Annons

SD:s många öknamn – "ett sätt att tydliggöra avskyn"

Stefan Löfven kallade Sverigedemokraterna för ett ”nazistiskt” parti i SVT:s partiledardebatt. Men SD har av politiska motståndare benämnts som allt ifrån ”invandringskritiskt” till ”fascistiskt” och ”främlingsfientligt”.

– Olika epitet används titt som tätt. Begrepp som nazism och fascism är ett sätt att tydliggöra avskyn för partiet, säger statsvetaren Niklas Bolin.

Här är några uppmärksammade exempel de senaste åren.

Under strecket
Publicerad
Foto: TT/SvDBild 1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 2 av 2

1 / 5

Foto: TT/SvD

Löfven i augusti: "Nazistiska rötter"

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatten i SVT var inte första gången Stefan Löfven pratade om SD:s nazistkopplingar. Statsministern har även tidigare använt ordvalen ”nazistiska rötter” för att definiera partiet – senast i augusti 2016.

– Jag pratar om Sverigedemokraternas ledning. Sverigedemokraterna är ett parti med rasistiska och nazistiska rötter, det är ingen tvekan om det. Men det är inte så att man kan anklaga deras väljare för det, sade Löfven i en intervju med Expressen.

Niklas Bolin, forskare i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, menar att det kan vara en strategisk åtgärd från etablerade partier för att tydliggöra för väljarna var man står.

– Begrepp som nazism och fascism har stark historisk koppling och är stigmatiserande, att använda dem är ett sätt att ge partiet en väldigt negativ stämpel. SD har bildats ur rent rasistiska rötter men att i dag benämna SD som nazistiskt är historielöst, säger han.

Samtidigt poängterar han att partiet fortfarande brottas med problem med enskilda individer.

– Det finns definitivt personer som hyser rasistiska värderingar inom partiet.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

2 / 5

Magdalena Andersson: "Nyfascistiskt enfrågeparti"

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två år tidigare var tonläget från S annorlunda. I december 2014 kallade finansminister Magdalena Andersson SD för nyfascister i en intervju med TT.

– Här har vi alltså ett litet nyfascistiskt parti som menar att de ska ha ett avgörande inflytande och sätta dagordningen för svensk politik, sade hon i intervjun.

Hon anser att det enda sättet för "seriösa, etablerade" partier att utestänga Sverigedemokraterna från inflytande är att samarbeta.

– Det är ett parti som inte står för grundläggande värderingar om att alla människor är lika mycket värda som nu höjer rösten och vill diktera villkoren i svensk politik. Jag ser väldigt allvarligt på det.

Bara någon dag senare får hon stöd av statsminister Stefan Löfven i en debattartikel i DN:

"Jag kommer aldrig att agera på ett sätt som ger makten över landets utveckling till ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner."

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

3 / 5

Anna Kinberg Batra: "Ett rasistiskt parti"

Foto: Jessica Gow/TT

I en uppmärksammad intervju i SVT Agenda i slutet av augusti kallade M-ledaren Anna Kinberg Batra SD för ”ett rasistiskt parti” vilket orsakade en debattstorm.

Samarbete med SD är inte aktuellt, de försvårar de problem Sverige har. Jag vill inte samarbeta med ett parti som vänder sig ifrån integrationen och exploaterar människor, sade Kinberg Batra då.

Senare har hon i andra intervjuer bekräftat sin ståndpunkt samtidigt som hon betonat att hon inte vill kalla partiets väljare för rasister.

– Jag tycker att det är ett rasistiskt parti i sina handlingar. Jag tror inte att alla deras väljare är det. Men röstar man på Sverigedemokraterna för att man är missnöjd med Stefan Löfven, då får man inga lösningar av Jimmie Åkesson. Jag tycker att han är ansvarslös, sade hon nyligen i en intervju i DN.

Niklas Bolin menar att den mest konkreta benämningen på SD är att det handlar om ett populistiskt parti.

– De epitet som används i de politiska debatterna i Sverige är sällan sådana vi statsvetare använder för den här typen av partier. Man pratar om radikalism och populism som bärande element, säger Bolin och tillägger:

– Jag skulle säga att det är ett populistiskt högerradikalt parti.

Han menar att det finns tre begrepp som kategoriserar partiet – populismen, den exkluderande nationalismen och auktoritära värderingar.

– SD anser sig tala för svenskarna emot de övriga partierna. Populism innebär att man ser samhället som en tudelning mellan folket och det korrumperade etablissemanget. Det handlar också om en nationalistisk grundsyn, säger Niklas Bolin.

Annons
Annons
Foto: JESSICA GOW/TTBild 1 av 1

4 / 5

Fredrik Reinfeldt: "Lutar sig mot rasism"

Foto: JESSICA GOW/TT

Före detta statsministern Fredrik Reinfeldt (M) var under sin tid inom politiken djupt kritisk till SD och använde stundtals ett betydligt hårdare språkbruk än sin efterträdare Kinberg Batra.

– SD är ett parti som lutar sig mot rasism och främlingsfientlighet. De ska isoleras från politiskt inflytande, sade han i en partiledarintervju i SVT 2014 då han poängterade att han inte tänkte regera med stöd av SD.

I sin självbiografi ”Halvvägs” som släpptes i fjol definierar han SD-väljare som personer som är missnöjda med med sina liv och som misstror samhället och alla med makt.

”I sin kärna samlar detta parti de flesta av landets rasister och kraftigt främlingsfientliga. De har som parti skapat en hemvist för alla de som ständigt ser invandrare som svaret på alla samhällets tillkortakommanden”, skriver han i boken.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

5 / 5

Granskningsnämnden: "Främlingsfientliga"

Foto: Fredrik Sandberg/TT

I februari 2013 hade P4 Extra ett inslag där Jimmie Åkesson beskrivs som partiledare för ett ”främlingsfientligt parti”.

En journalist som gått på samma skola som SD-ledaren och intervjuades i inslaget fick följande fråga under programmet: ”Och han gick då åt det hållet att han blev partiledare för ett främlingsfientligt parti och du journalist som bland annat fokuserar på rasism. Har ni träffats idag som vuxna?”

Två personer anmälde inslaget till Granskningsnämnden för radio och tv och menade att benämningen var felaktig och att SD är ett invandringskritiskt parti.

Men nämnden som gick igenom SD:s principprogram ansåg att det stämde. Bland annat pekade man på att partiet säger sig ha en ”nationalistisk grundsyn” och att nationalismen är en ”central del av partiets politik”. Och att man är stark motståndare till ”mångkulturalismen” och förespråkar en begränsad invandring.

– Under en ganska lång period valde media att ge dem epitetet ”främlingsfientliga” men numera skriver man mestadels bara SD, det kan ha att göra med att man vet vad partiet står för på ett annat sätt än tidigare, säger Niklas Bolin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons