Annons

Macron: ”Notre-Dame ska byggas upp på fem år”

Den kraftiga eldsvådan som drabbade Notre-Dame är släckt – men förödelsen är enorm. Katedralens gotiska spira och en stor del av taket har rasat. Däremot har katedralens berömda rosettfönster räddats, uppger en talesperson för katedralen till BFMTV.

Här är senaste nytt om den stora branden i Paris.

Under strecket
SvD, TT
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Ovärderliga saker hann räddas: ”Ett mirakel”

Macron: Katedralen ska byggas upp på fem år

Foto: Philippe Wojazer/AP

Den franske presidenten Emmanuel Macron har i ett tv-tal på tisdagskvällen satt upp ett mycket ambitiöst mål för återuppbyggnaden av Notre-Dame. Trots att flera experter sagt att det kan ta decennier att bygga upp den brandhärjade byggnaden, säger Macron att det ska vara klart på bara fem år, enligt den franska nyhetsbyrån AFP.

– Vi kommer att göra katedralen Notre-Dame ännu vackrare. Vi klarar det här, säger Macron i sitt tal till nationen.

Han säger att han delar landets sorg men också dess hopp om framtiden.

Över 7 miljarder insamlat för återuppbyggnaden

Foto: Michel Euler / TT

Pengarna strömmar in från rika fransmän och företag för att finansiera återuppbyggnaden av den brandhärjade katedralen. Bara ett dygn efter att de första rapporterna om branden kom var beloppet uppe i 700 miljoner euro, motsvarande drygt 7,3 miljarder kronor.

Redan på måndagskvällen hade de båda lyx-miljardärerna Bernard Arnault (ägare till LVMH) och François Pinault (Kering) lovat att lägga tillsammans 300 miljoner euro på återuppbyggnaden.

Under tisdagen har bland andra oljebolaget Total och storbanken Crédit Agricole utlovat ytterligare hundratals miljoner euro.

Dessutom har flera europeiska regeringar lovat hjälpa Paris att bygga upp sin katedral, bland dem de brittiska och spanska. Några belopp har dock ännu inte nämnts.

Trumps råd hade kunnat rasera katedralen

Foto: Andrew Harnik / TT

USA:s president Donald Trump var tidigt ute med råd om hur branden skulle släckas. I ett tweet föreslog han att den brinnande byggnaden skulle vattenbombas, på samma sätt som man bekämpar skogsbränder.

Ska man tro Paris brandförsvar var det tur att man inte lydde Trumps råd. Att ösa enorma mängder kallt vatten över branden hade i värsta fall kunnat leda till att hela byggnaden hade rasat. Problemet enligt myndigheterna är att det skulle försvaga den uppvärmda strukturen om man kyler ned den snabbt med stora mängder vatten.

”Vi använder alla till bud stående medel - utom att vattenbomba. Det skulle kunna leda till att hela byggnaden kollapsar”, skrev myndigheterna i ett svar på twitter till den amerikanske presidenten.

Inga tecken på att storbranden varit anlagd

Franska utredare har under dagen frågat ut byggarbetare som varit involverade i den pågående renoveringen av katedralen Notre-Dame. Det säger åklagaren Remy Heitz, enligt AFP.

Bilden är tagen natten till tisdag, in genom huvudentrén i den eldhärjade katedralen.
Bilden är tagen natten till tisdag, in genom huvudentrén i den eldhärjade katedralen. Foto: Philippe Wojazer/AP

Det är fortfarande inte känt vad som orsakat storbranden, som bröt ut i går, men den misstänks hänga ihop med de omfattande arbetena som görs på byggnaden. Inget pekar på att branden varit anlagd.

– Det finns ingenting som tyder på att det här varit en avsiktlig handling, säger Heitz till reportrar.

Heitz säger också att utredningen kommer att bli ”lång och komplicerad”.

Macron stoppar sin valkampanj

Frankrikes premiärminister Edouard Philippe, till vänster, besöker Notre-Dame tillsammans med president Emmanuel Macron.
Frankrikes premiärminister Edouard Philippe, till vänster, besöker Notre-Dame tillsammans med president Emmanuel Macron. Foto: Philippe Wojazer/AP

Frankrikes president Emmanuel Macron stoppar sin kampanj inför EU-valet i maj efter branden i Notre-Dame, uppger den franska politikern Nathalie Loiseau som leder valkampanjen.

Macrons regerande parti LREM har annonserat kandidater till EU-valet under en lista kallad "renässans".

"Vi går alla igenom en tid av extrem sorg. 'Renässans'-listan är del av den här stunden av nationell gemenskap. Vi stoppar därför kampanjen tills vidare", skriver Loiseau på Twitter.

Pengar strömmar in

Eftersom både stora delar av taket samt katedralens ikoniska spira rasat in, beräknas arbetet med återuppbyggandet bli omfattande.

Den franska miljardären Bernard Arnault, ägare till bland annat modehuset Louis Vuitton, meddelar på tisdagen att han skänker 200 miljoner euro till arbetet. Samtidigt har miljardären Francois Pinault erbjudit 100 miljoner euro.

Foto: FVA/WENN.com
Foto: FVA/WENN.com

Paris borgmästare Anne Hidalgo föreslår en internationell givarkonferens för att koordinera de pengalöften som nu strömmar in.

Byggbolaget Vinci föreslår att samtliga franska företag inom byggsektorn upprättar en allierad sponsorallians för återuppbyggnad av Notre-Dame.

”Glaset har inte skadats”

Förödelsen inne i katedralen Notre-Dame.
Förödelsen inne i katedralen Notre-Dame. Foto: Philippe Wojazer/AP

Notre-Dames berömda rosettfönster är intakta efter branden, enligt franska BFMTV.

André Finot, en talesperson för katedralen, kunde ta sig in i den brandskadade strukturen efter gryningen i morse. Han säger till kanalen BFMTV att skadorna är svåra att bedöma så här tidigt efter branden, men att rosettfönstren från 1200- och 1300-talet ser ut att ha klarat sig.

Rosettfönster på norra fasaden i Notre-Dame.
Rosettfönster på norra fasaden i Notre-Dame. Foto: Pascal Deloche/TT
Brandmän vid ett av Notre-Dames rosettfönster.
Brandmän vid ett av Notre-Dames rosettfönster. Foto: Thibault Camus/TT

– Det färgade glaset har inte skadats, från vad jag kan se. De tre vackra rosorna var fortfarande kvar, säger han till BFMTV.

– Det är lite av ett mirakel, vi är väldigt lättade, säger han.

Notre-Dames skatter kan ha brunnit

Efter reklamen visas:
Notre-Dame inifrån
”Jesu törnekrona” fotograferad i Notre-Dame 2014.
”Jesu törnekrona” fotograferad i Notre-Dame 2014. Foto: Alamy/IBL
Ägodelar som tillhört Ludvig IX har visats upp bland ”Notre-Dames skatter” (fotot från 2007). Tunikan ska ha räddats undan lågorna.
Ägodelar som tillhört Ludvig IX har visats upp bland ”Notre-Dames skatter” (fotot från 2007). Tunikan ska ha räddats undan lågorna. Foto: Wikimedia

Paris borgmästare Anne Hidalgo skriver på Twitter att flera viktiga föremål räddades. Bland annat en av katedralens mest vördade reliker – en krona med delar som sägs komma från törnekronan som Jesus bar vid korsfästelsen. Reliken kom till Paris på 1200-talet som en gåva till kung Sankt Ludvig av Frankrike. Även en tunika som tillhört Sankt Ludvig ska ha räddats.

Men många av Notre-Dames tusentals kulturföremål kan ha gått förlorade. Trästycken och en spik som sägs härstamma från Jesus kors sägs ha funnits i Notre-Dames relikskrin, men det är ännu oklart om de klarat sig, skriver The Guardian.

Efter reklamen visas:
Oro för ovärderliga skatter efter branden

1 / 1

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons