Annons

Jesper Sundén:Dubbel seger för Turkiet efter offensiv mot IS

Turkiet kunde fira två triumfer på onsdagen. En stor och en liten. Den lilla var befriandet av gränsstaden Jarablus från IS kontroll. Den stora var att USA uppmanade de syriska kurderna att överge staden Manbij och återvända öster om floden Eufrat.

Under strecket
Publicerad

Binali Yildirim och Joe Biden på onsdagen.

Foto: Burhan Ozbilici/TTBild 1 av 1

Binali Yildirim och Joe Biden på onsdagen.

Foto: Burhan Ozbilici/TTBild 1 av 1
Binali Yildirim och Joe Biden på onsdagen.
Binali Yildirim och Joe Biden på onsdagen. Foto: Burhan Ozbilici/TT

För två veckor sedan fylldes sociala medier av bilder på människor som lyckliga kastade av sig slöjor, klippte skägget eller tog en efterlängtad cigarett. Det var människor i den syriska staden Manbij som firade att de USA-stödda Syriska försvarsstyrkorna, SDF, befriat dem från terrorgruppen IS skräckvälde.

Några som inte firade var den turkiska regeringen. Huvuddelen av SDF:s styrkor utgörs av YPG-gerillan – det syrisk-kurdiska partiet PYD:s väpnade gren. Turkiet betraktar PYD och YPG som utväxter av den terrorstämplade PKK-gerillan som för krig mot den turkiska staten.

Manbij ligger väster om floden Eufrat och Turkiet ansåg sig ha fått ett löfte av USA att de kurdiska trupperna inte skulle passera väster om Manbij. Staden och dess öde hade inte intresserat Turkiet nämnvärt sedan den erövrades av IS i januari 2014, men nu blev det annorlunda. Särskilt som SDF och kurderna även avancerade mot den IS-kontrollerade staden Jarablus, som ligger norr om Manbij, vid gränsen till Turkiet. Plötsligt blev det väldigt bråttom att befria Jarablus, som kontrollerats av IS sedan juli 2013.

Annons
Annons

På onsdagen gick mellan 1 500 och 5 000 soldater som sägs tillhöra Syriska fria armén och ett 20-tal turkiska stridsvagnar över gränsen, med understöd av amerikanskt bombflyg.

Huvudanledningen till offensiven uppgavs vara helgens självmordsbomb mot ett kurdiskt bröllop i Gaziantep i helgen, som tog 54 människoliv, samt granatbeskjutning från Jarablus.

Men viktigast var att hindra kurderna från att ta staden.

Turkiet ogillar att USA samarbetar med de syriska kurderna i YPG, men för USA har det varit viktigare att YPG är den grupp som varit allra mest effektiv i att bekämpa IS.

Allra mest fruktar Turkiet ett sammanhållet kurdiskt självstyre i norra Syrien, något som man anser hotar Turkiets säkerhet och onsdagens offensiv är ett sätt att förhindra det.

Samtidigt med offensiven kom också USA:s vicepresent Joe Biden till Turkiet på onsdagen för att försöka lappa ihop den såriga relationen mellan de båda länderna. USA har bland annat anklagats för att ha gett sitt stöd till kuppförsöket i juli och har hittills vägrat lämna ut den USA-baserade Fethullah Gülen som pekas ut som hjärnan bakom kuppen.

Nu gavs Biden ett tillfälle till försoning – och tog den. Under en gemensam presskonferens med Turkiets premiärminister Binali Yildirim krävde Biden att de syriska kurderna skulle dra sig tillbaka öster om Eufrat och överge Manbij. Annars kan de inte räkna med USA:s stöd.

Det var dagens största framgång för Turkiet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons