Annons

SD vill ta över kyrkan – därför kan kuppen misslyckas

Aron Emilsson, SD:s kyrkopolitiske talesperson, har dubbla känslor inför att riksdagsgruppen lämnade Storkyrkan 2010. Han förstår att kollegorna provocerades av biskopen Eva Brunne, men med sin bakgrund inom kyrkan tycker han att de tär ”olyckligt” att lämna en kyrka under en gudstjänst.
Aron Emilsson, SD:s kyrkopolitiske talesperson, har dubbla känslor inför att riksdagsgruppen lämnade Storkyrkan 2010. Han förstår att kollegorna provocerades av biskopen Eva Brunne, men med sin bakgrund inom kyrkan tycker han att de tär ”olyckligt” att lämna en kyrka under en gudstjänst. Foto: Tomas Oneborg

Den ”vänsterliberala” kyrkan ska bli konservativ och nationalistisk – det är Sverigedemokraternas mål med sin storsatsning inför kyrkovalet. Motståndarna befarar att församlingar kan tas över genom kupper. Men mycket talar för att SD inte lyckas nå sina mål.

Under strecket
Publicerad

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas riksdagsgrupp lämnar Storkyrkan i protest 2010 efter biskop Eva Brunnes predikan mot rasism.

Foto: Ingvar Karmhed

Sverigedemokraternas relation till Svenska kyrkan är komplicerad. Aron Emilsson var inte med 2010 då partiledaren Jimmie Åkesson och riksdagsgruppen lämnade Storkyrkan efter en predikan mot rasism av biskop Eva Brunne. Nu är han riksdagsman och SD:s kyrkopolitiske talesperson och reser runt i landet för ”pep talks” med medlemmar inför kyrkovalet.

– Det är ett stort engagemang. Många tycker att det är ett viktigt värderingsval, säger Aron Emilsson.

Innan riksdagsdebuten satsade SD på kyrkovalen, men sist, 2013, nedprioriterade man valet. Nu storsatsar partiet och har tiofaldigat både antalet kandidater och valkassan. ”Vi ska ta över”, sa Jimmie Åkesson i våras.

I partiets dramatiska valfilm betar hästar framför röda träkyrkor och bäckar porlar i skogen till ljudet av kulning. Mycket står på spel nu, enligt SD, som i sitt kyrkopolitiska manifest skriver så här:

”Efter decennier av socialdemokratiskt maktmonopol inom kyrkan har den i alltför hög grad utvecklats till en politisk vänsterliberal opinionsbildare.”

SD:s gruppledare och ideolog Mattias Karlsson kritiserade nyligen kyrkan för att understödja islams framväxt. Han jämförde högläsning av Koranen i en kyrka med att läsa Mein Kampf i en synagoga.

Annons
Annons

Karlsson radar på Facebook upp ett antal exempel på vad han tycker är fel med kyrkan. Flera av dessa har tidigare lett till stormar i sociala medier.

Det handlar om att kyrkan är medlem i studieförbundet Sensus tillsammans med Unga muslimer för fred och rättvisa. Att kyrkan arbetat med imamer på Fryshuset och om förslag om att tillfälligt plocka ner kors från en sjömanskyrka. Dessutom väckte en Ramadan-hälsning från Stockholms biskop en hatstorm.

SD:s Aron Emilsson vill förändra den kyrka vi vant oss med – och han tror på framgång.

– Kyrkan har ett enormt viktigt uppdrag, många ser kyrkan som en av de sista trygga fyrbåkarna på ett väldigt snabbt föränderligt hav, säger han.

Men det finns faktorer som talar emot hans optimism.

SD har underpresterat rejält i tidigare kyrkoval sett till hur partiet legat i SvD/Sifo-mätningarna samma månad.

  • I kyrkovalet 2013 fick SD 5,97 procent, men låg på 9,4 procent i Sifo samma månad.
  • I kyrkovalet 2009 fick SD 2,86 procent mot 3,9 procent i Sifo.

Jesus eller Mohamed, samma skit, från samma ställe av världen, inget svenskt i något av det.

Sverigedemokratiska väljare är helt enkelt svårmobiliserade. De är inte så intresserade av kyrkovalet. I sociala medier vittnar många om att de ogillar verksamheten och därför valt att lämna kyrkan. Bara sex av tio SD-väljare är medlemmar jämfört med nio av tio centerpartister, enligt SOM-institutet.

Annons
Annons

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas riksdagsgrupp lämnar Storkyrkan i protest 2010 efter biskop Eva Brunnes predikan mot rasism.

Foto: Ingvar Karmhed

En liten grupp SD-politiker i Kyrkomötet är mycket flitig. Där är partiet mest aktivt av alla sett till antalet ledamöter när det gäller motioner och talartid.

Men på lägre nivå är engagemanget mindre. Partiet har högst andel avhoppade politiker ute i landets kyrkofullmäktige. Nästan en av tre har lämnat under mandatperioden.

På partiets Facebook-sida finns ett engagemang från en del gräsrötter som vill att kyrkan ska bli mer traditionell. Men många skriver att de inte är religiösa och inte ska rösta:

”Jesus eller Mohamed, samma skit, från samma ställe av världen, inget svenskt i något av det”, uttrycker en person det.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas riksdagsgrupp lämnar Storkyrkan i protest 2010 efter biskop Eva Brunnes predikan mot rasism.
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas riksdagsgrupp lämnar Storkyrkan i protest 2010 efter biskop Eva Brunnes predikan mot rasism. Foto: Ingvar Karmhed

Utmaningen för SD-ledningen är att övertyga dessa om vikten av att skapa en kyrka ”där kärleken till det egna landet har en naturlig plats”, som det står i kyrkovalsmanifestet.

Kyrkan måste återta en tydlig kristen identitet och profil och våga ta ställning för kristendom i Sverige.

Partiet röstade emot vigsel för homosexuella, men arbetar inte för att ta bort detta i dag. Enligt Aron Emilsson är partiet inte heller emot språkkaféer och integrationsåtgärder, även om SD vill öka hjälpen till kristna asylsökande.

SD vill att Svenska kyrkan ska missionera i utanförskapsområden, stödja präster som inte vill viga samkönade par, återinföra den nationalistiska psalmen Fädernas kyrka och betona Jesus, hemmet och familjen mer.

Annons
Annons

– Kyrkan måste återta en tydlig kristen identitet och profil och våga ta ställning för kristendom i Sverige, säger Aron Emilsson.

Att mycket står på spel menar även Karin Perers (C), ordförande för Kyrkomötet, kyrkans högsta politiska organ.

– Så här tillspetsat har det aldrig varit tidigare, säger hon.

Karin Perers ser tre tydliga grupper. En vill att kyrkan i högre grad ska tillhöra de bibelkunniga och bekännelsekristna. En annan – majoriteten – vill värna och utveckla en öppen kyrka.

– En tredje strömning med främst SD stryker under det svenska i Svenska kyrkan så starkt att man riskerar att släcka ner integrationsarbetet och internationellt samarbete.

Karin Perers tror att SD:s möjlighet att få inflytande i Kyrkomötet är liten. Man är i klar minoritet och till skillnad från i riksdagen är möjligheten för SD att bli vågmästare minimal.

Samtidigt menar hon att det låga valdeltagandet öppnar upp för kupper ute i församlingarna. Det kan räcka med att samla några hundra röster för att få majoritet. Lokala SD-politiker i stift ute i landet har uppmanat människor att gå med i kyrkan och rösta och sedan gå ur.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons