Annons

SEB:s vd: ”Inga garantier mot penningtvätt”

Inga garantier mot penningtvätt. Och mycket självkritik. SEB:s vd Johan Torgeby väljer den försiktiga linjen i samband med kvartalsrapporten. Han talar gärna om öppenhet – men vill inte offentliggöra FI:s granskning av banken.

Under strecket
Publicerad

Johan Torgeby, vd för SEB.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Johan Torgeby, vd för SEB.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Johan Torgeby, vd för SEB.
Johan Torgeby, vd för SEB. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Läxan är enorm.

Johan Torgeby tvekar inte när det gäller erfarenheterna av penningtvättshärvorna i Swedbank och Danske Bank. Båda storbankerna har fått se aktiekurserna rasa och vd samt ordförande för respektive bank har tvingats bort efter misstankar om omfattande penningtvätt i deras baltiska verksamhet.

– Du måste ha huset i ordning. Om kunder och investerare börjar ifrågasätta om du har rent mjöl i påsen kan det leda till en allvarlig förtroendesmäll. Den läxan är uppenbar för oss alla som jobbar i bank, efter de senaste månaderna, säger Johan Torgeby när han tar emot i SEB:s bankpalats vid Kungsträdgården efter att återigen presenterat en stark kvartalsrapport med ett rörelseresultat över förväntan (se siffror från rapporten i faktaruta).

Annons
Annons

Frågan är om SEB har huset i ordning. SvD har de senaste dagarna rapporterat om hur Finansinspektionen, FI, i en avstämningsskrivelse i december 2016 riktat svidande kritik mot banken när det gäller just skyddet mot finansiering av terrorism och penningtvätt.

FI talar i skrivelsen om ”systematiska” brister hos banken. Johan Torgeby protesterar mot den beskrivningen.

– När FI var klar med sin granskning, när de skickade sin slutskrivelse, så tog den bort den formuleringen. Vi hade då kunnat komplettera med ytterligare information och räta ut en del missförstånd.

Men slutskrivelsen innehöll kritik?

SEB är en gigant på den baltiska marknaden. Efter Swedbank är SEB störst i regionen.

– Vi hymlar inte med att det fanns kritiska synpunkter. Varje gång vi får en rekommendation från någon tillsynsmyndighet agerar vi på det. Framför allt hade FI åsikter om att vi borde samla all kundinformation i ett system. Det är nu åtgärdat. Men sammantaget finns det alltid skäl av vara självkritisk i dem här frågorna. Så länge det finns ekonomisk brottslighet kommer
vi aldrig att bli färdiga med det här arbetet.

Vad är ditt budskap till SEB:s kunder i dag när det kommer till penningtvätt?

–  SEB:s kunder kan vara lugna, jag kan garantera att bankens intentioner alltid är goda. Jag kan dock inte garantera att vi inte har blivit utnyttjade för penningtvätt. Det kan ingen bank i dag. Det finns alltid en risk och därför måste det här arbetet ständigt förbättrats.

Är det viktigt med öppenhet i de här frågorna?

– Jätteviktigt.

Kan ni inte offentliggöra slutskrivelsen i så fall, så att alla kunder och aktieinvesterare får se vad FI faktiskt skrev om er?

Annons
Annons

– Vi vill vara fullt öppna mot de tillsynsmyndigheter som vi har i Sverige. Men jag tror inte att det är optimalt att lägga ut allt på hemsidan. Så svaret blir att vi av princip inte publicerar slutskrivelser offentligt, säger han.

Nordeas vd Casper von Koskull meddelade på tisdagen, i samband med kvartalsrapporten, att de investerat cirka 7 miljarder kronor under åren 2016–2018 för att få ett robust system kring regelefterlevnad och penningtvätt.

Hur mycket har SEB investerat?

Vi har inte gjort någon större extern utredning, inte än.

– Vi har inte en sådan siffra. Men jag kan säga att vi årligen har en total kostnadsbas på 22 miljarder kronor. Åtskilliga miljarder från den potten läggs på att förbättra och utveckla våra system för regelefterlevnad. Vi annonserade i december förra året att vi ska satsa 2,5 miljarder kronor på olika förbättringsåtgärder, bland annat kontrollsystem.

SEB är en gigant på den baltiska marknaden. Efter Swedbank är SEB störst i regionen med en omsättning på 2,6 miljarder kronor och drygt 2 300 anställda. Det har fått många analytiker att bli oroliga för att även SEB ska dras in misstänkta penningtvättshärvor.

SEB:s ledning har gång på gång upprepat att man gått igenom verksamheten och inte hittat något systematiskt utnyttjande. Samma tydliga budskap levereras i dag. Men på frågan om det finns någon extern eller intern rapport över läget i den baltiska verksamheten blir SEB:s vd något mindre tydlig.

– Vi har så mycket rapporter på det här området, jag vet inte riktigt var jag ska börja. Först har vi tillsynsmyndigheternas rapporter. Sedan har vi säkert ett 100-tal separata tillsynsinteraktioner. Utöver det har vi en rad jurister och konsulter involverade för att kontinuerligt hjälpa oss med förbättringar.

Finns det någon rapport som ni kan offentliggöra och visa bankkunder och investerare?

– Vi har inte gjort någon större extern utredning, inte än. I så måtto finns inget dokument som är relevant att publicera i det här läget. Om det fanns det hade vi publicerat det, säger Johan Torgeby.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons