Annons

Se upp – ditt sparkonto kan bli minusaffär

Inflationen förvandlar sparkontot till en förlustaffär för svenska sparare. I augusti uppgick inflationstakten till hela 2,3 procent, enligt ny statistik. Och experterna räknar med inflationen består.

Under strecket
Publicerad

Se upp med hur du sparar. Inflationen och prisökningstakten leder nämligen till att pengarna på sparkontot minskar i värde.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Se upp med hur du sparar. Inflationen och prisökningstakten leder nämligen till att pengarna på sparkontot minskar i värde.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
 Se upp med hur du sparar. Inflationen och prisökningstakten leder nämligen till att pengarna på sparkontot minskar i värde.
Se upp med hur du sparar. Inflationen och prisökningstakten leder nämligen till att pengarna på sparkontot minskar i värde. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inflationen fortsätter att hålla sig nära Riksbankens mål på 2 procent. Enligt statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, som kom på tisdagen uppgick den underliggande prisökningstakten till 2,3 procent i augusti, mätt i det inflationsmått som Riksbanken fokuserar på, nämligen KPIF. Samtidigt stiger penningmarknadsaktörernas förväntningarna på svensk inflation både på kortare och längre sikt, enligt färsk statistik från Prospera framtagen av Riksbanken. Inflationsförväntningarna på fem års sikt är nu på den högsta nivån sedan 2012.

– Inflationen befinner sig i en uppåtgående trend sedan 3,5 år tillbaka och förefaller nu även vara mer stabil än tidigare, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Han räknar, precis som de flesta andra bedömare, med att inflationen kommer att fortsätta att ligga nära Riksbankens mål på 2 procent. SEB räknar dock inte med att inflationen kommer att studsa över 2 procent.

Annons
Annons

Inflationen är välkomnad av Riksbanken, men riskerar att bli en förlustaffär för svenska sparare. Prisökningstakten leder nämligen till att pengarna på sparkontot minskar i värde. Särskilt stor förlust gör sparare på storbankernas nollräntekonton.

– Har du pengar på sparkonto hos storbanken förlorar du drygt 2 procent på dina sparpengar varje år, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Förutom de fyra storbankerna är det sparkonton hos Länsförsäkringar Bank, Danske Bank, Skandiabanken och Nordnet som ger noll procent ränta i dagsläget. Skillnaden mellan högsta och lägsta ränta bland sparkonton med fria uttag och insättningsgaranti uppgår till 475 kronor på ett år för ett sparande på 50 000 kronor. Högst avkastning får sparare hos GCC Capital och Avida Finans, med räntor på 0,95 procent respektive 0,9 procent.

Det är viktigt att man inte lockas till sparkonton med högre ränta på grund av inflationen.

Ännu högre ränta går att hitta för den som är beredd att låsa pengarna eller vända sig till sparinstitut som inte omfattas av insättningsgarantin. Men utan insättningsgaranti finns ingen garanti att spararen får tillbaka insatta medel. Dessa sparinstitut står heller inte under Finansinspektionens tillsyn. Detta är därför en väg som Christina Söderberg avråder ifrån.

– Det är viktigt att man inte lockas till sparkonton med högre ränta på grund av inflationen. Att spara på konton utan insättningsgaranti innebär en hög risk, säger hon.

Konsekvenserna har blivit kännbara för 24Moneys sparkunder som i nuläget inte vet om de någonsin kommer att få tillbaka sina sparpengar. Finansinspektionen utreder nu om bolaget har tillräckligt med kapital för att få ha kvar sin registrering som inlåningsbolag.

– Behöver du pengar om några år bör du ha dem på ett säkert ställe så att du vet att du kan få ut dem. Är det pengar som du kan avvara under en lägre tid är det bättre att investera dem i aktier eller fonder, säger Christina Söderberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons