Louise Erixon (SD) tillsammans med vännen Emilie Pilthammar (M). Foto: Johan Nilsson/TT

SD:s skyltfönster i gungning: ”Har skadat förtroendet”

Kan ett sexskämt få SD:s ”skyltfönster” i Sölvesborg att rasa samman? Det menar vissa kritiker – men Louise Erixon (SD) tror att det unika kommunexperimentet har fört partiet ett steg närmare regeringsmakten.

Uppdaterad
Publicerad

Det var rätt att de avgick, absolut. ”Så gör man inte när man är politiker. Stackars Sölvesborg.”

Det säger Kerstin Ohlsson som är ute och njuter av solen med sin väninna. Vinden är kall men solstrålarna värmer. Som de flesta andra har hon sett fotografiet som gjort Sölvesborg till veckans politiska snackis.

Väninnorna är överens. Det var ”dålig stil” av kommunalrådet Emilie Pilthammar (M) att ladda upp den där bilden.

Hur fan kan man nedlåta sig till att ta en sån bild som kommunalråd?

Pensionären Ulf Melin, som sitter på en bänk på Stortorget en bit bort, tycker samma sak.

– Hur fan kan man nedlåta sig till att ta en sån bild som kommunalråd? säger han.

På fotot ifråga låtsas Emilie Pilthammar och två andra toppolitiker från M och SD ha sex tillsammans. I texten till bilden skriver kommunalrådet att hon vill driva med ”lättkränkta” personer som upprörts över förra veckans rapportering om att sverigedemokraten Peter Lundgren tafsat på en kvinnlig partikollega.

Det är inte första gången Emilie Pilthammar hamnar i blåsväder.

Bara några dagar tidigare skrev hon på sin blogg att det var löjligt att polisanmäla Peter Lundgren för tafsandet, och att hon själv inte skulle gjort det om det var hon som blivit utsatt.

1/5

Ulf Melin är nyinflyttad i staden och tycker det är en otroligt vacker stad.

Foto: Lars Dareberg
2/5

Kerstin Ohlsson tycker att Emilie Pilthammar (M) gick för långt med ”sexbilden”. ”Sådär beter man sig inte”, säger hon.

Foto: Lars Dareberg
3/5
Foto: Lars Dareberg
4/5
Foto: Lars Dareberg
5/5
Foto: Lars Dareberg

Den här gången var kritikstormen större än tidigare. Och redan på måndagen hade Emilie Pilthammar och de två andra politikerna på bilden lämnat sina uppdrag.

Och politikintresserade undrade återigen vad som händer i Sölvesborg.

Och om kommunen med 17 000 invånare kan förklara läget i svensk politik.

Här ligger vi en mandatperiod före i utvecklingen.

Annons

Hösten 2018 skrevs politisk historia i Sölvesborg. Efter omkring 30 år av socialdemokratiskt styre bildade SD, M och KD ett nytt block – och tog makten tillsammans det kommunala minipartiet Sölvesborg och Lister (Sol).

För första gången fick en sverigedemokrat den högsta politiska posten i en kommun. Kommunstyrelsens ordförande heter nu Louise Erixon. Hon är 30 år och sambo med partiledaren Jimmie Åkesson, som själv är uppväxt i Sölvesborg.

– Här ligger vi en mandatperiod före i utvecklingen, sade han tidigare i år om maktövertagandet.

Huvudaktör i denna politiska milstolpe var egentligen inte SD. Partiet fick visserligen 29 procent av rösterna, några procentenheter mindre än Socialdemokraterna, som tappade nästan var fjärde väljare jämfört med valet 2014.

Men det var hos M avgörandet låg. Sölvesborgsmoderaterna hade inför valet lovat att följa partiets riktlinjer om att inte samregera med SD – men efter fraktionsstrider och en intern omröstning bytte man fot.

Och här återkommer vi till den person som många av Sölvesborgsborna nu är lite förbannade på: Emilie Pilthammar.

Annons

Nu försvinner en del av dem som var entusiastiska för det här samarbetet.

Hon var egentligen andranamn på M:s valsedlar i Sölvesborg, men fick flest personkryss och valdes därför traditionsenligt till gruppledare för partiet.

Kanske ändrade det historiens gång. För Emilie Pilthammar hade en mer öppen syn på samarbete med SD än förstanamnet, veteranen Kith Mårtensson.

Emilie Pilthammar är också nära vän med sverigedemokraten Louise Erixon, vilket lär ha förenklat den förhandlingsprocess som ledde fram till att de två kvinnorna den 26 november valdes till kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande.

1/2

Sölvesborg har beskrivits som Sverigedemokraternas skyltfönster.

Foto: Lars Dareberg
2/2
Foto: Lars Dareberg

Sedan dess har de två närliggande kommunerna Bromölla och Hörby också fått sverigedemokrater på den högsta politiska posten. Men i Sölvesborg var man först. Därför har kommunen kallats för SD:s skyltfönster.

Nu har alltså Emilie Pilthammar lämnat sin post, och till och med hoppat av M efter att ha varit medlem sedan hon var 15 år.

Enligt lokaltidningarna är Kith Mårtensson, som var emot koalitionen med SD, en av favoriterna att över efter Pilthammar.

Annons

Innebär det i så fall slutet för kärlekssagan mellan SD, M och KD i Sölvesborg?

Frågar man oppositionen lutar det åt ett ja. Lokaltidningen Sydöstran, vars ledarsida är socialdemokratisk, skriver: ”Ingen kan rimligen tro att SD-styret med M, KD och SoL-partiet kan fortsätta styra Sölvesborg hela mandatperioden ut. Det styret faller nu ihop.”

Jag tror att det här samarbetet fortsätter – tills nästa grej händer.

– Nu försvinner en del av dem som var entusiastiska för det här samarbetet. Partigruppen blir annorlunda. Jag tror att chanserna att det spricker har ökat efter det som har hänt, säger Willy Söderdahl, vänsterpartistisk kommunstyrelseledamot och före detta riksdagsledamot.

Oppositionsrådet Johanna Beijer (S) tror att Sölvesborgsmoderaternas närmande till SD inte hade blivit av om de två partitopparna – alltså Emilie Pilthammar och Louise Erixon – inte hade känt varandra.

– Det fanns ju moderater som inte ville ställa upp på det här. Jag tror att det här samarbetet fortsätter – tills nästa grej händer, säger hon.

Annons
Oppositionsrådet Johanna Beijer (S) är inte säker på att Samstyret kommer att överleva mandatperioden.
Oppositionsrådet Johanna Beijer (S) är inte säker på att Samstyret kommer att överleva mandatperioden. Foto: Lars Dareberg

I Sölvesborgs stadshus är aktiviteten låg när SvD kommer på besök, dagen innan Kristi himmelfärd. I cafeterian sitter en grupp män i arbetskläder och dricker kaffe, men i övrigt är det tyst. Enstaka tjänstemän passerar på väg ut.

Louise Erixon hälsar vant på alla som går förbi. Hon skulle egentligen hämta parets femåriga son Nils hos dagmamman i eftermiddag. Men eftersom det var svårt att hitta en intervjutid ryckte Jimmie Åkesson in och skötte hämtningen med kort varsel.

– Nu har det varit EU-valsturné, och då var jag i praktiken ensamstående i några veckor. Jimmie saknar sonen väldigt mycket när han är borta så det är skönt för honom att komma hem, säger Louise Erixon.

Jag blev bestört när jag såg att en så kallad politisk expert som Mats Knutson gjorde en så lättvindig analys.

Annons

Tanken var att den här veckan skulle bli lugnare. Men veckans politiska händelser i Sölvesborg har gjort att Nils fått sova hos Jimmie Åkessons mamma i stället så att Louise Erixon kunnat vara med på alla extrainsatta möten.

– Utan farmor och farfar hade det här livet nog inte fungerat, säger hon.

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson, som själv kommer från Sölvesborg, skriver i en kommentar att skandalen efter ”gruppsexbilden” kan äventyra samarbetet mellan SD, M, KD och Sol – det så kallade Samstyret – när nu vännen Emilie Pilthammar lämnat politiken.

Louise Erixon tycker att det är dumheter.

– Jag blev bestört när jag såg att en så kallad politisk expert som Mats Knutson gjorde en så lättvindig analys, och som egentligen bygger på att media själva valt att måla upp det här som en vänskap som varit oumbärlig för Samstyret. Det har varit fantastiskt att göra det här tillsammans med en nära vän, men det har ju inte varit en förutsättning för att det skulle bli av. I så fall hade det inte varit seriöst, säger hon.

Annons

Du har skrivit att det var rätt av personerna att avgå. Varför?

– Det här var tre av kommunens absolut högsta företrädare. När man har ett så högt ämbete så måste man också vara seriös och bete sig på ett vuxet sätt. Det här har upprört kommuninvånare, väljare, kommunanställda, och även politiker från både Samstyret och oppositionen. Det har skadat förtroendet. Därför tycker jag att det var rätt att man tog det beslutet, och jag har respekt för det.

Louise Erixon (SD) tillsammans med vännen Emilie Pilthammar (M).
Louise Erixon (SD) tillsammans med vännen Emilie Pilthammar (M). Foto: Johan Nilsson/TT

Vad betyder det för SD på riksplanet att ni lyckats komma till makten här?

– Det betyder nog ganska mycket. Det är en milstolpe för partiet att få legitimitet och chansen att bevisa sig, vilket jag tycker vi lyckats med.

Man märker ett långsamt närmande från Moderaterna och Kristdemokraterna, små testballonger.

Annons

När sitter SD i regeringen?

– Jag tror att vi ligger väldigt nära faktiskt. Om inte Moderaterna och Kristdemokraterna släpper in oss så har man ju exkluderat sig själv från oppositionsrollen för en väldigt lång tid framåt, och det tror jag inte att deras väljare uppskattar. Man märker ett långsamt närmande från Moderaterna och Kristdemokraterna, små testballonger.

Emilie Pilthammar har under veckan publicerat flera texter på sin blogg, där hon skrivit dagligen om politik och sitt personliga liv sedan 2010.

I ett inlägg skriver hon bland annat att det är skönt att lämna M eftersom partiet blivit ”Stockholmscentrerat”. Hon skriver också att den moderata riksdagsgruppen är ”ryggradslösa varelser”.

Tidigare har hon på bloggen beskrivit Fredrik Reinfeldt som ”Sveriges genom tiderna bästa statsminister”, men nu kritiserar hon hans flyktingpolitik och menar att hon borde ha lämnat partiet redan efter det uppmärksammade ”Öppna era hjärtan”-talet i augusti 2014.

”Moderaterna är tacksamma för att jag slutar för nu försvann den största konkurrenten till riksdagslistan och hotet om förändringar kan minskas”, skriver hon.

Annons

När hon säger att hon kan prata och samarbeta med alla så har hon ingen dold agenda.

I inlägget påpekar hon också att hon i flera frågor legat steget före sitt parti. 2012 ville hon förbjuda muslimska böneutrop, något hon skriver att ”de jagade livet ur mig” för. Förra månaden antog M:s förbundsstyrelse i Blekinge just en sådan motion.

Den som läser bloggen inser att Emilie Pilthammar varit en föregångare för dagens M på fler sätt. Hon har förespråkat hårdare straff och tiggeriförbud, ifrågasatt asylinvandringen och uppmanat till fler kärnkraftverk.

Under veckan tycks vissa kritiker därför ha sett skandalen i Sölvesborg som en varning till M: om ni väljer Pilthammar-linjen och fortsätter bli konfrontativa och närma er SD så kommer ni att kraschlanda.

Författaren och journalisten Patrik Lundberg, som är jämnårig med Emilie Pilthammar och gick i gymnasiet tillsammans med henne, tror att många underskattar henne.

Socialdemokraterna har haft makten i Sölvesborg i 30 år, så alla borgerliga har ju gått och väntat på det här.

Annons

– Hon har varit moderat så länge jag känt henne. Hon är mycket för individens frihet, gör vad du vill så länge du inte skadar någon. När hon säger att hon kan prata och samarbeta med alla så har hon ingen dold agenda. Hon tycker verkligen det, och hon skulle kunna förhandla med både en sverigedemokrat och en vänsterpartist och försöka få fram deras bästa argument, säger han.

Patrik Lundberg tror inte att Samstyret i Sölvesborg hotas av skandalen, åtminstone inte i det korta loppet.

– Det fanns ändå en moderat majoritet för Samstyret och Socialdemokraterna har haft makten i Sölvesborg i 30 år, så alla borgerliga har ju gått och väntat på det här. Jag tror man är mån om samarbetet.

Han säger att det är viktigt att komma ihåg att det politiska livet i en kommun som Sölvesborg fungerar på ett annat sätt än i rikspolitiken.

– Det som är speciellt i Sölvesborg jämfört med en större stad är att man måste förhålla sig till alla människor för staden är så liten.

1/4

Någon mil utanför Sölvesborg ligger Mjällbys hemmaarena Strandvallen och precis nedanför den ligger Hälleviksbadet.

Foto: Lars Dareberg
2/4

Längs gatorna i Sölvesborg finns fina planteringar.

Foto: Lars Dareberg
3/4

På väg in mot centrum ligger möbelaffären, macken och däckfirman på rad.

Foto: Lars Dareberg
4/4

Sölvesborg har cirka 8 500 invånare.

Foto: Lars Dareberg

Till exempel är SD-politikern Peter Thyrén, som är med på ”gruppsexbilden”, med i samma band som Emilie Pilthammar. När alla känner alla blir det svårare att lyssna på en partiledning som säger att man inte ska jobba politiskt med sina vänner, menar Patrik Lundberg.

Annons

Paul Andersson, ordförande för Moderaterna i Sölvesborg, är inne på samma linje. Han säger att ”Stockholm” måste få bättre förståelse för landets mindre kommuner.

– Går jag ut på gatan så träffar jag kanske sverigedemokraten Louise, eller vänsterpartisten Willy. Man umgås på ett annat sätt än vad man gör i Stockholm, som är så stort. Vi ser inte varandra som monster eftersom vi ändå träffas utanför dagiset och skolan. Här i södra Sverige är ju SD väldigt stora. Då är det svårt för oss att helt utesluta dem från gemenskapen, säger han.

Jag tror att det är lättare att ha ett närmare samarbete på kommunnivå än på riksnivån.

Samtidigt som han alltså kritiserar partiledningens linje om att inte styra tillsammans med SD så menar Paul Andersson att situationen är annorlunda i riksdagspolitiken.

Där borde M vänta med att sätta sig i en regering tillsammans med SD.

– På riksplanet är det mycket större frågor, och mer ideologi. På kommunal nivå är det ju mycket så kallade cykelställsfrågor, mycket praktiska saker och småfrågor. Det är inte jättemycket stora ideologiska frågor. Jag tror att det är lättare att ha ett närmare samarbete på kommunnivå än på riksnivån.

SvD har sökt Emilie Pilthammar och Kith Mårtensson.

Ulf Melin är nyinflyttad i staden och tycker det är en otroligt vacker stad.

Foto: Lars Dareberg Bild 1 av 13

Kerstin Ohlsson tycker att Emilie Pilthammar (M) gick för långt med ”sexbilden”. ”Sådär beter man sig inte”, säger hon.

Foto: Lars Dareberg Bild 2 av 13
Foto: Lars Dareberg Bild 3 av 13
Foto: Lars Dareberg Bild 4 av 13
Foto: Lars Dareberg Bild 5 av 13

Sölvesborg har beskrivits som Sverigedemokraternas skyltfönster.

Foto: Lars Dareberg Bild 6 av 13
Foto: Lars Dareberg Bild 7 av 13

Oppositionsrådet Johanna Beijer (S) är inte säker på att Samstyret kommer att överleva mandatperioden.

Foto: Lars Dareberg Bild 8 av 13

Louise Erixon (SD) tillsammans med vännen Emilie Pilthammar (M).

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 9 av 13

Någon mil utanför Sölvesborg ligger Mjällbys hemmaarena Strandvallen och precis nedanför den ligger Hälleviksbadet.

Foto: Lars Dareberg Bild 10 av 13

Längs gatorna i Sölvesborg finns fina planteringar.

Foto: Lars Dareberg Bild 11 av 13

På väg in mot centrum ligger möbelaffären, macken och däckfirman på rad.

Foto: Lars Dareberg Bild 12 av 13

Sölvesborg har cirka 8 500 invånare.

Foto: Lars Dareberg Bild 13 av 13