Annons

Johan Carlström:SD:s succé kan lösa upp blockpolitikens knutar

Den ekonomiska politiken har i många år präglats av blockpolitik och en oförmåga att hitta breda lösningar på stora problem. Kanske Sverigedemokraternas frammarsch kan ändra på det.

Under strecket
Publicerad

Samtal över blockgränsen. Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Stefan Löfven (S) under en partiledardebatt i riksdagen i höstas.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Samtal över blockgränsen. Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Stefan Löfven (S) under en partiledardebatt i riksdagen i höstas.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
4 ekonomiska utmaningar för nästa regering
Samtal över blockgränsen. Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Stefan Löfven (S) under en partiledardebatt i riksdagen i höstas.
Samtal över blockgränsen. Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Stefan Löfven (S) under en partiledardebatt i riksdagen i höstas. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hur nästa regering kommer att se ut är höjt dunkel, men en sak är klar. SD:s framgång har ökat sannolikheten för en blocköverskridande regering – speciellt om de rödgröna får fler mandat än Alliansen när alla röster är räknade senare i veckan.

Både Liberalerna och Centerpartiet har signalerat att de inte vill sitta en ren Alliansregering med stöd av Sverigedemokraterna om Alliansen är mindre än de rödgröna. Och Stefan Löfven har sagt att han gärna vill leda en blocköverskridande regering.

Problemet är att L och C inte vill regera med Socialdemokraterna, med Stefan Löfven som statsminister. Och det är svårt att se att Stefan Löfven skulle gå med om att sitta i en alliansregering utan att vara statsminister.

Annons
Annons

En blocköverskridande regering kan lösa upp en hel del knutar som blockpolitiken skapat genom åren.

Hur det hela slutar är extremt osäkert. Inte ens partiledarna vet. Men en blocköverskridande regering kan lösa upp en hel del knutar som blockpolitiken skapat genom åren.

Stefan Löfven berättar gärna om de knappt 30 breda överrenskommelserna som slutits under hans tid som statsminister. Men på många av de områden som ekonomer beskriver som de mest problematiska lyser gemensamma lösningar med sin frånvaro.

Bostadspolitiken är ett område. Nästan alla kommuner uppger att de har bostadsbrist och alla partier är överrens om att reformer krävs för att öka byggandet så att fler kan flytta dit jobben finns.

Men ingen blocköverskridande lösning finns på plats efter att Alliansen hoppade av breda samtal för ett par år sedan. Alliansen vill se en friare hyressättning, men det är svårt för de rödgröna att acceptera eftersom de länge hävdat att det skulle öka segregationen.

Arbetsmarknadspolitiken är ett annat område där blocköverskridande reformer har lyst med sin frånvaro. Partierna är överrens om att den är för hög, men har olika lösningar på hur den ska minska.

Motsättningarna har satt käppar i hjulet för vad många ekonomer tycker hade varit en välbehövlig bred skattereform.

Alliansen vill ha lägre ingångslöner för nyanlända och långtidsarbetslösa, men de rödgröna är emot eftersom de menar att det kommer att öka inkomstskillnaderna.

Ökade klyftor är också skälet till att Socialdemokraterna säger tvärt nej till Alliansens breda inkomstskattesänkningar. De vill i stället se högre skatter för banker och de med störst förmögenheter. Motsättningarna har satt käppar i hjulet för vad många ekonomer tycker hade varit en välbehövlig bred skattereform.

Det råder alltså stora ideologiska skillnader mellan partierna i viktiga frågor som påverkar hur väl ekonomin kommer att utvecklas. Så länge blockpolitiken består riskerar politikerna att låsa sig fast vid gamla positioner som de inte kan ändra utan att tappa ansiktet.

En blocköverskridande regering kan underlätta för partierna att vara mindre politiska och mer pragmatiska – med motiveringen att de gör det för landets bästa. Det finns en god chans för att ekonomin tjänar på det.

Efter reklamen visas:
Björn Rosengren och Carola Lemne om valet
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons