Annons

SD-toppen Jomshof: ”Vi kommer att tvinga till oss inflytande”

Den regering som vill ha Sverigedemokraternas stöd i höst måste uppfylla partiets kravlista. Det uppger partisekreteraren Richard Jomshof.

– Om man inte pratar med oss kan det sluta precis hur som helst, säger han till SvD.

Under strecket
Publicerad

Sverigedemokraternas partisekreterare säger att SD ska sätta hårt mot hårt efter valet i höst.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverigedemokraternas partisekreterare säger att SD ska sätta hårt mot hårt efter valet i höst.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Efter reklamen visas:
Hur ska SD få politiskt inflytande?

Hur ska Sverigedemokraterna få politiskt inflytande efter höstens val? Den frågan pressades partisekreteraren Richard Jomshof på i SvD tält i Almedalen.

– Jag tror att höstens val kommer innebära att vi blir så stora att vi kommer att tvinga till oss någon slags inflytande. Man måste ta med oss i beräkningen när man gör en regeringsbildning på grund av vår storlek, säger han.

Sverigedemokraternas partisekreterare säger att SD ska sätta hårt mot hårt efter valet i höst.
Sverigedemokraternas partisekreterare säger att SD ska sätta hårt mot hårt efter valet i höst. Foto: Henrik Montgomery/TT

SD har sagt att man vill byta regering och helst samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna. Men under Almedalsveckan har flera SD-toppar öppnat både för att rösta emot M-ledaren Ulf Kristersson i en statsministeromröstning och fälla en Alliansbudget.

– Vi kommer från och med nu att kräva inflytande för att ge vårt stöd på ett eller annat sätt.

Annons
Annons

Hur då?

– Vi har jobbat en tid med en kravlista, med både kortsiktiga och långsiktiga krav. Ska vi vara med och påverka vem som blir statsminister så vill vi ha något tillbaka. Ska vi släppa fram någon så ska det vara någon som har en vilja att driva en politik i den riktning som vi vill.

Jomshof vill inte avslöja innehållet i den kravlista som partiet har formulerat. Han vill heller inte ge besked om hur SD kommer att agera i höstens statsminister- och budgetomröstning.

– Man kan inte ta vårt stöd för givet. Ju större vi blir desto kaxigare kommer vi givetvis att bli. Vi kommer att ställa krav och vi kommer att bli ännu tuffare den här mandatperioden, säger han.

En testballong som har fått stor uppmärksamhet är utvecklingen i Gävle, där SD först hjälpte Alliansen att ta makten men sedan röstade igenom Socialdemokraternas budget.

Är det ett sätt som ni skulle kunna agera på i riksdagen under nästa mandatperiod?

– Det är ett ganska intressant scenario faktiskt, säger Jomshof.

– Om man inte pratar med oss kan det sluta precis hur som helst.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons