Annons

V nobbar SD-invit om arbetskrafts­invandring

Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Sjöstedt (V). Arkivbild.
Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Sjöstedt (V). Arkivbild. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Vänsterpartiet säger nej på förhand till Sverigedemokraternas invit att sätta sig med SD för att hitta sätt att begränsa invandringen av arbetskraft. SD bjuder också in M och KD.

Under strecket
Lars Larsson / TT
Uppdaterad
Publicerad

– Sverigedemokraterna är inte ett parti vi samtalar med, säger Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen, Mia Sydow Mölleby, om den aviserade inviten från Sverigedemokraternas nye gruppledare Henrik Vinge.

Men om SD skulle vill stödja förslag som V driver för att minska invandringen av arbetskraft till lågbetalda jobb där människor riskerar att utnyttjas så går det bra.

– Vill SD ansluta sig till dem är de välkomna att göra det, säger Sydow Mölleby.

I regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna står det att reglerna för arbetskraftsinvandring ska värnas. Centern och Miljöpartiet har gjort klart att de inte vill se några stora förändringar, samtidigt som S vill ändra dem.

Partierna utanför avtalet, det vill säga SD, M, V och KD har, i olika grad, sagt sig vilja ändra reglerna och då i första hand när det gäller invandring till jobb som inte kräver expertkunskap, till exempel inom hotell och restaurang, städning och bärplockning.

– Jag kommer att ta kontakt med gruppledarna för att se om det finns förutsättningar att stoppa den här regeringens lönedumpningspolitik, sade Sverigedemokraternas nya gruppledare Henrik Vinge i samband med partiets landsdagar i Örebro.

Han påpekar att de fyra har majoritet i riksdagen och skulle kunna ta någon form av initiativ, eventuellt lagstifta skarpt i riksdagen.

Vinge sade att han inte visste om Vänsterpartiet verkligen skulle vilja delta i sådana samtal.

– Vi får se, det viktigaste är att vi får till en bättre politik, jag hoppas att alla vill vara konstruktiva.

Men från V blir det alltså nobben.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons