Annons

SD-misstroende mot Johansson – M och KD stödjer

Justitieminister Morgan Johansson (S).
Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Jessica Gow/TT

Sverigedemokraterna vill rikta en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S). Moderaterna och Kristdemokraterna stöder förslaget, enligt Ekot och TT.

Under strecket
Publicerad

Anledningen ska vara de senaste våldsdåden i Malmö. SD-ledaren Jimmie Åkesson kommer att ta upp frågan under partiledardebatten i riksdagen på onsdag.

– Det är uppenbart att justitieministern som är ansvarig för de här frågorna inte förstår och inte klarar av att hantera det, och därför borde riksdagen på något sätt markera missnöje med det arbete som inte sker, säger han till Ekot.

På frågan om vad det skulle hjälpa att byta ut justitieministern svarar Åkesson att det skulle understryka allvaret och ge en ministern en väldigt tydlig signal om att det förväntas mer.

M och KD har gett besked att de stödjer SD:s misstroende mot regeringen.

– Det är rätt att nu rikta misstroende mot justitieministern. Han är sedan fem år ytterst ansvarig för den situation vi har fått i Sverige. Den är helt ohållbar. Antingen gör en minister sitt jobb eller så tar man konsekvenserna och avgår, säger M-ledaren Ulf Kristersson till Ekot.

KD:s gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, skriver i ett mejl till SvD:

”Helgens avrättning av en femtonåring i Malmö och morgonens explosion utanför ett gym i Helsingborg visar att det inte syns några tecken på förbättring av säkerhetsläget. Samtidigt har kriminalpolitiken präglats av handlingsförlamning, misslyckanden och förseningar.”

Annons
Annons

Enligt KD är det regeringen som bär ansvaret, och ytterst statsminister Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till Ekot att han har fullt förtroende för justitieministern.

– Regeringen har hittills initierat ungefär femtio straffskärpningar som är direkt riktar sig mot den organiserade brottsligheten. Vi behöver göra mycket mer för att vi har det läge som vi har, säger Löfven.

Minst hälften av riksdagens 349 ledamöter måste rösta ja till misstroendeförklaringen för att den ska gå igenom. SD, M och KD samlar tillsammans 154 mandat, men behöver alltså stöd från fler partier.

Liberalerna kommer dock inte att backa upp SD:s misstroendeförklaring.

– Regeringen måste vidta kraftfullare åtgärder mot gängen. Men vi är inte beredda att stödja misstroendeförklaringen, säger partiets gruppledare Johan Pehrson till SvD.

Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin säger att riksdagsgruppen ska diskutera misstroendeförklaringen i veckan.

– Centerpartiet tar inte lätt på misstroende. Det ska vara verkligt goda skäl till att vi ska yrka på misstroende för ett enskilt statsråd eller för en hel regering, säger Hedin till SvD.

– Ur ett strikt rättspolitiskt perspektiv tror jag att det finns en fara för att vi tappar tempo i viktiga processer som startas efter gängsamtalen vi hade i början av hösten. Det är mycket viktig lagstiftning som ska på plats för att öka tryggheten i Sverige, säger Hedin.

V säger också nej till misstroendeförklaringen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons