Annons

SD:s väljare var tryggare i sitt val

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet ser sig som den stora vinnaren efter EP-valet. Men bakom siffrorna döljer sig en jobbig sanning: väljarna var osäkra in i det sista medan SD:s väljare var betydligt tryggare.

Under strecket
Publicerad

Väljarna skickar gärna en signal till partier på hemmaplan genom rösten till Bryssel. Det ser vi i många länder: Storbritannien, Danmark, Tyskland och Frankrike. I Sverige har EP-valet varit relativt befriat från inrikespolitik.

Men det vore konstigt om inte valresultatet även här ger en indikation på vad väljarna anser om det politiska läget.

Socialdemokraterna backade 0,8 procentenheter. På nedgång var även Miljöpartiet. Inte heller Vänsterpartiet, trots sin roll som ensam vänsteropposition, rev ner några applåder. Partiet ökade med 0,4 procentenheter.

Valets vinnare var utan tvekan Centerpartiet. Med ett valresultat på 10,8 procent ökade Centerpartiet mätt som procentuell förändring mest av alla partier jämfört med resultatet i föregående EP-val. Näst mest ökade Sverigedemokraterna, följt av Kristdemokraterna och Moderaterna.

De stora förlorarna var som väntat Liberalerna och Feministiskt Initiativ. Fi fick det sämsta resultatet i ett svenskt val någonsin, 0,8 procent. Inte ens Ny Demokrati upplevde en större genomklappning när de åkte ur riksdagen 1994.

Annons
Annons

När valresultatet stod klart tog Centerpartiet de starka siffrorna till intäkt för att kriget mot populismen har fungerat. Men om partiet menar allvar med hotet om ett konservativt block på hemmaplan så ser väljarna ut att vandra högerut jämfört med riksdagsvalet 2018. Risken är också att de väljare som valde Centerpartiet är ganska flyktiga. Valu visar att sex av tio av de som röstade på C bestämde sig sista veckan. Det är den högsta osäkerheten bland alla partier.

Siffran bör jämföras med SD:s väljare där bara två av tio bestämde sig sista veckan. Ett kraftigt försvagat Liberalerna i kombination med Adaktussons abortturer hos Kristdemokraterna kan mycket väl vara skälet till att Centerpartiet lyfte i slutskedet.

Sverigedemokraterna växte å sin sida näst mest av alla partier och deras väljare var mer trygga med sitt val.

Sverigedemokraterna, som inte ens var representerade i slutdebatterna i det förra Europaparlamentsvalet och som dessutom hade en skandal som briserade i slutet av valrörelsen genom Peter Lundgrens tafsande lyckades ändå vinna ett mandat till.

På ytan ser det ut att vara en framgångsrik kamp mot populismen för Centerpartiets del. Men SD:s tillväxt bromsades inte heller denna gång och frågan är om uppgången hos C inte berodde mer på tillfälligheter och mobiliseringsgrad än man först kan tro.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons