Annons

SD-politiker efter bilden: ”Påverkar ej samarbetet”

Sölvesborgs kommunalråd Louise Erixon (SD).
Sölvesborgs kommunalråd Louise Erixon (SD). Foto: Johan Nilsson/TT

Avgångarna efter den uppmärksammade ”gruppsexbilden” är ett bra sätt att ta ansvar på, säger Sölvesborgs kommunalråd Louise Erixon (SD). Men samtidigt väcks frågor om hur det politiska samarbetet mellan M och SD nu påverkas av avgångarna.

Under strecket
Publicerad
Fortsätt läsa…

Sent i måndags meddelade Emilie Pilthammar (M), vice ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd i Sölvesborg, att hon avgår och lämnar alla sina politiska uppdrag.

Tidigare under dagen hade även Peter Thyrén (SD) och Niklas Joelsson (M) avgått från sina ordförandeposter i kommunnämnderna.

Besluten föranleddes av den uppmärksammade bild, anspelande på gruppsex, som Pilthammar publicerat på sociala medier. Detta i protest mot mediers rapportering om SD-politikern Peter Lundgren (SD), som nu utreds för misstänkt sexuellt ofredande.

Sölvesborgs kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) anser att avgångarna var ett bra sätt att ta ansvar på. Hon anser inte att händelserna kommer att påverka samarbetet med Moderaterna negativt.

– Under gårdagens möte var det tydligt att samtliga partier inte tycker att det här påverkar vårt samarbete. Fokus ligger nu på att tillsätta de vakanta platserna, säger hon till SvD.

Sedan höstens val leds Sölvesborg av det så kallade Samstyret, ett samarbete mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Sölvesborg- och Lister.

Annons
Annons

Samarbetet har kritiserats av den moderata partiledningen för att inte följa partiets nationella riktlinjer om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitet, anser att partiet trots allt varit lite försiktigt, samtidigt som han påpekar att det inte finns några riktiga motmedel för partiet att ta till.

– Kristersson har haft en lite mindre hård linje mot lokala företrädare. Sådana här händelser skulle kunna vara ammunition för en partiledning. Dels har de gått i koalition med SD som man inte vill, dels har man sedan även visat på dåligt omdöme i och med den här händelsen. Det stärker väl inte de som arbetat för att M ska närma sig SD.

Ett närmande som enligt Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola, varit symboliskt viktigt för SD.

– Det är i Sölvesborg som SD ska visa att partiet kan ta ansvar och samregera med Moderaterna. De har framhållit att det är två unga kvinnor som styr och det är viktigt att det inte faller samman efter ett halvår.

Hur Pilthammars avgång påverkar samarbetet är svårt att sia om, tycker Niklas Bolin.

– Det har framställts som att Erixon och Pilthammar stått varandra nära. Bygger mycket på det så riskerar det återigen att bli ett misslyckat försök att visa sig handlingskraftiga och regeringsdugliga på lokal nivå.

M:s ordförande i Sölvesborg, Paul Andersson, tror inte att Samstyret kommer att påverkas av Pilthammars avgång.

– Det är inte ett samarbete mellan två individer utan mellan fyra partier. Vi har fått byta ut två viktiga individer, men den största delen av gruppen står bakom samarbetet.

Han uppger att han inte heller hört av partiledningen sedan Pilthammar avgick.

– På något sätt ser situationen i södra Sverige, med Skåne och Blekinge, helt annorlunda ut än i Stockholm. Man måste ta hänsyn till hur det ser ut i våra kommuner. Titta bara på Skåne där SD var största parti i de flesta kommuner nu i EU-valet.

SvD har sökt Emilie Pilthammar. Till Blekinge Läns Tidning säger hon att bilden var tänkt som ett skämt, men att allt blev ”så fel som det kunde bli”. Hon sa också att hon ångrade inlägget.

– Jag ber alla om ursäkt. Och den kommer från djupet av mitt hjärta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons