Annons

”SD vilseleder om jobbskatteavdrag”

Varför SD plötsligt väljer att positionera sig klart längst högerut i svensk skattepolitik är oklart, och det får vi nog aldrig svar på. Men vad vi måste få svar på är varför SD väljer att vilseleda allmänheten och medierna kring vad deras skatteförslag innebär, skriver flera debattörer i en gemensam replik.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SD:s Jimmie Åkesson och Oskar Sjöstedt (bilden) felanvänder ord som ”inkomst” när de menar ”lön” och ”alla” när de menar ”löntagare”, skriver författarna.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

SD:s Jimmie Åkesson och Oskar Sjöstedt (bilden) felanvänder ord som ”inkomst” när de menar ”lön” och ”alla” när de menar ”löntagare”, skriver författarna.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
SD:s Jimmie Åkesson och Oskar Sjöstedt (bilden) felanvänder ord som ”inkomst” när de menar ”lön” och ”alla” när de menar ”löntagare”, skriver författarna.
SD:s Jimmie Åkesson och Oskar Sjöstedt (bilden) felanvänder ord som ”inkomst” när de menar ”lön” och ”alla” när de menar ”löntagare”, skriver författarna. Foto: Pontus Lundahl/TT

REPLIK | SKATTEREFORM

Åkesson och Sjöstedt felanvänder ord som ”inkomst” när de menar ”lön” och “alla” när de menar ”löntagare”.

I en debattartikel i SvD 19 april presenterar Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Oskar Sjöstedt partiets nya skatteförslag under rubriken “Låga inkomster bör inte beskattas“. I artikeln redogörs för att SD står mitt mellan blocken och presenterar ett helt nytt förslag: “ingen ska betala inkomstskatt – över­ huvud taget – upp till en taxerad årsinkomst på 150  000”.

Till en kostnad av 180 miljarder så skall detta finansieras genom slopat jobbskatteavdrag, höjd moms och utfasat ränteavdrag. En speciell poäng görs av att Sverigedemokraterna anser att pension är uppskjuten lön och skall beskattas likvärdigt.

Annons
Annons

Detta presenteras i Rapport på SVT samma kväll av Oskar Sjöstedt som en reform som skall värna om de svaga i samhället. "Ingen" skall betala skatt på inkomst upp till 150 000 kronor, "alla" skall få sänkt skatt.

Låter det för bra för att vara sant? Ett riktigt högt grundavdrag som ger svaga grupper mer pengar och samtidigt stimulerar till arbete. Det är så förslaget beskrivs och det är så de skattepolitiska talespersonerna från (S) och (M) bemött förslaget.

Men om något låter för bra så är det oftast det. Det finns nämligen bara ett problem med SD:s reform så som den presenteras för allmänheten. Den finns inte.

Vad SD i stället föreslår är i konkreta termer en fördubbling och utplattning av jobbskatteavdragen. Ytterligare skattesänkningar som enbart gäller löneinkomster. Förslaget är en karbonkopia av vad högerns tankesmedja Timbro presenteraderedan 2014.

Det är en stor skillnad på jobbskatteavdrag och grundavdrag, och det är märkligt att SD presenterar jobbskatteavdrag som allmäna avdrag. Knappt fem miljoner löntagare är inte “alla” och inkomst är verkligen inte lön.

Vi har tagit del av den utredning som beställts av Sverigedemokraterna från Riksdagens utredningstjänst (2015:2099) och det framgår med all önskvärd tydlighet att det SD låtit utreda och som skall kosta 180 miljarder är ett avdrag som enbart riktar sig till de med inkomst av arbete, och att de avser att exkludera cirka 2 miljoner pensionärer, alla sjuka, alla arbetslösa och alla andra som saknar löneinkomst.

**Det framgår också, **trots Åkessons vackra tal om hur mycket han bryr sig om de utsatta, att de direkta effekterna av den föreslagna skattesäkningen är +500 kronor per år till inkomstdecil 1 (de fattiga) och +16 500 kronor per år till inkomstdecil 10 (de rika). 33 gånger mer till de som redan har alltså. Och pensionärer får ingen skattesänkning alls, utan allt de får är en ännu större skatteklyfta till arbetstagare, och dyrare mat.

Annons
Annons

Denna massiva reform vill Åkesson delfinansiera genom fördubblad moms på mat, kollektivtrafik och andra varor och tjänster som i dag har lägre moms. Nettoresultatet blir mindre pengar i plånboken till alla utan löneinkomst. De sociala klyftorna i Sverige mellan de som har jobb och de som inte har det skulle öka med rekordfart.

Detta är ännu fler jobbskatteavdrag, en politik som till och med Reinfeldt och Borg insåg kommit till vägs ände.

Varför SD plötsligt väljer att positionera sig klart längst högerut i svensk skattepolitik är oklart, och det får vi nog aldrig svar på.

Men vad vi måste få svar på är varför SD väljer att vilseleda allmänheten och medierna kring vad deras skatteförslag innebär.

Åkesson och Sjöstedt felanvänder ord som “inkomst” när de menar “lön” och “alla” när de menar “löntagare”. Det kan låta litet, men skillnaden är på 100 miljarder och 2,5 miljoner svenskars skatt. Ingenstans i deras presentation framgår att de tänker begränsa förslaget till löneinkomst eller utestänga pensionärer. Det är djupt oärligt.

I Rut-utredningen framgår också med all tydlighet att förslaget definieras som “förändrat jobbskatteavdrag” och beskrivs som bara gälla arbetsinkomster. Det är normalt i politiken att lyfta fram sina förslag från en gynnsam vinkel, det är ovanligt att presentera dem som något helt annat än det är.

Förutsägbart så reagerar andra partiers företrädare som att SD vill se höjt grundavdrag (SvD.se). När SD går ut med sitt skatteförslag i sociala medier så upprepas återigen budskapet att “alla” skall få sänkt skatt, och nyheten sprids vidare med tillrop som “Sveriges pensionärer tackar Jimmie” utan att SD korrigerar sin missvisande info.

Annons
Annons

Vi dras med den naggande misstanken att SD medvetet valt att lansera sitt skatteförslag oärligt. Kanske för att Sveriges 2 miljoner pensionärer inte skall förstå att Åkesson sätter kniven i ryggen på dem, och i realiteten föreslår en fördubblad ”pensionärsskatt”och mindre pengar till dem.

Även medierna har här ett ansvar att inte utan faktakontroll sprida vidare felaktiga uppgifter, och att ställa relevanta följdfrågor. Om det är så att SD medvetet försöker föra Sveriges pensionärer bakom ljuset så skall inte medierna bli medskyldiga till det, utan i stället avslöja det.

Det finns förslag på ett riktigt höjt grundavdrag i svensk politik, något som skulle låta pensionärer behålla mer av sin pension.

Sverige är relativt unikt i Europa med att beskatta låginkomsttagare så hårt, och det offentliga får faktiskt inte in mer än cirka 20 miljarder i inkomstskatt från de 20 procent med lägst inkomst. Vi som skriver detta har alla på olika sätt föreslagit ett höjt grundavdrag, och det vore en reform som på riktigt kan minska social klyftor i Sverige och samtidigt stimulera till arbete. Vi tycker inte att staten skall ge ut pengar till låginkomsttagare i ersättningar med ena handen, och ta tillbaks dem i form av skatt med den andra. Men vi anser också att det är fel att arbetslösa, sjuka och pensionärer i Sverige skall betala högre skatt än de som har en anställning.

En höjt grundavdrag är en progressiv politik som kan återställa en del av den snabbt ökade ekonomiska ojämlikhet som blev en följd av Alliansregeringens jobbskatteavdrag. Men det är inte det SD föreslår, och det är djupt oärligt att försöka lura i svenska folket att de vill det.

Martin Jordö

Feministiskt Initiativs utredningsgrupp för ny syn på arbete och ekonomisk trygghet

Valter Mutt

riksdagsledamot MP

Birger Schlaug

fd språkrör MP

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons