Annons

SEB-chefen: ”Vi lockar inte kunder med låg ränta”

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

SEB har drivit flera kampanjer för att sälja fler bolån. Men i samband med onsdagens rapport var beskedet från bankens högsta chef tydligt. Hushållen ska inte räkna med lägre boräntor.

Under strecket
Publicerad

Han tar fram papper och penna, SEB-chefen Johan Torgeby, när han ska visa varför bankerna inte har utrymme att sänka räntan på bolån nu när Riksbanken har kommit ur minusräntan.

– När räntorna går upp i ekonomin så höjs räntorna för hushållen, därför höjs räntan, säger han.

Men Johan Torgeby betonar att banken har höjt räntorna mindre än det allmänna ränteläget och därmed pressat sina vinstmarginaler.

Marginalen på SEB:s svenska bolån föll med 800 miljoner under 2019, jämfört med året före, på grund av ökad konkurrens, både från nischbanker och från andra storbanker.

Swedbanks vd Jens Henriksson nämnde på tisdagen att andra storbanker driver aggressiva kampanjer på bolån, lockar in kunder med låg ränta och sedan höjer den. En av dem som drivit kampanjer är SEB.

Men bankens högsta chef slår ifrån sig.

– Nej, vi har aldrig haft som strategi att locka in kunder med låg ränta och sedan höja, säger Johan Torgeby.

Den kampanj med låg boränta på bundna bolån som SEB drev i oktober ledde till att banken tillfälligt ökade till 22 procent av ny svensk utlåning.

Men banken avbröt kampanjen i förtid efter Riksbankens besked om att reporäntan skulle höjas till noll.

Tidigare har banken haft en lägre andel av nyutlåningen än av den befintliga bolånestocken, men 2019 låg banken på 14 procents marknadsandel på båda.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons