Annons

Statsvetaren: Stort avbräck för SD

Paula Bieler (SD).
Paula Bieler (SD). Foto: Lars Pehrson

Paula Bieler lämnar riksdagen och kliver av alla sina politiska uppdrag. Det skriver hon i ett inlägg på Facebook. Samtidigt riktar hon kritik mot partiets ledning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I ett långt inlägg på Facebook skriver Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson hos Sverigedemokraterna, att hon nu lämnar riksdagen.

”Vi bär alla på principer och vi har alla våra gränser och jag kände att jag höll på att överträda mina. Jag började gå i otakt med partiet, samtidigt som jag inte heller kunde bejaka min egen takt. Den känslan har tyvärr inte avtagit, tvärtom”, skriver Bieler.

Hon har tidigare pekats ut som en potentiell kandidat till partiledare inom SD. Men i höstas meddelade Bieler att hon inte ställer upp för omval i partistyrelsen. Därmed avgick hon även från det verkställande utskottet.

Hon har tidigare suttit i bland annat arbetsmarknadsutskottet, försvarsutskottet och EU-nämnden. Hon hade fram tills idag en post i socialförsäkringsutskottet, som hade sträckt sig fram till 2022.

Bieler sitter kvar februari ut. Hennes efterträdare blir Monica Lövgren, skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande från partiet sägs att avgången beror på personliga skäl i kombination med ”vissa förändringar inom partiet, såsom abortfrågan”.

Annons
Annons
Efter reklamen visas:
Paula Bieler lämnar riksdagen

I höstas slopade SD kravet på att sänka tidsgränsen för fri abort från 18 till 12 veckor. Partiledningen hade helt enkelt gjort kalkylen att den hårdare abortpolitiken skrämde bort fler väljare än den lockade.

Men Paula Bieler passade på att ventilera sitt ogillande med omsvängningen vilket hon har fått kritik för.

Jonas Hinnfors, statsvetare i Göteborg, menar att hennes avhopp kan vara ett avbräck för Sverigedemokraterna. Hon har varit en av ganska få tongivande politiker under många år och i ett parti med ganska få kvinnor har hon varit ett ansikte utåt.

– Men om man ändå är på väg bort behövs det inte så mycket för att ta steget och då kan ett avslag på en ledighetsansökan för en bröllopsresa vara tillräckligt. Dessutom är det nog så att det i längden är lättare att kompromissa med politiska frågor som handlar om kronor och ören. Det är mycket svårare med en moralfråga som exempelvis abortfrågan, säger Jonas Hinnfors.

”De närmsta veckorna kommer jag främst förbereda överlämnandet av migrationsfrågorna till mina kollegor. I mars kommer jag däremot att återuppta mina studier i matematik. Vad som sedan väntar återstår att se”, skriver Paula Bieler på Facebook.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons