Annons

Se upp för butikernas försäkringsfälla inför jul

Kommer du att ge bort en mobiltelefon, dator, klocka eller ett smycke i julklapp? Chansen är då stor att du erbjuds att teckna en särskild produktförsäkring när du står i kassan. Läs detta innan du tackar ja.

Under strecket
Publicerad
Foto: Fredrik Persson/TT
Foto: Fredrik Persson/TT
Foto: Fredrik Persson/TT

Du ska betala för en dyr julklapp och väl framme i kassan frågar butiksbiträdet om du även ska teckna en produktförsäkring. Du måste fatta ett snabbt beslut.

I ena vågskålen finns trygghet i att produkten går att ersätta om den slutar fungera. I andra vågskålen finns risken att dubbelförsäkra sig – alltså betala extra för ett skydd som redan finns i hemförsäkringen.

Lösningen är att välja en hemförsäkring med bra allriskförsäkring och elektronikskydd, snarare än att teckna produktförsäkringar för varje enskild vara. Det säger Andrea Ekeblad Szanto, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

– En bra hemförsäkring med allriskskydd omfattar alla dina saker. Medan att teckna en produktförsäkring för alla produkter som man köper kan bli dyrt, säger hon.

Annons
Annons

Har du en hemförsäkring skyddas redan alla dina hushållsmaskiner för stöld och brand. Har du dessutom en allriskförsäkring är du även skyddad mot plötsliga och oförutsedda skador på dina saker.

Har du där utöver ett elektronikskydd i din hemförsäkring motsvarar det innehållet i en produktförsäkring. Men kolla vilka varor som omfattas av elektronikskyddet. Ofta gäller skyddet för hemelektronik som tv och dator, medan mobiltelefoner och surfplattor lämnas utanför.

När du köper en julklapp försvåras omständigheterna av att du kanske inte på förhand vet vilken typ av hemförsäkring som mottagaren har. Andrea Ekeblad Szanto rekommenderar då att undvika produktförsäkringen men att använda julklappsutdelningen som ett tillfälle att prata om betydelsen av en bra hemförsäkring.

– Om man är osäker på huruvida en produktförsäkring behövs eller inte tycker jag att det är bättre att låta bli att köpa en. Inte minst för att de ofta kan vara väldigt dyra i förhållande till produktens pris, säger Andrea Ekeblad Szanto.

Hon berättar också att Konsumenternas försäkringsbyrå får samtal från konsumenter med frågor kring produktförsäkringarnas omfattning.

– Många gånger betalar man mycket för produktförsäkringen i förhållande till produktens pris, och förväntningarna är därför ofta stora på vad den omfattar. Den som köper en mobiltelefon med en produktförsäkring förväntar sig många gånger att det bara är att gå in till butiken och hämta ut en ny så fort problem uppkommer. Men även produktförsäkringar har sina begränsningar, säger Andrea Ekeblad Szanto.

Fördelen med en produktförsäkring är att den ofta har en lägre självrisk än hemförsäkringen – ibland ingen självrisk alls. Produktförsäkringsbolaget kan också vara förmånligare i bedömningen av varans ålder och därmed ha snällare avskrivningsregler. Men om du tecknar en produktförsäkring i julklappshandeln se till att du fyller i mottagarens namn och inte ditt eget.

I gåvosituationer är det viktigt att man har kvittot.

Utöver dina försäkringar ger även konsumentköpslagen ett visst skydd. Lagen ger möjlighet att reklamera en vara som köptes med fel, även om felet visar sig först senare.

Om varan omfattas av en garanti har du också rätt till en ny vara eller till reparation av varan, om något händer inom garantitiden. Men det gäller att ägaren till produkten kan visa upp kvitto.

– I gåvosituationer är det viktigt att man har kvittot. Försäkringsbolagen vill att du ska kunna styrka innehav om du anmäler en skada, säger Andrea Ekeblad Szanto.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons