Annons

SD jämnstora med S – oklart vilka som är störst

Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S).
Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S). Foto: Erik Mårtensson/TT

Sverigedemokraterna har vuxit till rekordnivåer under hösten och är nu uppe i 23 procent i SvD/Sifos nya väljarbarometer. Socialdemokraterna får sitt sämsta resultat på tre år. Det går inte att säkert säga vilket av de två partierna som är störst.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Karl-Petter Thorwaldsson och Stefan Löfven.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Socialdemokraterna har fortfarande den nominellt högsta siffran med 24,4 procent i SvD/Sifo:s novembermätning. Men likt i oktober är skillnaden mellan dem och Sverigedemokraterna inte statistiskt signifikant. Det går inte att säkert säga vilket av partierna som är störst.

– Läget från oktober har stabiliserats. SD har etablerat sig på en rekordnivå, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Jämfört med oktobers mätning finns inga säkerställda förändringar i novembermätningen. Men SD har ökat signifikant sedan augusti, från 18,2 till 23 procent.

Det ökade stödet kommer främst från tidigare M-väljare. Men SD växer även bland LO-medlemmar och är i dag jämnstora med S i den väljarbasen.

– Samtidigt förlorar Socialdemokraterna främst väljare till SD och till soffan. Tappet till soffan är dock lättare att vinna tillbaka till själva valet, säger Toivo Sjörén.

 

Annons
Annons

Statsvetaren Jenny Madestam vid Södertörns högskola tror att huvudanledningen till SD:s rekordsiffror är den senaste tidens sprängdåd och skjutningar. Ökningen kan även bero på att kommuner vittnar om ekonomiska svårigheter till följd av ett ökat flyktingmottagande efter flyktingvågen 2015, enligt henne.

– Sverigedemokraterna har länge haft ett starkt förtroende i frågor om lag och ordning och integration, säger Jenny Madestam.

Vissa tyckte att det var idiotiskt av S att gå med på överenskommelsen.

Toivo Sjörén uppfattar det på samma sätt.

– Hade Sverige till exempel varit i en lågkonjunktur hade det kanske gått bättre för S eller M, säger han.

Det går historiskt dåligt för Socialdemokraterna. 24,4 procent är partiets sämsta resultat i en SvD/Sifo-undersökning sedan januari 2016.

– Det här är rent usla siffror för S och det är enormt stressande för partiet. Någonting måste hända för dem, säger Jenny Madestam.

Partiet befinner sig enligt Madestam i en svår sits på grund av januariavtalet. Vänsterväljare är missnöjda med att S för en liberal ekonomisk politik, och de som vill ha en strängare migrationspolitik tycker att det finns bättre alternativ högerut.

– Handlingsutrymmet är minimalt. Vissa tyckte att det var idiotiskt av S att gå med på överenskommelsen. Vad de kan göra är att appellera med retorik. Ett annat alternativ är att byta partiledare, säger Jenny Madestam.

Tappet bland LO-medlemmar är särskilt oroväckande för S, menar hon. Bland tillfrågade som är medlemmar i något LO-fackförbund får SD 33 procent och S 33,7 procent i den nya mätningen.

Annons
Annons

Karl-Petter Thorwaldsson och Stefan Löfven.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Karl-Petter Thorwaldsson och Stefan Löfven.
Karl-Petter Thorwaldsson och Stefan Löfven. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nyligen aviserade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att han kommer att avgå till sommaren. Han har nämnts som en potentiell efterträdare till Stefan Löfven. Att Karl-Petter Thorwaldsson talade på Vänsterpartiets partidagar kan stärka hans position bland vänsterväljare, enligt Madestam.

– Det hade kunnat vara ett sätt att vinna tillbaka väljare i LO. Stefan Löfven lyckas inte appellera till de här väljarna, säger Jenny Madestam.

Moderaterna har minskat signifikant sedan i september – från 18,9 till 17 procent. För tredje månaden i rad är de Sveriges tredje största parti. Jenny Madestam uppfattar att SD har varit bättre på att profilera sig i kriminalpolitiken än M och KD.

– M lyckas inte lika väl med att vinna väljare i de här frågorna, även om de försöker, säger hon.

Jenny Madestam uppfattar att de också kan ha gett sig in i kampen om LO-kollektivet. I veckan sa Ulf Kristersson att Moderaterna vill strama åt reglerna kring arbetskraftsinvandringen.

– De förstår att det finns väljare att vinna där. För LO-kollektivet kan politik handla om att värna den svenska arbetskraftens intressen, säger hon.

Kristdemokraternas nedgång har samtidigt stannat av. I novembermätningen får de 7,9 procent av rösterna.

I helgen hade partiet sitt riksting i Umeå, då de röstade för förslag om skärpt anhöriginvandring och förbud mot heltäckande slöja i offentliga miljöer, vilket uppfattats som att de har närmat sig M och SD i sin politik.

Liberalerna, som den här helgen har sitt landsmöte i Västerås, ligger fortsatt under riksdagens fyraprocentsspärr.

 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons