Paula Bieler nyinstallerad i sin riksdagslägenhet 2018 – som hon lämnade tillbaka efter mindre än ett år.
Paula Bieler nyinstallerad i sin riksdagslägenhet 2018 – som hon lämnade tillbaka efter mindre än ett år. Foto: Lars Pehrson

SD:s tronarvinge om sitt avhopp: ”Utesluter inget”

Paula Bieler spåddes ta över efter Jimmie Åkesson. Nu lämnar hon partiledningen – för att bilda familj. SvD har följt den avhoppade kronprinsessan under ett år, och sökt ett svar på varför SD har så svårt att locka kvinnor.

Uppdaterad
Publicerad

 

Riksdagens övernattningslägenhet, fyra dagar före jul 2018.

Paula Bieler letar efter tändstickor. Hon har bara bott här en natt.

Ettan på fjärde våningen ser ut som en kollision mellan folkhem och studentkorridor. Möblerna tillhör riksdagen: en 120-säng, furubyrå, vitrinskåp, Carl Malmsten-fåtölj.

I flyttlådorna ligger tvättmedel och ryggsäckar från hemvärnet. Hon är utbildad stabsassistent. Sommaren 2018 instagramade hon på väg till skogsbranden i Hälsingland. Militäruniform i kollektivtrafik.

– Här, jag hittade dem!

Hon tänder värmeljusen i fönstret.

Paula Bieler gick med i SD när hon var 21, och har jobbat heltid för partiet sedan hon var 23.
Paula Bieler gick med i SD när hon var 21, och har jobbat heltid för partiet sedan hon var 23. Foto: Tomas Oneborg

Svensk politik befinner sig i tillfällig respit. Talmannen gav till slut jullov. Partiledaren Jimmie Åkesson befinner sig i Thailand med ”Färjan”-Håkan. Paula Bieler ska till optikern för att prova ut linser.

Efter årsskiftet ska politikdramat ta ny fart och nå sin klimax i och med januariavtalet.

Ännu nämns hon som ett partiledarämne – många lyfter fram Paula Bieler som den som en dag ska ta över efter Jimmie Åkesson.

Paula Bieler hoppar av partistyrelsen, men behåller sin riksdagsplats.
Paula Bieler hoppar av partistyrelsen, men behåller sin riksdagsplats. Foto: Tomas Oneborg
Annons

SD:s riksdagskansli, två dagar före partiets landsdagar, november 2019.

Elva månader efter att hon packade upp flyttlådorna har Paula Bieler tömt och städat ur ettan.

– Jag sover aldrig där så det är slöseri med skattemedel att riksdagen hyr en lägenhet åt mig.

Hon tar emot i Sverigedemokraternas riksdagskansli, i partiets särskilda intervjurum.

I helgen håller Sverigedemokraterna sina landsdagar, partiets högsta beslutande organ, i Örebro. För några veckor sedan meddelade Paula Bieler att hon inte ställer upp för omval i partistyrelsen under landsdagarna. Därmed avgår hon även från det verkställande utskottet.

Trots att hon behåller rollen som migrationspolitisk talesperson och sin plats i riksdagen kommer hon inte längre att höra till partiets tyngsta företrädare.

Förutom att Paula Bieler inte ställer upp för nyval petas Julia Kronlid ned ett snäpp från posten som vice ordförande till andre vice ordförande. I stället tar Henrik Vinge plats som vice ordförande direkt under Jimmie Åkesson. Med 14 män och 5 kvinnor får den nya styrelsen som helhet ännu mer manlig slagsida än den avgående styrelsen, där 12 män och 6 kvinnor sitter.

Annons
Efter reklamen visas:
Paula Bieler: "Vi måste prata mer om det känslomässiga"

Jag ville wallraffa åt mig själv innan jag ens röstade på partiet .

Paula Bieler ser fram emot ett liv med fler sovmornar och skönlitterära böcker, och siktar på att återuppta studierna som avbröts när politiken tog allt mer tid. Hon har ”nån kurs och ett ex-jobb” kvar innan hon kan ta en fil kand i matematik.

Det har gått drygt tio år sedan den då 21-åriga bioteknikstudenten från Täby började undersöka Sverigedemokraterna i protest mot Aftonbladets bojkott av partiets annonser. Det var ”yttrandefrihetsfrågan” och ”behandlingen av Sverigedemokraterna” snarare än partiprogrammet som styrde. Sedan läste hon på och blev medlem.

1/6

Bläddra för att se viktiga årtal i Bielers liv och SD:s historia.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
2/6
Foto: Erik Svensson/TT
3/6
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
4/6
Foto: Henrik Montgomery/TT
5/6
Foto: Anders Wiklund/TT
6/6
Foto: Tomas Oneborg

– Jag ville wallraffa åt mig själv innan jag ens röstade på partiet med tanke på det rykte det hade, säger hon.

En politisk skräll för någon som började sin politiska karriär med praoplats hos Centerpartiet.

Å andra sidan framstår hon inte som en typisk partiföreträdare.

Hon gick på Viktor Rydberg gymnasium i Djursholm i Danderyd, har polska invandrarföräldrar, toppbetyg, är kvinna. Pappan kommer från en judisk släkt. Det var han som först fick henne att överväga partiet.

Annons

– Pappa jobbade extra som tolk och märkte av hur integrationen försämrades, hur det utanförskap som växt fram skapat en ohållbar situation för judar och många andra.

Fästmannen Tim är civilingenjör och fick upp ögonen för henne på nollningen på Uppsala universitet.

De har varit tillsammans i elva år och bor i Uppsala med två katter. Paret förlovade sig för fyra år sedan. Han friade på skottdagen. De brukar skämta om att han är kvinnan i förhållandet och hon mannen – och då passade det att han friade just på skottdagen som enligt traditionen är en dag då kvinnor kan fria.

Paula Bieler bor i Uppsala med sambon Tim och två katter.
Paula Bieler bor i Uppsala med sambon Tim och två katter. Foto: Lars Pehrson

På Facebook skriver hon att en av anledningarna till avhoppet är att hon i vår ”går in i ett nytt livsskede då jag gifter mig och förbereder mig för att bilda familj”.

Annons

Jimmie Åkesson har kombinerat att vara partiledare och småbarnsförälder, men Paula Bieler vill inte vara i den politiska toppen samtidigt som hon är mamma till små barn.

– Var person får göra sina val. Så länge det funkar för dem och de mår bra av det så är det jättebra. Men för egen del vill jag inte missa några av de första stegen. Jag vill höra det första skrattet. Jag vill inte missa första skoldagen för att jag måste hugga in i någon debatt eller flyga till något land på talmansresa eller utskottssammanträde. Jag vill vara en närvarande mamma, säger hon.

Hon kallar sig särartsfeminist: det slags feminist som betonar biologiska skillnader mellan män och kvinnor.

Är det svårare att kombinera politisk karriär med mammarollen än med papparollen?

– Kanske. Jag tror att det är en svår balansgång för alla. Däremot är det kanske vissa andra förväntningar och kanske en annan anknytningsprocess, som kommer igång lite senare, för män. Det kan säkert vara svårare för kvinnor just den här första tiden. Men alla familjer ser olika ut. Det finns familjer med bara pappan hemma och det finns enkönade familjer.

Annons
”Som företrädare på hög nivå företräder man alltid partiet”, säger Paula Bieler som nu hoppas få mer tid att utveckla sig själv.
”Som företrädare på hög nivå företräder man alltid partiet”, säger Paula Bieler som nu hoppas få mer tid att utveckla sig själv. Foto: Lars Pehrson

Du talar om en ganska kort period alldeles i början av ett barns liv. Står det i vägen för en politisk karriär?

– Ja, och jag ser gärna möjligheten att jobba tidigt, men då gärna ett mer flexibelt jobb än vad det innebär att sitta i riksdagen, partistyrelsen, verkställande utskottet och vara en offentlig person. I alla fall under småbarnsåren.

Bara för att jag är kvinna måste jag inte ha en kvinnlig förebild att se upp till.

Paula Bieler håller inte med om att de många männen på framträdande positioner är ett tecken på att Sverigedemokraterna har svårt att attrahera kvinnliga företrädare. Enligt henne är andelen kvinnliga folkvalda högre än andelen kvinnor i medlemskåren. Andelen kvinnliga medlemmar i SD är i sin tur är högre än andel kvinnor totalt i väljarkåren.

Annons

Problemet är alltså att hitta kvinnliga sympatisörer snarare än att få kvinnor som sympatiserar med Sverigedemokraterna att engagera sig. Hon säger att partiets två mest framträdande kommunalråd är Louise Erixon i Sölvesborg och Cecilia Bladh in Zito i Hörby, som båda är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.

Hur viktigt är det med kvinnliga företrädare?

– Om det bara är män så kan det av vissa tolkas som att det är kvinnofientligt. Så det är klart att det är viktigt för att visa att det är precis lika tänkbart att stötta Sverigedemokraterna som kvinna som det är som man. Men bara för att jag är kvinna måste jag inte ha en kvinnlig förebild att se upp till. Men det kan komplettera och leda till fler perspektiv.

SD har det största könsgapet av alla partier i sin väljarkår. Runt hälften så många kvinnor som män la sin röst på partiet i förra valet.

SvD/Sifos väljarbarometrar ger inga tecken på att det är på väg att förändras: i takt med att SD vuxit i opinionen sedan valet har visserligen allt fler kvinnor angett att de skulle rösta på partiet – men eftersom även männen blir fler så har könsgapet inte visat några tecken på att minska.

Annons

Inte ens jag tycker att sänkt abortgräns är en fråga som är önskvärd att driva igenom nu.

En anledning till att färre kvinnor röstar på SD kan vara att de är mindre riskbenägna än män, tror Paula Bieler. Enligt henne vill kvinnor veta vad de får, när de röstar.

– Jag tror att om vi är tydliga med vår politik, har vi fler företrädare, lyfter vi fram fler argument, så blir det också en naturlig följd att också fler kvinnor hittar oss.

Vilka frågor kan attrahera kvinnor?

– Jag tror att alla sorters frågor kan attrahera män och kvinnor. Sedan tror jag generellt att det är viktigt att man har en bredd i argument som lyfts fram. Jag tror att det från vår synvinkel funnits en tendens att missa familjevärden och omsorgsfrågor när man pratar om traditionellt hårda frågor.

På SD:s landsdagar kommer partistyrelsen att lägga fram en motion om att ställa sig bakom nuvarande abortlagstiftning. Därmed släpps kravet på sänkt abortgräns från 18 till 12 veckor. Paula Bieler har lagt in en reservation.

– Jag har full förståelse för att man inte driver frågan. Inte ens jag tycker att sänkt abortgräns är en fråga som är önskvärd att driva igenom nu, för mig är det viktigt att det finns en folklig förankring för beslut man fattar. Men att från det ta steget till att aktivt ställa sig bakom nuvarande lagstiftning... Jag har landat i att det steget är för stort för mig.

Annons

Samtidigt säger hon att frågan inte är prioriterad för henne och beslutet ”inget som avgör min partitillhörighet”.

”Jag vill inte känna mig som en broiler”, säger Paula Bieler, här i sitt arbetsrum 2018.
”Jag vill inte känna mig som en broiler”, säger Paula Bieler, här i sitt arbetsrum 2018. Foto: Lars Pehrson

Arbetsrummet i riksdagen, december 2018.

Paula Bielers arbetsrum ser ut som en julpyntad färjehytt. En kub med smalt fönster och lågt i tak.

Paula Bieler utstrålar inte samma misstänksamhet mot journalister som många av sina partikamrater. Hon bjuder på pepparkakor, skrattar högt och guidar i partikansliet med gestikulerande armar.

Förmågan att kommunicera med medier och nätverka över partigränserna är en konkurrensfördel den dag Jimmie Åkessons efterträdare ska utses. Om Sverigedemokraterna ska fortsätta växa och attrahera nya väljargrupper krävs – kanske – ett nytt yttersta ansikte utåt.

Annons

Paula Bieler bryter mot klichébilden av sverigedemokraten som en ung, arg man från landet.

Vi måste bli bättre på att läsa av varandra på det sexuella och flirtmässiga planet.

Kvinnosynen bland partiföreträdare har hårdgranskats genom åren. I december 2018, några dagar innan SvD träffar Paula Bieler i hennes övernattningslägenhet, avslöjade Dagens Nyheter att minst 100 kvinnoförnedrande inlägg spridits från ett Flashback-konto som är kopplat till riksdagsledamoten Jonas Millard. I ett inlägg från 2011 tipsades om hur man drogar och våldtar kvinnor.

”En favorit är att bjuda på en ladydrink (Nitrazepam och vodka). Detta leder till att de blir mer avslappnade, och för den ovana mannen finns risk att misstolka detta som att de är totalt utslagna, men låt dig inte luras.”

Själv menade riksdagsledamoten att flera personer haft tillgång till Flashback-kontot. Expressen avslöjade sedan ett mejl från Millards adress om att en kvinnlig partikollega legat sig till sitt arbete. Några timmar senare avgick han ”av hänsyn till fru och barn”.

Annons
Paula Bieler i pentryt till riksdagslägenheten hon nu lämnat tillbaka.
Paula Bieler i pentryt till riksdagslägenheten hon nu lämnat tillbaka. Foto: Lars Pehrson

Säger det något om kvinnosynen i partiet? Det är inte första skandalen.

– Nej, jag tycker inte det. Det är ju... Jag säger inte att vi aldrig haft problem men jag har inte upplevt att det skulle vara värre i partiet än någon annanstans. Jag har heller inte upplevt att det bara skulle vara åt ena hållet, att det bara är män mot kvinnor. Vi måste bli bättre på att läsa av varandra på det sexuella och flirtmässiga planet i samhället i stort.

Hur menar du?

– Det finns ju ytterligheter där de flesta nog tycker att det är självklart: detta är definitivt en våldtäkt eller ett övergrepp. Däremellan är det så himla mycket som är sociala koder.

Hon säger att hon läst om en man som blivit anmäld för att han sa ”hej”.

Annons

– Då tänkte jag att man kan säga ”hej” på så många olika sätt. Man kan säga det med en lång blick och titta uppifrån och ner varje morgon eller man kan glatt säga ”hej” och hälsa. Jag tror att det är väldigt svårt att lagstifta bort och sätta upp klara gränser.

2017 hoppade framtidsnamnet Hanna Wigh av partiet efter att hon sade sig ha utsatts för sexövergrepp av en annan riksdagsledamot, något hon menade att partiet försökte tysta ned. Paula Bieler säger sig vara förskonad. Hon kan bara erinra sig en incident: en partikamrat blev närgången på ett event och andra ryckte in till hennes undsättning.

– Det var ingen jag kände, det var någon i partiet. När man är hyfsat känd och uppsatt blir man också extra utsatt. Man blir lite allmän egendom.

Hon vill inte göra någon stor sak av det. Inte heller av att hon blev kallad för ”jävla judehoran” på ett partimöte i Borlänge. Sajten ”Inte rasist men...” tog del av ljudupptagningen.

Hur kändes det?

– Det var ju barockt. Jag fick höra det i samband med ett uteslutningsärende – långt innan det skrevs om det i media för övrigt. Jag kände mest: ska jag delta i beslutet eller är jag jävig? Jag visste ju att personen inte var välkommen i partiet. Det var inget mer än den här frustrationen som alltid dyker upp. Det är tröttsamt att inte få arbeta med politiken, att personer som verkligen inte hör hemma hos oss söker sig till vårt parti.

Annons

Det finns personer som jag är oerhört glad har noll och intet inflytande över partiet.

Hennes kärleksförklaring till partiet låter nästan som högläsning ur principprogrammet. Hon hjälpte Mattias Karlsson, ofta kallad ”partiets chefsideolog”, att korrläsa det när hon var hans sekreterare.

Det är så hon vill att hennes engagemang i partiet ska förstås; det går djupare än sakpolitiken, är grundat i ideologisk övertygelse.

Hur ser du på partiets historia och vit makt-bakgrund? Också med tanke på din egen familjehistoria.

– Alltså, dels är jag lika gammal som partiet. Jag var ett spädbarn när partiet var ett spädbarn. Sedan är det klart att det finns personer som jag är oerhört glad har noll och intet inflytande över partiet i dag. Jag vet också, både från personer jag träffat och gamla protokoll som jag läst, att det är en bredare bild än den som lyfts fram.

Hon vill inte hymla med att det funnits ”problematiska personer – mer eller mindre öppna nazister” i partiet.

– Men jag vet ju också att vi redan tidigt hade blandade kretsar där svenska motsvarigheten till Fremskrittspartiet var med.

Annons

Du beskriver att du är ideologiskt motiverad. Ändå har du inga problem med den ideologiska partihistorien?

– Men alltså, jag har läst det absolut första principprogrammet och det finns väl formuleringar som jag inte helt håller med om, men jag håller med om grundkärnan.

På valvakan 2018 spåddes att SD kunde bli största parti. De slutade som tredje största.
På valvakan 2018 spåddes att SD kunde bli största parti. De slutade som tredje största. Foto: Lars Pehrson

Kungsgatan, valnatten, september 2018.

Nattklubben Kristall på Kungsgatan är ett hav av mörkblå kostymer och kammade sidbenor. Sidennäsdukar sticker upp ur kavajfickorna. Männen är i majoritet. Kvinnorna bär tajta fodral och pumps.

Bortsett från den skeva könsfördelningen och åldern på deltagarna andas den abonnerade lokalen mer skolbal än valvaka.

Paula Bieler är uppklädd och upprymd. Bland partikamraterna i lokalen betraktas hon som en potentiell efterträdare till Jimmie Åkesson. Själv svarar hon rakt på frågor om framtiden.

Annons

– Jag säger inte nej, jag tycker att det är löjligt att alla ska hålla på och säga nej hela tiden.

I trängseln står två unga, välkammade fans i kostym.

Det är bara massa journalister här. Var är alla trevliga människor?

Hur ser ni på Paula Bielers möjligheter?

– Relativt goda. Men hon måste utveckla sina skills. Att vara partiledare handlar om att utstråla karisma. Om att vara skicklig och kunna många olika politiska områden.

Nattklubben vibrerar av självförtroende. De SvD pratar med spår att partiet inom några timmar ska vara Sveriges största eller näst största parti.

Partiledningen håller annars mest till på ovanvåningen. Trappan upp till SD:s vip-hylla har spärrats av med nattklubbsrep och stor skylt: ”Pressfritt”.

173 journalister från hela världen har ackrediterats till valvakan på Kristall. De cirkulerar i lokalen och följer rösträkningen på tv-skärmar.

Innan resultatet kommit lever alla partier på hoppet.

SD-staplarna sjunker under kvällen. Stämningen skiftar med resultaten på tv-skärmarna. Avspärrningen vidgas, pressutrymmet blir mindre.

Annons

Sverigedemokraterna stannar på 17,5 procent och tredje plats när rösterna är räknade. Det dröjer innan partiledaren framträder.

– Det är bara massa journalister här. Var är alla trevliga människor? inleder Åkesson när han till slut äntrar scenen.

Paula Bieler upplever att det varit svårt att hinna reflektera tillräckligt när hon suttit i den politiska toppen.
Paula Bieler upplever att det varit svårt att hinna reflektera tillräckligt när hon suttit i den politiska toppen. Foto: Tomas Oneborg

SD:s riksdagskansli, november 2019.

Ett år senare har Paula Bieler lämnat beskedet att hon hoppar av från partistyrelsen. Är dörren helt stängt från en comeback i politikens toppskikt? Nej, visar det sig. Och hon utesluter inte heller att i framtiden bli partiledare.

Jag utesluter inget. Det är dumt att utesluta.

– Jag är beredd att kunna ta en så pass offentlig roll. Däremot, att jag vill bli partiledare, att jag tänker bli det, det går inte att säga. Det är många år kvar, tror jag i alla fall, tills Jimmie lämnar. Det beror helt på vilka som ingår i ett lag då, och var jag är i mitt liv. Jag skulle inte vilja bli partiledare nu. Jag känner att jag vill vara torr bakom öronen först.

Hon fortsätter:

– Hade någon frågat mig för tio år sedan om jag skulle sitta i riksdagen några år senare hade jag bara skrattat bort det. Jag utesluter inget. Det är dumt att utesluta.

På landsdagarna tilltäder den nya partistyrelsen – utan Paula Bieler.
På landsdagarna tilltäder den nya partistyrelsen – utan Paula Bieler. Foto: Tomas Oneborg

Paula Bieler gick med i SD när hon var 21, och har jobbat heltid för partiet sedan hon var 23.

Foto: Tomas Oneborg

Paula Bieler hoppar av partistyrelsen, men behåller sin riksdagsplats.

Foto: Tomas Oneborg

Bläddra för att se viktiga årtal i Bielers liv och SD:s historia.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Erik Svensson/TT
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Tomas Oneborg

Paula Bieler bor i Uppsala med sambon Tim och två katter.

Foto: Lars Pehrson

”Som företrädare på hög nivå företräder man alltid partiet”, säger Paula Bieler som nu hoppas få mer tid att utveckla sig själv.

Foto: Lars Pehrson

”Jag vill inte känna mig som en broiler”, säger Paula Bieler, här i sitt arbetsrum 2018.

Foto: Lars Pehrson

Paula Bieler i pentryt till riksdagslägenheten hon nu lämnat tillbaka.

Foto: Lars Pehrson

På valvakan 2018 spåddes att SD kunde bli största parti. De slutade som tredje största.

Foto: Lars Pehrson

Paula Bieler upplever att det varit svårt att hinna reflektera tillräckligt när hon suttit i den politiska toppen.

Foto: Tomas Oneborg

På landsdagarna tilltäder den nya partistyrelsen – utan Paula Bieler.

Foto: Tomas Oneborg