Annons

SD:s bästa siffra i SvD/Sifo – ingen säker skillnad mot S

Foto: TT och Lars Pehrson.

Sverigedemokraterna når sin högsta siffra någonsin i SvD/ Sifo med 22,7 procent. Skillnaden mellan SD och Socialdemokraterna ligger nu inom felmarginalen – partierna kan vara jämnstora. ”En förändring av svensk politik”, säger Sifos Toivo Sjörén.

Under strecket
Publicerad

Sverigedemokraternas ökning från 20,2 procent i september till 22,7 i oktober är den enda statistiskt säkerställda förändringen i SvD/Sifos nya väljarbarometer. I augusti nådde partiet 18,2 procent.

– Det kommer att påverka den politiska agendan att partiet vuxit så snabbt, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Dels är det en ny position för SD att vara så nära toppen, och det kommer antagligen att påverka partiet, enligt Toivo Sjörén. Framgången kan också påverka Moderaternas syn på sig själva som naturlig regeringsbildare när de bara är tredje största parti.

Socialdemokraterna är största parti i mätningen med 24,9 procent av väljarstödet. Men den statistiska felmarginalen för S och SD är 1,5 procentenheter uppåt eller neråt. Det innebär att SD kan vara lika stora eller till och med något större än S, framhåller Toivo Sjörén på Sifo. (Felmarginalen innebär att S ligger i intervallet 23,4–26,4 procent, medan SD ligger i intervallet 21,2–24,2 procent.)

– Det är uppseendeväckande, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Annons
Annons

Strömmen av väljare från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna har ökat. Marja Lemne pekar på att SD är emot slopandet av värnskatten och dessutom lovar mycket pengar till kommuner och välfärd.

– Det är två traditionella S-frågor. Det är en tagg i sidan på många socialdemokrater att värnskatten tas bort just när vi står inför en lågkonjunktur, säger Marja Lemne.

Den största väljarströmmen till SD kommer dock fortfarande från M.

– Det kan bero på att Moderaterna uppfattats som otydliga och att de fram till partistämman som pågår nu varit ganska osynliga. De har kommit med mer av samma politik som tidigare, säger Marja Lemne.

Redan i september pekade Toivo Sjörén på att samtalen om gängkriminalitet – och det faktum att Sverigedemokraternas utestängdes från dem – sannolikt bidrog till partiets uppgång. Samma fråga fortsätter troligen att förse med partiet med nya väljare, tror Sjörén. Dessutom har frågan om kriminalitet kommit upp i två partiledardebatter.

– Lag och ordning har i ökad utsträckning blivit Sverigedemokraternas fråga. De har breddat sig från att bara prata om invandring och det har uppenbarligen lockat väljare. När det gäller lag och ordning konkurrerar de främst med Moderaterna, men även med Socialdemokraterna, säger Toivo Sjörén.

Annons
Annons

Sverigedemokraterna går framåt både bland män och kvinnor, men skillnaden mellan könen är stor. SD är största parti bland män, med runt 30 procent av väljarstödet. Bland kvinnor uppger omkring 15 procent att de skulle rösta på SD om det var val i dag.

– Kvinnorna är fortfarande Sverigedemokraternas största problem, säger Toivo Sjörén.

Socialdemokraterna ligger visserligen relativt stilla, tappet av väljare till SD kompenseras av nya väljare från andra partier. Att partiet inte lyft sig kan bero på att det ingick januariavtalet, enligt Marja Lemne.

Inte heller Centerpartiet, som i den här mätningen får 8,4 procent, ser ut att ha lockat till sig nya väljare sedan januariavtalet. Liberalerna ligger på 3,9 procent. Marja Lemne pekar på att partierna bakom januariavtalet tillsammans skulle få drygt 38 procent om siffrorna var valresultat, eftersom L skulle åka ut riksdagen.

– Det är ett skakigt regeringsunderlag. Nu är det långt till nästa ordinarie val, men det är en varningssignal till de fyra partierna, att de har en skakig grund.

Trots att både S och M alltså ligger relativt stilla i mätningen tror både Toivo Sjörén och Marja Lemne att resultatet för SD kommer att orsaka oro och diskussioner i partierna.

– Partiledningarna funderar nog mycket på varför så många väljare går till SD. Jag tror att vi kommer se resultat av de funderingarna i politiken snart. Inga partier vill stillatigande släppa sina väljare, säger Toivo Sjörén.

Marja Lemne pekar på att socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) gjort utspel på sociala medier som hon tolkar som att han vill profilera sig i partiet. Det kan komma upp en större diskussion om en ny ledning i Socialdemokraterna, tror Marja Lemne.

– Vad gör Socialdemokraterna, är en fråga man kan ställa. Det går kanske inte att gå på i samma stil längre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons