Annons

SD vill vara med och styra Stockholm – vädjar till M

Sverigedemokraterna vill ersätta Miljöpartiet som tänkbar styrande part i Stockholms stadshus.

– Ett samarbete med M och KD skulle gå smärtfritt. Nu måste de erkänna det, säger Peter Wallmark, gruppledare för SD.

Under strecket
Publicerad

Anna König Jerlmyr (M).

Foto: Bezav Mahmod Bild 1 av 2

Peter Wallmark är sedan i våras ny SD-ledare i Stockholm.

Foto: SverigedemokraternaBild 2 av 2

Anna König Jerlmyr (M).

Foto: Bezav Mahmod Bild 1 av 1
Anna König Jerlmyr (M).
Anna König Jerlmyr (M). Foto: Bezav Mahmod

Wallmark tog på måndagen båten tillbaka till fastlandet efter att ha förberett nästa års Almedalsvecka.

– Jag har märkt det på moderatpolitiker överlag och även nu på Gotland att man vill närma sig oss. Det är ett starkt tryck underifrån. Men Moderaternas ledning lägger en våt filt över alltihopa, säger Peter Wallmark, vars parti trots framryckningen i kommunvalet (plus 2,8 procentenheter till 8,0 procent) riskerar att bli maktlöst i Stockholm.

Den nye SD-ledaren i Stockholm sedan i våras skickar en skarp passning till främst M och KD:

– Frågan är om ni är beredda att göra verklighet av den politik ni säger er förespråka. Låt det svåra bli enkelt, uppmanar Peter Wallmark.

Lägg till att Stockholms just tappade 101 platser i Svensk Näringslivs ranking

Annons
Annons

Peter Wallmark är sedan i våras ny SD-ledare i Stockholm.

Foto: SverigedemokraternaBild 1 av 1

Han pekar på den lika syn i flera frågor som råder mellan M , KD och SD. Det kan handla om otrygghet, gängkriminalitet, äldrevård, bostads- och trafiksituationen.

– Lägg till att Stockholms just tappade 101 platser i Svensk Näringslivs ranking över landets mest företagarvänliga kommuner, säger han.

Peter Wallmark uppger att han suttit i samtal med alliansledarna i stadshuset och att det bara är Centern som tydligt uttryckt att man inte går med på varken aktivt eller passivt stöd från SD. Enligt Liberalerna i Stockholm har man uttryckt samma inställning gentemot SD.

– Frågan är vilka C ska kunna styra tillsammans med? Titta bara hur långt ifrån varandra som M och C står i flera frågor. Men man framhärdar bra för att slå vakt om sina positioner. Det är ovärdigt, säger Peter Wallmark.

Moderatpolitiken skulle haverera helt och hållet

Det brådskar i stadshuset liksom i riksdagen. På torsdag kväll träffas gruppledarna i Stockholm för att lägga fram en ny riktning. På måndag ska det klubbas vid mandatperiodens första kommunfullmäktige.

Peter Wallmark är sedan i våras ny SD-ledare i Stockholm.
Peter Wallmark är sedan i våras ny SD-ledare i Stockholm. Foto: Sverigedemokraterna

Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr aviserade för en dryg vecka sedan avsikten att förhandla med Miljöpartiet för att kunna säkerställa en blågrön majoritet.

– M:s väljare måste vara besvikna. Man väljer att gå över ån istället för att lösa det. Moderatpolitiken skulle haverera helt och hållet om man sätter sig i knäet på Miljöpartiets ledare Daniel Helldén, säger Peter Wallmark.

Den murarutbildade 55-åringen från Örby i södra Stockholm är stridslysten:

– Det mandat vi har fått från våra väljare är tydligt: avsätt det rödgrönrosa styret! Vi vill trycka på att det finns en tydlig icke-socialistisk majoritet i stadshuset, säger Peter Wallmark.

KD:s gruppledare, Erik Slottner, är den allianspolitiker i stadshuset som tidigare uttryckt sig mest positivt kring ett samarbete med SD.

– Fast KD vill gärna prata om vad vi gjort tidigare, säger SD-ledaren.

Peter Wallmark säger att han styrkts i sin uppfattning av den senaste tidens utspel från tunga M-profiler som Carl Bildt, Lars Tobisson och Ulf Adelsohn. Tobisson beskrev SD:s anspråk som resonabla i SvD.

– Det som ska ta två veckor på riksnivå kunde ha varit avklarat på två minuter. Det är bara för Ulf Kristersson att skaka hand med Jimmie Åkesson, säger Peter Wallmark.

Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr hälsar via sin presstjänst att man inte ämnar förhandla eller samarbeta med SD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons