Annons

SD: Lag som minskar invandringen viktigast

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuades i SVT.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuades i SVT. Foto: Jonathan Näckstrand/TT

SD ser inget större värde med en bred migrationsöverenskommelse och kallar volymmål för en symbolfråga.

– Det viktigaste är att vi har en restriktiv lagstiftning som på riktigt minskar invandringen till Sverige, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till SVT.

Under strecket
Publicerad

Migrationskommittén, där ledamöter från samtliga riksdagspartier finns med, arbetar med att förhandla fram en ny migrationspolitik. Men Jimmie Åkesson ser inget större värde i en bred överenskommelse, säger han i en intervju med SVT:s Morgonstudion, något han även var tydlig med i en intervju med Sveriges Radio på söndagen.

– Det är viktigare med politikens innehåll och att det blir en bra politik, inte att så många som möjligt blir överens, sade Åkesson då.

Han hade hellre sett att S, M och SD tillsammans kunnat hitta en bred majoritet för hur invandringspolitiken ska föras.

En fråga som kommittén förhandlar om är den om volymmål, där förslaget som ligger på bordet handlar om att riksdagen varje år ska bestämma ett riktmärke för asylmottagandet de närmaste tre åren. SD-ledaren ser dock inte den frågan som avgörande.

– Vi har inget emot ett riktmärke, men det är inte det viktigaste, säger han till SVT.

Åkesson ser riktmärket mer som en symbolfråga.

– Det viktigaste är att vi har en restriktiv lagstiftning som på riktigt minskar invandringen till Sverige.

Annons
Annons

– Jag tänker inte ställa mig bakom en överenskommelse som innebär att vi får ökad invandring till Sverige, fortsätter han.

Partierna står ganska långt ifrån varandra, konstaterade han i intervjun med Ekot, där han även sade att det inte finns något värde för honom att ingå i en uppgörelse där Miljöpartiet är med.

– De har haft alldeles för mycket inflytande redan över migrationspolitiken, och det har skapat den situation vi har i dag. Det ser jag ingen poäng med alls. De måste kapas av för att det ska bli någon som helst poäng med det.

Jimmie Åkessons public service-intervjuer skulle egentligen ha gjorts i Almedalen, men politikerveckan ställdes i år in på grund av coronapandemin. SD-ledaren har varit hård i sin kritik mot regeringen och den svenska coronastrategin. Han anser bland annat att man misslyckats med att skydda riskgrupper.

– Tusentals människor har dött i förtid, säger han.

Nu är det viktigt att se till att man inte får samma situation i andra delar av landet som det varit i Stockholm, säger han. Även att skydda de äldre och äldreboenden från smittan är av stor vikt.

Åkesson kritiserar även regeringens hanterande av stöd till näringslivet under pandemin. Han anser att regeringen varit saktfärdiga i sitt agerande och att stöden inte räcker. Det är inte läge att snåla med stöden till företag nu, menar han.

– Det är nu vi måste in med pengarna, säger han till SVT.

Regeringen kom nyligen med beskedet att nöjesfält inte får hålla öppet, ett beslut som SD-ledaren anser var rätt.

– Ja, det är sannolikt helt rätt beslut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons