Annons

”SD:s budget begränsar kulturen”

Anna Starbrink och Cecilia Elving.
Anna Starbrink och Cecilia Elving. Foto: Pressbilder

Konsten ska vara opolitisk – så länge den inte är känslig för Sverigedemokraterna. Det är så vi bland annat tolkar det senaste budgetförslaget, skriver L-politikerna Anna Starbrink och Cecilia Elving.

Under strecket
Publicerad

DEBATT | KONST

Konstens frihet ska inskränkas. Att det är innebörden av Sverigedemokraternas politik står klart. Senast är det i SD:s budgetförslag för Region Stockholm som partiet, utöver en rad nedskärningar i hälso- och sjukvården, vill begränsa den offentliga konsten. SD menar att stockholmare och andra behöver skyddas från den fria konstens budskap i våra offentliga rum. Vi menar annorlunda.

Sverigedemokraterna anser att konsten i det offentliga rummet ska vara opolitisk. Intentionen kan verka ofarlig, men bakom det går det att urskilja en vilja till att detaljstyra konsten – något som Sverigedemokraterna länge drivit på för. Trots att Sverigedemokraterna säger sig stå bakom principen om armlängds avstånd blir det tydligt att avståndet mellan konst och politik i själva verket väger lätt för dem. Som exempel kan nämnas ”menskonsten” i Stockholms tunnelbana som idag har gjorts till ett politiskt slagträ i Sverigedemokraternas kulturpolitik – både i Region Stockholm och ute i landet.

Sverigedemokraterna vill även lägga finansieringen av Konserthuset på staten istället för som idag på regionen. De menar att det handlar om ”lyxkultur” och att pengarna kan användas till annat. Deras argument ställer grupp mot grupp och tycks bygga på en tydlig inställning att kultur i sig inte har ett egenvärde. För att kultur ska vara värd att bevara ska den enligt SD vara såväl resultatbringande som ”opolitisk” – enligt den definition som faller sverigedemokrater i smaken.

Genomgående tycks Sverigedemokraterna underskatta konstens egen förmåga att hantera konsten, trots att principen är styrande för svensk kulturpolitik. Sverigedemokraterna ger uttryck för något som går bortom budgetstyrning, där konsten används som politisk medel för att uppnå vissa syften. Konsten ska alltså vara opolitisk – så länge den inte är känslig för Sverigedemokraterna.

Vi menar att de som kan konsten ska få sköta konsten. Detta ska självklart ske i dialog och samverkan med länets invånare och andra berörda aktörer – men det är inget politiken ska blanda sig in i. Att Sverigedemokraterna fortsätter att aktivt nagga konstens utrymme är oroväckande, något som i förlängningen riskerar att urholka principen om armlängds avstånd.

Anna Starbrink (L)
hälso- & sjukvårds- och kulturregionråd
Cecilia Elving (L)
ordförande kulturnämnden, Region Stockholm

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons