Annons

Islands centralbank sänker tillväxtprognos

Vattenfallet Gullfoss är ett populärt turistmål på Island. Landets viktiga näring drabbas hårt av krisande flygbolag. Arkivbild.
Vattenfallet Gullfoss är ett populärt turistmål på Island. Landets viktiga näring drabbas hårt av krisande flygbolag. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Krisande flygbolag som slår mot turismen och en dålig fiskesäsong drabbar Islands ekonomi hårt. Landets centralbank, Sedlabanki, sänker styrräntan och skruvar ner tillväxtprognosen för 2020.

"Motvinden i turismsektorn väntas hålla i sig längre in i 2020 än tidigare beräknat och utsikterna för BNP-tillväxten för det året har försämrats betydligt", skriver Sedlabanki i ett uttalande.

Islands ekonomi väntas växa med 1,9 procent nästa år, vilket kan jämföras med den tidigare prognosen på 2,5 procent. I år väntas ekonomin krympa med 0,2 procent, vilket är något mindre än vad man tidigare räknade med.

Styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,50 procent, den lägsta nivån någonsin.

I våras gick det isländska lågprisbolaget Wow Air i konkurs samtidigt som Icelandair drabbas hårt av flygförbudet för Boeing 737 Max 8-flygplanen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons