Annons

Sektledare döms för våld mot anhängare

Var fjärde sydkorean är antingen protestant eller katolik. På bilden syns sydkoreanska katoliker i samband med en gudstjänst under påsken 2013. Arkivbild.
Var fjärde sydkorean är antingen protestant eller katolik. På bilden syns sydkoreanska katoliker i samband med en gudstjänst under påsken 2013. Arkivbild. Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Ledaren för en domedagssekt i Sydkorea har dömts till sex års fängelse för att ha utsatt dess 400 anhängare för bland annat misshandel. Kvinnan fick anhängarna att flytta till önationen Fiji 2014 där de enligt henne skulle vara utom fara för katastrofer.

Väl på plats på tillflyktsorten fick de sina pass beslagtagna och misshandlades. Flera utsattes även för våld i samband med ritualer, vars syfte var att driva ut onda andar.

"Offren upplevde inte bara fysisk tortyr utan också skräck som orsakat en psykisk chock", enligt en domstol i staden Suwon.

Sekter inspirerade av kristendom har blivit allt vanligare i Sydkorea där mer än en fjärdel av invånarna är antingen protestanter eller katoliker.

I maj dömdes en annan sektledare till 16 års fängelse för att ha våldtagit flera kvinnliga anhängare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons