Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson är belåten. ”Det värsta som kan hända i politiken är att försvinna”, säger han.
Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson är belåten. ”Det värsta som kan hända i politiken är att försvinna”, säger han. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

SD om sin stora plan: ”För sent att stoppa oss nu”

Partiet kan bli det största efter valet – men planen är större än så: att omvandla samhället och bli vad Socialdemokraterna varit för Sverige under de senaste hundra åren. I en intervju med SvD avslöjar chefsideologen Mattias Karlsson att nästa steg är att få till en koalitionsregering med Socialdemokraterna.

Uppdaterad
Publicerad

På restaurang Barbeque Gardens innergård i Visby sitter sverigedemokrater bekvämt tillbakalutade och tar det lugnt över en öl eller två. Utan att bry sig speciellt mycket om politikerveckan som försiggår runt omkring dem.

Och varför skulle de?

Det mesta i Almedalen handlar ju ändå om SD, utan att partifolket ens behöver göra något.

De andra partierna gör ju jobbet åt dem, hörs det runt baren.

– Alla pratar om oss. Alla partiledare pratar om oss. All politik kretsar kring oss. Vi har åtta dagar i Almedalen, de andra partierna har ingen dag, säger SD-toppen Paula Bieler.

Är det inte allianspartierna som bråkar om huruvida SD ska få ordförandeposter i riksdagens utskott efter valet så är det partiledare från höger till vänster som ägnar stora delar av sina tal åt att påminna väljarna om Jimmie Åkessons parti.

Man kan förstå varför Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson är så belåten.

1/4

Sverigedemokraternas Landsdagar i Ljungbyhed 2009. David Lång, Richard Jomshof, Jimmie Åkesson, Erik Almqvist och Mattias Karlsson.

Foto: Annika af Klercker
2/4

Jimmie Åkesson 2006.

Foto: Bertil Ericsson/TT
3/4

”Vi har åtta dagar i Almedalen”, säger SD-toppen Paula Bieler.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
4/4

Partiledaren Jimmie Åkesson signerar sin nya bok, Det moderna folkhemmet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Efter reklamen visas:
Hur ska SD få politiskt inflytande?

Målbilden är att ta över Socialdemokraternas tidigare roll i svensk politik.

När han och de andra i ”de fyras gäng” – Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och Björn Söder – tog makten över partiet 2005 var SD långt ifrån både riksdagen och den politiska debatten.

– Nu är vi centrifugalkraften i svensk politik. Alla andra partier försöker hitta sin egen angreppsvinkel på oss. Det gör oss hela tiden relevanta och ger oss möjligheten att förklara för väljarna vad vi tycker. Det värsta som kan hända i politiken är att försvinna, säger han.

Hade det varit smartare av era motståndare att ignorera er?

– De har testat det innan och det funkade inte det heller. Det går inte att stoppa oss nu. Det är för sent, säger han.

Annons

I fyra riksdagsval i rad har SD fördubblat sina röster – eller mer – och partiet fortsätter att växa i opinionen. I dagsläget visar väljarbarometrarna mellan 19 och 28,5 procent, beroende på vilken mätmetod man väljer att lita på. Mattias Karlsson tror att SD har goda chanser att bli största parti i valet – en position som Socialdemokraterna har haft i över hundra år.

Det skulle skaka om svensk politik. Ändå bleknar det i jämförelse med den större planen som SD-ledningen har dragit upp.

1/2

Valarbetare utanför SD-montern inhyst i en restaurang. Sverigedemokraterna går mot att bli största parti och i Almedalen är det segervisst.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/2
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vad är ert mål?

– Målbilden är att ta över Socialdemokraternas tidigare roll i svensk politik. Det är något vi kommer att fokusera på mycket de kommande åren. Att bygga ut rörelsen på olika sätt och försöka få inflytande i samhället på så många olika områden som möjligt, säger Karlsson.

Utanför politiken?

– Ja, i kulturen, civilsamhället, den akademiska världen. Vi har en ådra av aktivism som hittills har varit väldigt inriktad på parlamentariska församlingar, att vinna mandat. Men jag tror att vi kan omvandla den energin till att bygga en folkrörelse som långsiktigt påverkar samhället på ett mer djupgående plan än bara via olika riksdagsbeslut.

Annons

Det är stora ord. Men jag känner nästan att 2018 blir vårt 1968.

Kan man jämföra det med Socialdemokraterna för hundra år sedan?

– Ja, de hade ett väldigt framgångsrikt recept. Det är väl egentligen bara att göra samma sak fast tvärtom, säger han.

Mattias Karlsson dricker upp sin halvliterscola och tänder en cigarett. För Sverigedemokraternas chefsideolog är det inget mindre än en revolution som sveper över Sverige just nu.

– Det är stora ord. Men jag känner nästan att 2018 blir vårt 1968, säger han.

Hur då?

– Tidsandan har bara vänt. Det som var helt omöjligt för ett par år sedan har blivit självklart nu. Vi får prata politik. Vi blir seriöst bemötta. Vi får respekt. Det är som natt och dag. Höga näringslivsföreträdare kommer fram och skakar hand, gör tummen upp och vill ta selfies. Det var helt otänkbart för ett antal år sedan.

1/2

Widar Andersson och Sting-Björn Ljungren i ett seminarium i SD- tältet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/2
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det är nästan svårt att ta in hur mycket den politiska kartan ritas om.

Han säger att släktingar och gamla vänner som sagt upp bekantskapen med honom på grund av hans politiska åsikter, på senare tid har hört av sig för att be om ursäkt och återuppta kontakten.

Annons

– Det jag tror vi ser just nu, inte bara i Sverige utan i hela Europa, är konservatismens återtåg på den politiska arenan. Vi ser också hur den gamla alliansen mellan konservatism och liberalism blir allt mer problematisk att upprätthålla, vilket konvulsionerna i Alliansen och i Moderaterna visar, säger Karlsson och tillägger:

– Det är nästan svårt att ta in hur mycket den politiska kartan ritas om.

Kan du förstå att liberaler som Jan Björklund och Annie Lööf är rädda för den utveckling du beskriver?

– Ja, jag har väldigt lång erfarenhet av att känna att samhällsutveckling går åt fel håll och att man inte kan göra något åt det. Det är kanske så de känner nu och det är ingen trevlig känsla. Men jag både tror och hoppas att socialliberalismens storhetstid är över, säger han.

 Hittills har M-ledaren Ulf Kristersson öppnat upp för att regera med stöd av SD, men varit kallsinnig till att samarbeta eller förhandla med Jimmie Åkesson.
Hittills har M-ledaren Ulf Kristersson öppnat upp för att regera med stöd av SD, men varit kallsinnig till att samarbeta eller förhandla med Jimmie Åkesson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Den uttalade drömregeringen som SD vill bilda i höst är i koalition med Moderaterna och Kristdemokraterna. Hittills har M-ledaren Ulf Kristersson öppnat upp för att regera med stöd av SD, men samtidigt varit kallsinnig till att samarbeta eller förhandla med Jimmie Åkesson.

I veckan kom en nyhet som kan kasta om förutsättningarna: SD byter partigrupp i Europaparlamentet och blir kollegor med brittiska regeringspartiet Tories.

– Som jag ser det är det sista steget i vår process, från att vara ett litet parti med en väldigt tveksam historia till att bli i internationell bemärkelse ett respekterat konservativt parti. Vi är nu systerpartier med Tories. Vi kommer att ingå i samma nätverk som Republikanerna i USA. Vi kommer att sitta i veckovisa möten med en massa konservativa regeringspartier i Europa, säger Mattias Karlsson.

Den nya partigruppen kommer efterhand att öppna dörren även till Moderaterna, tror SD-ledningen. Men samtidigt, avslöjar chefsideologen, har man redan siktet inställt på nästa steg – en koalitionsregering med Socialdemokraterna.

Annons

– Ideologiskt borde det inte vara helt omöjligt. Speciellt inte med en socialdemokrati som vi har sett vissa tecken på går tillbaka till sina socialkonservativa rötter från Per Albin Hansson och folkhemsåren, och som återigen börjar prata om att ”gör din plikt, kräv din rätt”, och som gör upp med identitetspolitiken och de mer radikala elementen från 68-rörelsen, säger Karlsson.

1/2

Partiledaren Jimmie Åkesson signerar sin nya bok, Det moderna folkhemmet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/2

Jimmie Åkesson pustar ut efter ett seminarium på SD-scenen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hade Per Albin också varit sverigedemokrat? Det är min bestämda uppfattning.

Att Jimmie Åkesson lanserar sin nya bok – med den passande titeln Det moderna folkhemmet – på Socialdemokraternas dag i Almedalen, är ingen slump. Eller att det är två socialdemokratiska profiler som är inbjudna för att recensera den: ledarskribenten Widar Andersson och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Det ligger i tangentens riktning.

”Hade Per Albin också varit sverigedemokrat? Det är min bestämda uppfattning”, skriver Åkesson i sin bok.

I Danmark pekar mycket mot att Socialdemokraterna kommer att samregera med Dansk Folkeparti efter valet 2019.

– Jag tror vi närmar oss en dansk situation. Men det ligger ett antal år framåt i tiden, säger Mattias Karlsson.

Annons

Först väntar en kaotisk regeringsbildning i höst, där SD tänker maximera sin nyvunna styrkeposition för att få politiskt inflytande. Under Almedalsveckan har partitoppar signalerat både att man kan fälla M-ledaren Ulf Kristersson i statsministeromröstningen och rösta ner en alliansbudget – om man inte får gehör för den politiska kravlista som man har formulerat.

1/2

Jimmie Åkessons bok delas ut.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/2

Vid boksigneringen är det mycket folk som vill få sina böcker signerade. SD-medarbetare håller ordning.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Blir vi största parti och ändå hålls utanför reellt inflytande, och de andra partierna gaddar ihop sig mot oss, då kommer vi tredubblas i opinionen.

– Det enda som kan hålla oss utanför reellt inflytande nu är en blocköverskridande samlingsregering. Och då kommer vi att öka ännu mer, säger Karlsson.

Det viktiga är inte huruvida SD får sitta med i en regering eller om man får delta i direkta partiledarförhandlingar, menar han. Det centrala är att deras politik får genomslag.

– Blir vi största parti och ändå hålls utanför reellt inflytande, och de andra partierna gaddar ihop sig mot oss, då kommer vi tredubblas i opinionen.

Så du menar att oavsett vilka som bildar regering i höst så vinner ni?

– Antingen får vi inflytande nu eller får vi mycket, mycket mer inflytande efter nästa val. De kan bara skjuta på det en mandatperiod. Det är deras enda val, säger han.

Sverigedemokraternas Landsdagar i Ljungbyhed 2009. David Lång, Richard Jomshof, Jimmie Åkesson, Erik Almqvist och Mattias Karlsson.

Foto: Annika af Klercker

Jimmie Åkesson 2006.

Foto: Bertil Ericsson/TT

”Vi har åtta dagar i Almedalen”, säger SD-toppen Paula Bieler.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Partiledaren Jimmie Åkesson signerar sin nya bok, Det moderna folkhemmet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Valarbetare utanför SD-montern inhyst i en restaurang. Sverigedemokraterna går mot att bli största parti och i Almedalen är det segervisst.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Widar Andersson och Sting-Björn Ljungren i ett seminarium i SD- tältet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hittills har M-ledaren Ulf Kristersson öppnat upp för att regera med stöd av SD, men varit kallsinnig till att samarbeta eller förhandla med Jimmie Åkesson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Partiledaren Jimmie Åkesson signerar sin nya bok, Det moderna folkhemmet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Jimmie Åkesson pustar ut efter ett seminarium på SD-scenen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Jimmie Åkessons bok delas ut.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vid boksigneringen är det mycket folk som vill få sina böcker signerade. SD-medarbetare håller ordning.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman