Annons

SD stora vinnaren i Stockholmslandstinget

Alliansen fortsätter vara största block i Stockholmslandstinget trots att Moderaterna tappar rejält för andra valet i rad. Sverigedemokraterna förstärker sin vågmästarroll och tänker den här gången agera tuffare mot båda blocken.

Under strecket
Publicerad

SD:s Per Carlberg.

Foto: Björn Lindgren/TT Bild 1 av 1

SD:s Per Carlberg.

Foto: Björn Lindgren/TT Bild 1 av 1
SD:s Per Carlberg.
SD:s Per Carlberg. Foto: Björn Lindgren/TT

Ännu klockan 02.30 på måndagsmorgonen var landstingsvalet i Stockholm inte färdigräknat. Men man kunde ändå se fyra tydliga vinnare och två förlorare.

Inom Alliansen har Centerpartiet och även Kristdemokraterna gått rejält framåt och ökar med fem respektive tre mandat. Liberalerna ligger stilla medan Moderaterna rasar med nästan sex procentenheter och tappar tio av sina 43 mandat. Valet 2014 tappade man 14 mandat.

På den rödgröna sidan ökar Vänsterpartiet med fyra mandat medan Miljöpartiet rasade och förlorade sex mandat. Socialdemokraterna ligger i princip stilla men är nu största parti i Stockholmslandstinget med 40 mandat. Senast S var störst i Stockholmsregionen var 2002.

Den stora vinnaren är Sverigedemokraterna som ökar från nio till 15 mandat. De får nu en mycket tydlig vågmästarroll.

Annons
Annons

– Den kommande mandatperioden ska vi att agera mycket tuffare. Vi kommer agera på ett helt annat sätt och försöka spela ut de båda blocken mot varandra och se var vi får mest, säger Per Carlberg som är Sverigedemokraternas nye ledare i Stockholmslandstinget.

Socialdemokraternas Erika Ullberg konstaterar att Socialdemokraterna håller ställningarna samtidigt som Moderaterna tappar rejält.

– Moderaterna har tappat till Sverigedemokraterna. Det är också en tydlig signal från väljarna att de inte ställer upp på den moderata sjukvårdspolitiken.

– Som största parti tänker jag axla ansvaret att ta initiativ till att skapa en fungerande majoritet där SD inte får något inflytande. Jag är öppen för att diskutera över blockgränsen, i Stockholms län har vi faktiskt haft fler blocköverskridande samarbeten än rödgröna styren. Så vi har hög trovärdighet i den fråga, säger Erika Ullberg.

När 95 procent av valdistrikten var räknade ledde Alliansen med 45,8 procent mot de rödgrönas 42,6 procent.

SvD har sökt kommentarer från den moderata landstingsledningen. Men där vill först invänta det slutliga valresultatet.

Efter reklamen visas:
Slipp skämsgoogla - det betyder landstingsvalet
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons