Annons

Göran Eriksson:SD:s bensinförslag kan bli omtalat i valspurten

Sverigedemokraternas valmanifest, som presenterades på onsdagen, innehåller ett nytt förslag om sänkt bensinspris. Med förslaget blinkar SD mot landsbygden, och förstärker sin position som ett parti som avviker i klimatpolitiken.

Under strecket
Publicerad

Jimmie Åkesson, partiledare, och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, presenterade Sverigedemokraternas valmanifest på onsdagen.

Foto: Jessica Gow/TT

Jimmie Åkesson, partiledare, och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, presenterade Sverigedemokraternas valmanifest på onsdagen.

Foto: Jessica Gow/TT
Jimmie Åkesson, partiledare, och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, presenterade Sverigedemokraternas valmanifest på onsdagen.
Jimmie Åkesson, partiledare, och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, presenterade Sverigedemokraternas valmanifest på onsdagen. Foto: Jessica Gow/TT

Vad utmärker Sverigedemokraternas valmanifest?

Det präglas inte av några strukturella förändringar av partiets politiska inriktning. Det handlar om satsningar på välfärd, om kraftigt minskad invandring, om hårdare tag mot brottslighet och om bättre villkor för pensionärer, bland mycket annat.

Men vi närmar oss valet, och precis som Socialdemokraterna på tisdagen lanserade den så kallade ”familjeveckan” – en extra veckas betald ledighet med barnen – i sitt valmanifest, så hade Sverigedemokraterna med sig några nyheter som kan bli omtalade i valspurten.

Vilka förslag handlar det om?

Det första är att partiet vill sänka bensin- och dieselpriset med 70 öre per liter. Det andra om att långtidsdömda svenska fångar ska kunna sitta av sitt straff utomlands, på billigare fängelser.

Annons
Annons

Är det kontroversiella förslag?

Det ligger ju i betraktarens ögon, men troligen är förslaget om sänkt bensinpris något som SD kommer att få kritik för. Partiet har ju redan förut, efter den extremt varma sommaren, markerat att man drar delvis andra politiska slutsatser än de andra partierna.

Det nya förslaget innebär bland annat att SD vill förändra reglerna för den så kallade reduktionsplikten, som infördes första juli och som innebär att mackarna måste blanda i biodrivmedel.

Och att partiet i ännu högre grad skiljer ut sig i klimatpolitiken: Allianspartierna vill ha den modellen, och Moderaterna skriver så här i sitt klimatprogram: ”Det är glädjande att vi den 1 juli 2018 får på plats ett regelverk gällande reduktionsplikt, det vill säga krav på ökad inblandning av biodrivmedel, som Moderaterna länge har drivit på för”.

Kommer de här förslagen att kosta SD stöd i valet?

Fångarna är ju inte så många, särskilt inte de långtidsdömda som skulle kunna komma ifråga för en utlandsvistelse. Och det är nog inte så många väljare som väljer parti utifrån fångarnas villkor. Det förslaget ska nog mest fungera som en signal till väljarna om att SD:s kriminalpolitik är väldigt tuff. Så tuff att det inte ens går att får plats med fångarna i Sverige.

Men det sänkta bensinpriset då?

Det är ju inte alls nödvändigt att det kommer att kosta SD röster. Bränslepriserna är höga och Sverigedemokraterna lyfter fram förslaget som en löfte till de bilberoende väljarna på landsbygden. En del av dem kan säkert tilltalas av förslaget. Och det finns förstås också väljare som är ”klimatskeptiker”.

Och det stöter nog inte bort de egna väljarna. SD-sympatisörer oroar sig ju för det mesta i samhället, men är faktiskt inte särskilt oroliga för just klimatförändringar. Men det är klart att Sverigedemokraterna kan få det svårare att attrahera nya väljargrupper, som uppfattar klimatförändringarna som skrämmande.

Efter reklamen visas:
Vad krävs av regeringen på klimatområdet?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons