Annons

SD: ”Målet är att bli näst största parti”

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Foto: Jonas Ekströmer/TT

I SvD/Sifos senaste mätning blir Sverigedemokraterna näst största parti med 20,2 procent.

– Vi vill sitta i regering. Men vi kan inte bara växa på M och KD:s bekostnad, säger partisekreteraren Richard Jomshof.

Under strecket
Publicerad

Det är det högsta resultatet någonsin för partiet i SvD/Sifos mätningar.

– Det är fantastiskt. Vi hade några mätningar innan valet i fjol, som var betydligt högre än vad vi fick i valet. Men detta är ännu högre. Det hade gärna fått vara val nu, säger Richard Jomshof, partisekreterare för Sverigedemokraterna.

Han förklarar uppgången med att många är missnöjda med den förda politiken och att SD:s varumärke är starkt. Men också med att SD som enda parti inte fick delta i samtalen om gängkriminaliteten.

– Svenskar är hyvens människor med ett rättspatos. Jag tror att det finns folk, även bland våra motståndare, som upprörs över att vi blir uteslutna och behandlas illa.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Annelie Karlsson ångrar inte upplägget och säger i en skriftlig kommentar till SvD: ”Vad gäller samtalen så har vi aldrig bjudit in SD till arbetsgrupper, och det står vi fast vid.”

Men hon säger också att den senaste opinionsmätningen från SvD/Sifo kan ha påverkats av den senaste tidens skjutningar:

”Oron kring den grova kriminaliteten kan säkert spela in. Det är fullkomligt oacceptabelt att människor ska behöva vara rädda för skjutningar och sprängningar i Sverige. Regeringen kraftsamlar nu på flera håll och tillför stora resurser till polisen men resultaten kommer inte på en gång.”

Målet för SD är att i första hand bli Sveriges näst största parti, i andra hand nå över 20 procent. Men desto viktigare är att kunna bilda regering, enligt Jomshof. Helst med M och KD.

– Vi vill sitta i regering. Och för det krävs att vi når ännu större framgångar opinionsmässigt. Vi vill ju förändra svensk politik i grunden och tjänar inget på att sitta och skrika och peka på saker som är fel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons