Annons

Seglartips: Öarna du ej vill missa i sommar

Stora Nassa.
Stora Nassa. Foto: Mikael Törnwall

Den svenska skärgården är unik. Dessutom tack vare allemansrätten tillgänglig för alla. SvD:s seglare Mikael Törnwall listar sina favoriter i skärgården, både naturhamnar och gästhamnar.

Under strecket
Publicerad

Hanö.

Foto: Mikael Törnwall Bild 1 av 12

Harstena.

Foto: Mikael Törnwall Bild 2 av 12

Öja/Landsort.

Foto: Mikael Törnwall Bild 3 av 12

Utö.

Foto: Mikael Törnwall Bild 4 av 12

Napoleonviken.

Foto: Mikael Törnwall Bild 5 av 12

Bullerön.

Foto: Mikael Törnwall Bild 6 av 12

Lökholmen.

Foto: Mikael Törnwall Bild 7 av 12

Stora Nassa.

Foto: Mikael Törnwall Bild 8 av 12

Säck.

Foto: Mikael Törnwall Bild 9 av 12

Träskö-Storö.

Foto: Mikael Törnwall Bild 10 av 12

Arholma.

Foto: Mikael Törnwall Bild 11 av 12

Rödhamn.

Foto: Mikael Törnwall Bild 12 av 12

Hanö.

Foto: Mikael Törnwall Bild 1 av 2

Harstena.

Foto: Mikael Törnwall Bild 2 av 2
Hanö.
Hanö. Foto: Mikael Törnwall

Hanö

En av de mest välbesökta gästhamnarna i Blekinge skärgård. På sommaren är det full aktivitet i den lilla fiskehamnen, som har plats för runt 75 gästande båtar. På ön finns både restaurang och en mataffär samt vandringsleder och badplatser.

Det går färja till Nogersund och därifrån man ta sig vidare med tåg och buss.

Läge: 5601 N, 1450 E

Harstena.
Harstena. Foto: Mikael Törnwall

Harstena

En av de sista öarna i Gryts vackra skärgård innan man kommer ut på öppet vatten. Här finns en liten gästhamn, som kan vara svår för segelbåtar på grund av många grynnor. Men är det finns finns en trevlig vik strax norrut där man kan lägga till mot klippor eller ligga på svaj.

Annons
Annons

Öja/Landsort.

Foto: Mikael Törnwall Bild 1 av 2

Utö.

Foto: Mikael Törnwall Bild 2 av 2

Sommartid finns här restaurang, handelsbod, bageri och ett fiskrökeri.

Läge: 5815 N 1700 E

Öja/Landsort.
Öja/Landsort. Foto: Mikael Törnwall

Landsort

Stockholms skärgårds södra utpost heter egentligen Öja, men är mest känd under namnet Landsort, som är fyren på ön. På den norra delen av den 4 kilometer långa ön ligger gästhamnen. Men det är värt en promenad till den södra delen där det bland annat finns en restaurang och där fyren ligger. Det går också att hyra cykel. Här finns mycket att upptäcka, till exempel militärens gamla kanoner, och många fina klippor för sol och bad.

Bastu finns i gästhamnen.

Läge: 5846 N 1751 E

Utö.
Utö. Foto: Mikael Törnwall

Utö

Det här är ett perfekt ställe att stanna och pusta ut ett par dagar, särskilt om du har barn eller tonåringar ombord. Här finns vandrarhem, affärer, mataffär och flera restauranger. På kvällarna brukar det finnas levande musik och på dagarna kan du till exempel sysselsätta dig med tennis, minigolf eller att hyra cykel. Bastu finns i duschrummen, men den vinner inga charmpriser. Det gör i stället badklipporna som ligger precis utanför gästhamnen.

Annons
Annons

Napoleonviken.

Foto: Mikael Törnwall Bild 1 av 2

Bullerön.

Foto: Mikael Törnwall Bild 2 av 2

Läge: 5858 N 1820 E

Napoleonviken.
Napoleonviken. Foto: Mikael Törnwall

Napoleonviken

Napoleonviken utanför Saltsjöbaden är en av Stockholms skärgårds största och samtidigt mest skyddade naturhamnar. Den stora fladen ligger vid Ägnö, och är omgiven av höga klippor, så det blir aldrig riktigt blåsigt här.

Runt stränderna finns plats för över 100 gästande båtar, men det blir ändå ofta fullt under juli. Som tur är finns det gott om plats för båtar sig ligger på svaj. Öarna är obebodda, så här finns inte mycket att göra, annat än att ta en promenad med hunden eller gå till någon av de avskilda klipporna för ett bad.

Läge: 5914 N 1824 E

Bullerön.
Bullerön. Foto: Mikael Törnwall

Bullerön

Söder om Sandhamn och väster om Nämdö ligger Bullerön, som är ett litet paradis med havet som granne till öster. Här finns en trevlig liten gästhamn, som man dock bör undvika när det blåser för mycket. Ankaret fäster dåligt i sandbotten.

I hamnen finns en mysig men liten vedeldad bastu. Den kan inte bokas, så det kan bli trångt.

Passa också på att besöka öns skärgårdsmuseum, som ursprungligen byggdes av konstnären Bruno Liljefors.

Annons
Annons

Lökholmen.

Foto: Mikael Törnwall Bild 1 av 2

Stora Nassa.

Foto: Mikael Törnwall Bild 2 av 2

Läge: 5912 N 1851 E

Lökholmen.
Lökholmen. Foto: Mikael Törnwall

Lökholmen

Sandhamn har många goda sidor, inte minst många bra restauranger. Men det ska mycket till att kalla det för ett smultronställe. Ett tips för den som vill slippa stöket är att lägga till på Lökholmen strax norr om Sandön. Hamnen drivs precis som Sandhamn av KSSS, som sommartid kör gratis passbåt mellan öarna varje timme.

Den stora vedeldade bastun på Lökholmen är bara den en anledning att ligga där i stället. Vill du vara i fred rekommenderas klipporna i närheten av gästhamnen, dit förvånansvärt få besökare hittar.

Läge: 5917 N 1855 E

Stora Nassa.
Stora Nassa. Foto: Mikael Törnwall

Stora Nassa

Stora Nassa är inte en hamn, utan en helt egen liten skärgård i Stockholms ytterskärgård. Hela Nassa är ett naturreservat, och på många av öarna för man inte ta med sig hund. Mer information om vilka regler som gäller finns på storanassa.se.

Det här är inte platsen för den som söker partystämning, men den är en av skärgårdens vackraste platser. En sen kväll i Augusti kan du hitta en vik helt för dig själv, och den tiden på året är skärgården magisk.

Annons
Annons

Säck.

Foto: Mikael Törnwall Bild 1 av 3

Träskö-Storö.

Foto: Mikael Törnwall Bild 2 av 3

Arholma.

Foto: Mikael Törnwall Bild 3 av 3

Var dock noggrann när du navigerar, för det finns grynnor som inte är utmärkta både på väg till Nassa och inne bland öarna.

Läge: 5926 N 1912 E

Säck.
Säck. Foto: Mikael Törnwall

Säck

Den här naturhamnen ligger mellan öarna Säck och Krokholm i mellanskärgården. Men även hamnen gör skäl för namnen. Efter en smal insegling mellan två klippor öppnar sig en stor flad men många klippor att lägga till mot.

Väl inne ligger man skyddad från alla vindar. På sommaren kan långt över 100 båtar samsas här, förtöjda mot klipporna eller för ankar.

Läge: 5923 N 1848 E

Träskö-Storö.
Träskö-Storö. Foto: Mikael Törnwall

Träskö-Storö

En av skärgårdens största naturhamnar, som egentligen är flera olika små vikar. Ön ligger strax väster om Möja. Det är lätt att lägga till mot klipporna, men det kan vara svårt att hitta plats en sen kväll i juli.

Skärgårdsstiftelsen har inte mindre än två bastu på ön. Den mindre av dem kan bokas. Den ligger vägg i vägg med en större som är öppen för alla.

Läge: 5927 N 1847 E

Arholma.
Arholma. Foto: Mikael Törnwall
Annons
Annons

Rödhamn.

Foto: Mikael Törnwall Bild 1 av 1

Arholma

En av mina absoluta favoriter och jag stannar alltid här om jag ska vidare till Åland. Två hamnar finns, men Österhamn är den trevligaste. Den är väl skyddad för alla vindar.

Vedeldad bastu som är öppen för alla mellan 17–19 och som kan bokas andra tider.

Hamnen blir snabbt full på sommaren, men men det finns gott om plats att ligga på svaj.

Från Österhamn är det ungefär en och en halv kilometer att gå till affär och restaurang.

Läge: 5951 N 1908 E

Rödhamn.
Rödhamn. Foto: Mikael Törnwall

Rödhamn

Det är inte ens Stockholms skärgård, utan ligger i den södra delen av Ålands skärgård, cirka 10 distansminuter från Mariehamn. Men Rödhamn är en magiskt vacker plats och har en fin hamn som är skyddad för alla vindar.

Här är livet enkelt. Ingen el och ingen rinnande vatten, men det finns vedeldad bastu och här finns ett fik. Båtgäster kan beställa nygräddat bröd som levereras på morgonen till båten.

Läge: 5959 N 2061 E

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons