Foto: Tomas Oneborg

SD-ideologen: Vi kan skapa ett nytt Dackeuppror

I publiken sitter invandrare och avhoppade moderater när Jimmie Åkesson är på valturné. SD-ledaren konstaterar att partiet påverkat samhällsutvecklingen “på riktigt”. SvD:s Negra Efendić återvänder till sitt Småland – där SD:s möten inte längre är hemliga.

Publicerad
1/2

SD:s chefsideolog Mattias Karlsson.

Foto: Tomas Oneborg
2/2
Foto: Tomas Oneborg

År 1542 gjorde Smålands bönder uppror mot Gustav Vasa, ledda av Nils Dacke från Vissefjärda.

Närmare 500 år senare får Nils och hans ”strävsamma småländska bönder” utgöra chefsideologen Mattias Karlssons punchline inför åhörarna i Stugan i Stadsparken i Jönköping.

– Jag tror att vi kan göra om det, jag tror att vi kan skapa ett Dackeuppror 2.0 som kommer att sätta ett ännu större avtryck i maktkorridorer uppe i Stockholm.

Som uppvuxen i Huskvarna, en stenkast härifrån, låter jag min inre förtryckta smålänning ställa sig i yrvaken givakt vid tal om modiga småländska bönder. 

Alldeles nyss kretsade talet mest om att det gått ”riktigt, riktigt snett” för Sverige. Mattias Karlsson pratade om terrorattentat och handgranatsexplosioner. Sexualbrott och cancersjuka som dör i brist på resurser.

När han numera passerar Mariannelund tänker han inte längre på Emil och Ida, som han gjorde förr i tiden. I stället tänker han på den grövsta våldtäkten i Sveriges historia, som inträffade på ett asylboende.

– De här förändringarna är inte resultat av en naturkatastrof, det är ingen slump att det blivit såhär. Det är resultat av en konsekvent målmedveten politik som övriga partier fört i decennier, konstaterar han.

De andra partierna anpassar sig och det är ett svaghetstecken. Men folket vet ”vilka det är som ställt sig på svenska folkets sida”, låter det från scenen.

”Jag kunde inte öppna mitt hjärta mer” säger, Christina Gustavsson, i mitten på bilden.
”Jag kunde inte öppna mitt hjärta mer” säger, Christina Gustavsson, i mitten på bilden. Foto: Tomas Oneborg
Annons

68-åriga Christina Gustavsson brukade vara moderat. Men efter åtta år med Fredrik Reinfeldt vid rodret var det dags att vända blad och sedan 2014 är hon sverigedemokrat. I dag är hon sekreterare för partiet i Jönköping och en av dem som arrangerar medlemsmötet i Stugan i Stadsparken.

– Jag kunde inte öppna mitt hjärta mer. Jag var gammelmoderat och Reinfeldts sommartal 2014 var droppen för mig. Efter det gick jag ur partiet, säger hon.

Trots att Moderaterna ändrat sin migrationspolitik radikalt sen dess och bland annat föreslagit att vuxna som uppehåller sig i landet illegalt bara ska ha rätt till akut sjukvård och att kommuner inte ska vara skyldiga att erbjuda skolgång för papperslösa barn, är Christina Gustavsson inte övertygad. Hon tror att partiet fortfarande har ett ”Reinfeldt-tänk”.

– Det räcker inte, jag skulle aldrig kunna bli moderat igen. Har man en gång tagit steget så finns det ingen väg tillbaka, säger hon.

Björn Forsell är SD:s toppnamn i Tranås.
Björn Forsell är SD:s toppnamn i Tranås. Foto: Tomas Oneborg
Annons

Moderaterna ville ju inte ha mig.

Även Björn Forsell, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Jönköpings län, är ex-moderat. Efter valet 2010 lämnade han partiet när han inte fick vara kvar som ordförande i tekniska nämnden i Tranås. Han gick senare över till SD.

– Som lokalpolitiker vill jag det som är bäst för Tranås och Tranåsborna, det är viktigast för mig. Jag håller väl inte med om allt SD säger. Jag gillar till exempel inte kungahuset.

Björn Forsell är nu Sverigedemokraternas toppnamn i Tranås. Han berättar stolt att han fick flest personkryss bland samtliga politiker i det senaste valet. Han känner folk och folk känner honom. Men om han inte blivit petad av Moderaterna hade han kanske inte gått över till SD. Moderaterna? De vänder kappan efter vinden, tycker Björn.

– Moderaterna ville ju inte ha mig. Jag röstade ofta med SD, vi fick rösta hur vi ville. Så steget var inte så långt, säger han.

”Vi har på riktigt påverkat samhällsutvecklingen”, säger Jimmie Åkesson inför publiken i Stugan i Jönköping.
”Vi har på riktigt påverkat samhällsutvecklingen”, säger Jimmie Åkesson inför publiken i Stugan i Jönköping. Foto: Tomas Oneborg
Annons

Det är dags att avsätta regeringen, säger Mattias Karlsson och drar ner rungande applåder. Han följer upp med ett citat av Smålandspoeten Pälle Näver, och när han berättar om SD:s medlemsutveckling – från 5 000 år 2010 till dagens knappt 30 000 – lyfter taket.

När Mattias Karlsson eldat upp publiken tillräckligt lämnar han över till Jimmie Åkesson, som med lätta steg och ett brett leende skuttar upp på scenen.

– Är det någon som är sugen på lite valkampanj?

”JA!” ropar publiken till svar.

Men Jimmie är inte nöjd – han vill att det ska höras hela vägen till Kalmar. En gång till, och ta i nu!

Kalmar ja, där har han varit kvällen innan och träffat 300 sverigedemokrater. Syftet med turnén är att skapa sig en bild av hur partiet ligger till lokalt.

– Vi har så mycket fler kandidater nu än vad vi hade 2014. Allt prat om tomma stolar är förhoppningsvis ett fenomen som vi lämnar bakom oss, säger Jimmie Åkesson.

Foto: Tomas Oneborg
Annons

Sedan är det dags att prata om SD:s inflytande över svensk politik.

– Vi har på riktigt påverkat samhällsutvecklingen. Vi har tvingat de andra, de två maktpartierna i riksdagen, att förhålla sig till oss. När Socialdemokraterna presenterade sin valstrategi utmålade man oss som sin huvudmotståndare. Det är helt unikt.

Moderaterna, de tävlar om att ta tillbaka de väljare man tappat till SD, menar han.

– Hur låter de i dag? frågar Jimmie Åkesson publiken.

– Som vi, hörs en kvinnlig röst svara.

Sossarna och Moderaterna ”svänger under galgen”, enligt Åkesson.

– De gör vad som helst för att behålla makten eller för att få makten, det är deras utgångspunkter, klart de gör vad som krävs. Det betyder inte att de förstått problemet, menar han.

Salen är alldeles för liten för 200 personer och temperaturen stiger snabbt. Men att ta av sig kavajen är inte längre ett alternativ, säger Jimmie Åkesson skämtsamt.

Det var inte lätt att hitta en lokal, förklarar Christina Gustavsson ursäktande. Hon ringde runt till flera restauranger och fick nej från alla.

Annons

– Hon som äger det här stället är aktiv moderat. Turkisk muslim. Hon välkomnade oss med öppna armar, säger Christina Gustavsson och betonar ägarens etnicitet.

Foto: Tomas Oneborg

Ägarinnan, Sema Kögebas, påpekar att partiet är valt till riksdagen av svenska folket och säger att de politiska meningsskiljaktigheterna inte spelar någon roll när det kommer till affärer.

– Det här är mitt jobb. Jag måste vara proffsig, säger hon.

Jimmie Åkesson förutspår att invandring och integration kommer att bli två centrala frågor i valrörelsen. Han pratar om att tillgängliggöra ”det som man ska anpassa sig till” innan man kan kräva själva anpassningen.

– Lite stolthet, kom igen. Vi måste komma bort från idén att det bästa man kan vara är så osvensk som möjligt, säger han.

Annons

När talet är slut vill applåderna aldrig tystna. Jimmie Åkesson får gåvor som inhandlats på Tändsticksmuseet, Jönköpings stolthet, och tackgester från alla närvarande. Han tar selfies och signerar böcker efteråt.

Bahig Bahko och Elias Karkis.
Bahig Bahko och Elias Karkis. Foto: Tomas Oneborg

Bahig Bahko och Elias Karkis har klätt sig i vita skjortor och randiga slipsar kvällen till ära. De har suttit på första parkett och lyssnat storögt. Nu poserar de med den leende partiledaren, tar bilder med sina mobiltelefoner och berömmer hans tal.

– Han förstår inte svenska, han kom från Syrien för tre år sen. Jag kom 1985, förklarar Bahig Bahko och upplyser att de båda är aktiva i Syrianska föreningen i Jönköping.

Bahig Bahko röstade på SD i förra valet. Nu står han själv på valsedeln till kommunfullmäktige. Han tror att partiet kommer att få stora framgångar bland medlemmar i Syrianska föreningen.

Annons

Jag undrar vilka frågor som är viktigast för honom i valet. Han skrattar undvikande och säger att han hade svarat på den frågan om jag ”hade varit svensk”.

När Jimmie Åkesson besökte Huskvarna för tio år sedan hölls mötet hemligt på grund av hotbilden mot arrangemanget.
När Jimmie Åkesson besökte Huskvarna för tio år sedan hölls mötet hemligt på grund av hotbilden mot arrangemanget. Foto: Tomas Oneborg

Christina Gustavsson är nöjd med arrangemanget. Hennes partiledare säger det hon tänker. Det har varit en bra kväll. Och numera förekommer det inga hot mot SD:s företrädare längre, menar hon. Man har fått vara i fred i kväll. Likaså partiets lokaler i Jönköping i allmänhet. Men så har det inte alltid varit.

Jag förlorade nästan alla mina vänner när jag gick med i SD.

När Jimmie Åkesson besökte Huskvarna för tio år sedan hölls mötet hemligt på grund av hotbilden mot arrangemanget. 2014 beslutade Folkets hus och parker att inte hyra ut sina lokaler till SD.

Christina Gustavsson suckar djupt.

– Jag förlorade nästan alla mina vänner när jag gick med i SD. De slutade bjuda in mig på fester, de slutade svara när jag ringde. Min bästa väninna vände mig ryggen. Jag var blå och hon var röd, det hade aldrig stört tidigare, säger hon.

Christina Gustavsson var först i sin familj att bli sverigedemokrat. Nu har alla gått med i partiet. Själv har hon lyfts fram på valbar plats på riksdagslistan – något beskriver som lite chockerande.

Jag kommer osökt att tänka på Nils Dacke. Han var ju först ut bland de småländska bönderna att sätta sig upp mot Gustav Vasas tyranniska regim.

Hur gick det för Nils Dacke? Jag googlar. Dackefejden satte man punkt för när hans avhuggna huvud spetsades på en påle vid galgbacken i Kalmar. Den yrvakna smålänningen i mig hissar vit flagg direkt.

SD:s chefsideolog Mattias Karlsson.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

”Jag kunde inte öppna mitt hjärta mer” säger, Christina Gustavsson, i mitten på bilden.

Foto: Tomas Oneborg

Björn Forsell är SD:s toppnamn i Tranås.

Foto: Tomas Oneborg

”Vi har på riktigt påverkat samhällsutvecklingen”, säger Jimmie Åkesson inför publiken i Stugan i Jönköping.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Bahig Bahko och Elias Karkis.

Foto: Tomas Oneborg

När Jimmie Åkesson besökte Huskvarna för tio år sedan hölls mötet hemligt på grund av hotbilden mot arrangemanget.

Foto: Tomas Oneborg