Annons

SD-topp: Finns inga gulliga lösningar för migrationen

EU är medskyldigt till döden på Medelhavet, menar SD:s Peter Lundgren, som vill att unionen stoppar räddningsbåtarna som plockar upp migranter från Medelhavet. SD vill skära ner det mesta i EU:s budget, men inte det yttre gränsskyddet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentariker Peter Lundgren (SD) vill inte att EU ska tillåta frivilligorganisationer att skicka ut räddningsbåtar på Medelhavet.

Foto: Tomas Oneborg
Efter reklamen visas:
Vilket parti vill SD helst slippa i partigruppen?

STRASBOURG Sverigedemokraterna vill spara på mycket i EU:s budget, men inte på EU:s yttre gränsskydd – alltså bevakningen av unionens gränser mot omvärlden.

– Det är ett totalhaveri. Så det gör inte mycket om det läggs lite mer pengar på att upprätthålla det yttre gränsskyddet, säger Peter Lundgren.

Migrationspolitik är förstås också på EU-nivå en hjärtefråga för SD. Peter Lundgren vill inte att EU ska tillåta frivilligorganisationer att skicka ut räddningsbåtar på Medelhavet, som tar med migranter till EU.

Peter Lundgren argumenterar för den australiensiska modellen, där asylsökande som kommer med båt placeras i läger på avlägsna öar.

Så här beskriver han mekanismen: smugglarna skickar ut migranter i undermåliga båtar, och kalkylerar med att räddningsbåtarna plockar upp dem. Men det fungerar inte alltid, och människor drunknar.

– Frivilligorganisationerna blir medhjälpare till smugglarna utan att ens begripa det. Och jag menar att EU är delaktigt i det som sker, genom att man är helt oförmögen att lösa situationen.

Annons
Annons

EU-parlamentariker Peter Lundgren (SD) vill inte att EU ska tillåta frivilligorganisationer att skicka ut räddningsbåtar på Medelhavet.

Foto: Tomas Oneborg
EU-parlamentariker Peter Lundgren (SD) vill inte att EU ska tillåta frivilligorganisationer att skicka ut räddningsbåtar på Medelhavet.
EU-parlamentariker Peter Lundgren (SD) vill inte att EU ska tillåta frivilligorganisationer att skicka ut räddningsbåtar på Medelhavet. Foto: Tomas Oneborg

För att minska EU:s dragningskraft – ”pull-faktorn” – på migranter, argumenterar Peter Lundgren för den australiensiska modellen, där asylsökande som kommer med båt placeras i läger på avlägsna öar.

– Man sänder en tydlig signal om att man aldrig får ett uppehållstillstånd om man ankommer illegalt, via flyktingsmugglarna.

Flera EU-länder har signalerat intresse för en modell liknande den australiensiska, där migranterna skulle samlas upp i nordafrikanska länder.

– Det finns inga gulliga lösningar för att minska migrationen, säger Peter Lundgren.

Svenska skattebetalare ska inte betala en väg i Rumänien, eller var som helst.

När britterna lämnar EU uppstår ett budgethål, och EU-kommissionen vill att Sverige ska betala drygt 15 miljarder kronor mer i årlig EU-avgift.

– Horribelt, utbrister Peter Lundgren och säger så här om vad EU i stället kan skära ned på:

– Jag föreslår infrastrukturen. Svenska skattebetalare ska inte betala en väg i Rumänien, eller var som helst. Det måste ändå vara varje lands ansvar.

Dessutom vill Lundgren – som de flesta andra svenska politiker – att det ska sparas på den gemensamma jordbrukspolitiken, som slukar ungefär 40 procent av EU:s budget.

Både Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron har lyft tanken på att EU borde skaffa sig en armé.

– Det ska definitivt inte läggas några hiskeliga summor på en EU-armé, säger Lundgren.

Sverigedemokraterna anser att den svenska EU-avgiften ska minska, och vill att Sverige i budgetförhandlingarna bör använda sitt veto – alltså vägra acceptera – förslaget om höjd EU-avgift.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons