Annons

SD: ”Uppenbart att M har djupgående bekymmer”

SD-ledaren Jimmie Åkesson.
SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Christine Olsson/TT

Sverigedemokraterna kan med 19,9 procent av väljarstödet få flest svenska röster i EU-valet, enligt SvD/Sifos nya mätning. De skulle därmed hamna en bra bit över Moderaterna.

Enligt SD:s presschef har M uppenbara bekymmer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är i mätningen klart större än Moderaterna med 19,9 procent av väljarstödet. Resultatet innebär att SD nu ligger nära S, som får 21,9 procent. Felmarginalen för respektive parti är 1,5 procentenheter, vilket innebär att SD rentav skulle kunna vara största parti i mätningen.

Enligt Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson handlar de senaste veckornas framgångar om partiets kampanjande.

”Vi bedriver vår kampanj på ett sätt som jag bedömer att inget annat parti gör, samtidigt som att det är ett faktum att inget annat parti når upp till den synlighet vi skapar via bland annat sociala medier,” skriver han i ett meddelande till SvD.

Moderaterna fortsätter dock att tappa väljare, enligt samma mätning. De ligger nu på 13,5 procent, vilket är en signifikant nedgång sedan förra veckan.

”Det spretar mellan olika mätningar, och vi har fullt fokus på valdagen. Vi lyfter nu viktiga framtidsfrågor om internationell brottslighet och klimatsmart kärnkraft, och upplever att vi får fint gensvar i vår kampanj. Det är en dryg vecka kvar och vi kommer att jobba hårt ända tills vallokalerna stänger”, skriver Gunnar Strömmer, partisekreterare för Moderaterna till SvD.

Moderaternas siffror ligger i nivå med partiets resultat i EU-valet 2014, som var det lägsta någonsin för partiet.

Enligt Henrik Gustafsson är det ”uppenbart att Moderaterna har djupgående bekymmer och ett vägval att göra som väljarna väntar på”. Han tror att många av M:s sympatisörer har tröttnat, och därmed spridit ut sig till andra partier.

”Oavsett om vi pratar om den liberala eller konservativa delen av partiet så är de i ett läge där de försöker navigera sig framåt genom en problematisk terräng”, tillägger han.

Tovio Sjörén, chef för opinionsundersökningar på Sifo, säger i en tidigare intervju med SvD att både SD och M har en utmaning i att deras väljare har låg röstvilja. Enligt Henrik Gustafsson har SD därför lagt extra satsningar på den del av väljarkåren som hellre stannar hemma.

”Inte minst delar av vår egen väljarkår. Huruvida vi valt rätt väg återstår att se”, skriver han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons