Annons

Semester i Sörmland – åtta favoriter för en roadtrip

Foto: Erik Olsson, Linus Sundahl-Djerf och Flora Bartlett

Nya gourmetkvarter, vingårdar och en kulinarisk utflyktsväg. Det finns många orsaker att möta sommaren i Sörmland.

Under strecket
Publicerad

Taxinge krog tar emot åtta gäster varje kväll som serveras en fast meny baserad på lokala råvaror.

Foto: Erik Olsson

1 / 8

Nykvarn

Taxinge krog tar emot åtta gäster varje kväll som serveras en fast meny baserad på lokala råvaror.
Taxinge krog tar emot åtta gäster varje kväll som serveras en fast meny baserad på lokala råvaror. Foto: Erik Olsson

Taxinge krog
Näsby Handel
taxingekrog.nu

Runtom i Sörmland finns flera restauranger värda en omväg, som skärgårdskrogen Svärdsklova utanför Nyköping, Julita Wärdshus eller Skåpmat i Järna. Här finns också Taxinge krog, som motiverar en helt egen resa. Restaurangen ligger i en före detta handelsbod i Näsby och drivs envist av kocken Gustav Öhman. Han tar emot åtta gäster varje kväll och serverar en fast meny baserad på det som han och hans lokala råvaruproducenter har plockat, skjutit eller fiskat just den veckan.

I slutet av juni serverar Gustav sin sista middag i de nuvarande lokalerna, därefter flyttar restaurangen till Marielundsviken i Mariefred – ett område som Gustav upptäckte när han var ute och letade svavelticka. Planen är att nya Taxinge krog ska öppna i februari nästa år. Så passa på nu!

Annons
Annons

Nya verksamheter har tagit över det gamla bruksområdet i Hälleforsnäs.

Foto: Roger Tillberg/TT

2 / 8

Hälleforsnäs

Nya verksamheter har tagit över det gamla bruksområdet i Hälleforsnäs.
Nya verksamheter har tagit över det gamla bruksområdet i Hälleforsnäs. Foto: Roger Tillberg/TT

Bruket
Gjutmästarbacken 1
axellent.se, hogtorp.se

Hälleforsnäs har en lång historia som bruksort, grundad 1659 med ett kanongjuteri. Idag har helt nya verksamheter tagit över det gamla bruksområdet, däribland ett konstgalleri, ett mejeri med tillhörande ostbutik samt Bruksrestaurangen. Den senare lockar med lyxbrunch utvalda söndagar och en sommarmeny med bland annat sörmländsk surdegspizza.

Även dryckesutbudet är lokalpräglat, här finns egen brukslager och björkad must från närbelägna Högtorp gård – som även lockar med en nyöppnad butik intill. I deras sortiment finns prisbelönt granskottsolja, inlagda granblommor, vårbroddssirap och andra godsaker från de sörmländska skogarna och ängarna.

Annons
Annons

På Trädgårn erbjuds självplock av jordgubbar och hallon.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

3 / 8

Södertälje

På Trädgårn erbjuds självplock av jordgubbar och hallon.
På Trädgårn erbjuds självplock av jordgubbar och hallon. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Trädgårn
Linavägen 50
tradgarn-sodertalje.se

Trädgårn startade med en odling på Södermalm i Stockholm på 1850-talet, men flyttade längre ut i olika omgångar i takt med stadens utbyggnad. Nu har de slagit rot vid Mälaren i Södertälje och Ulf Engström, trädgårdsmästare i femte generationen, driver de ekologiska odlingarna tillsammans med sina barn.

En stor del av grönsakerna levereras till restauranger i Stockholm, men i gårdsbutiken finns chans att lägga vantarna på ovanligt smakrika tomater, spänstig zucchini, svårfunna örter samt inte minst – mot slutet av sommaren – sörmlandsodlade fikon (som kocken Mathias Dahlgren beskriver som magiska). Sommartid erbjuds även självplock av jordgubbar och hallon. Trädgårn rymmer också ett trivsamt kafé med färgstarka bakverk toppade med nyskördade bär och äppelmust från gårdens eget musteri.

Annons
Annons

Utrotningshotade småkakor som strassburgare serveras på Annas hembageri i Mariefred.

Foto: Annas hembageri

4 / 8

Mariefred

 Utrotningshotade småkakor som strassburgare serveras på Annas hembageri i Mariefred.
Utrotningshotade småkakor som strassburgare serveras på Annas hembageri i Mariefred. Foto: Annas hembageri

Annas hembageri
Hammarvägen 2
annashembageri.se

Sätter kaffesuget in i närheten av småstadsidyllen Mariefred ska du parkera utanför Annas hembageri, utsett till årets hållbara kafé av White Guide. Här grundar man med en smörgås på spröd smörfralla eller rustikt surdegsbröd av lokalt odlat kulturspannmål och fortsätter med något från kakdisken. Kanske en av de omtalade bullarna, eller en klassisk men utrotningshotad småkaka som strassburgare eller göteborgare. När det inte råder pandemi serveras även en populär brödbuffé tillsammans med ost och marmelad.

Kaféet är nybyggt, men köpmansdisken och hyllorna fyllda med lokalt mathantverk för tankarna till gamla tiders speceributiker, samtidigt som de broderade bonaderna och vitrinskåpet fyllt med omaka koppar skapar en omedelbar trivselkänsla.

Annons
Annons

Sternersborgs choklad är ett av alla smultronställen längs trevliga utflyktsväg 223.

Foto: Peggy Bergman

5 / 8

Nyköping–Mariefred

Sternersborgs choklad är ett av alla smultronställen längs trevliga utflyktsväg 223.
Sternersborgs choklad är ett av alla smultronställen längs trevliga utflyktsväg 223. Foto: Peggy Bergman

Utflyktsväg 223
vag223.se

En roadtrip kräver att man lämnar de stora allfartsvägarna för att upptäcka de mindre kringelikrokarna – exempelvis väg 223 mellan Nyköping och Mariefred. Här har ett trettiotal kvinnor gått samman för att utveckla en utflyktsväg kantad av gårdsbutiker, hantverksbodar och loppisar, samtliga markerade med en solrosskylt.

Bland besöksmålen finns Pom Gallery i Mariefred, Skeppsta glashytta och Runnvikens pensionat. Chokladälskare får inte missa Björnlunda och Sternersborgs choklad, inhyst i en tjusig sekelskiftesvilla där besökaren erbjuds chokladpraliner och dagsfärsk gelato av mjölk från granngården. I Björnlunda finns också ett av Sveriges minsta vandrarhem, med möjlighet att övernatta i loftbodar från 1700-talet.

Annons
Annons

Ändebols gård i Bettna välkomnar med handels-bod och ett solcellsdrivet surdegsbageri.

Foto: Flora Bartlett

6 / 8

Bettna

Ändebols gård i Bettna välkomnar med handels-bod och ett solcellsdrivet surdegsbageri.
Ändebols gård i Bettna välkomnar med handels-bod och ett solcellsdrivet surdegsbageri. Foto: Flora Bartlett

Ändebols gård
andebolsgard.se

Det vimlar av gårdsbutiker och mathantverkare i Sörmland. På hemsidor som matkluster.se och sagolikasormland.se finns drösvis med tips. Är man ute på roadtrip ska man hålla ögonen öppna. En skylt att hålla utkik efter, mellan Nyköping och Katrineholm, är den som pekar mot Ändebols gård i Bettna. Där väntar ett småskaligt, ekologiskt lantbruk med nyfödda gotlandslamm, fribetande hereford- och anguskor samt en gårdsbutik fylld med grönsaker, lammskinn och andra ekologiska produkter från grannskapet.

På gården finns också ett solcellsdrivet bageri där det knådas surdegsbröd av kulturspannmål från närbelägna Warbro kvarn, samt ett mysigt gårdskafé med primörbaserade rätter och bakverk smaksatta med gårdens frukter och bär.

Annons
Annons

7 / 8

Flen

Blaxsta vingård
Blaxstaby gård
blaxstawine.se

Coronakrisen har satt skoningslöst stopp för stora delar av besöksnäringen, men också resulterat i nya möjligheter. Som att få en hel vingård för sig själv. Det corona-anpassade paketet har lanserats av Blaxsta vingård, mellan Katrineholm och Nyköping, och inkluderar bland annat guidad visning av vingården, vinprovning, avsmakningsmeny med vinpaket och övernattning i ett av gårdens 15 hotellrum. Erbjudandet gäller till midsommar, men återkommer troligen i höst.

På den 3,5 hektar stora vinodlingen odlas druvor som merlot, chardonnay och vidal blanc. De senare används till gårdens prisbelönta isvin. När gården inte är uthyrd kan även de som inte övernattar lära sig mer om den sörmländska terroiren under en guidad tur eller vinmiddag på restaurangen Kung Blacke.

Annons
Annons

I skogen mellan Mariefred och Gnesta driver Maria Bystedt och Pelle Almgren kulturcentrumet Skottvång.

Foto: Anders Thessing

8 / 8

Mariefred

I skogen mellan Mariefred och Gnesta driver Maria Bystedt och Pelle Almgren kulturcentrumet Skottvång.
I skogen mellan Mariefred och Gnesta driver Maria Bystedt och Pelle Almgren kulturcentrumet Skottvång. Foto: Anders Thessing

Skottvångs grufva
skottvangsgrufva.com

Skottvång är ett litet kulturcentrum, mitt i skogen mellan Mariefred och Gnesta, vars konsertprogram som skulle göra många storstadsscener avundsjuka. Årets program har anpassats efter rådande tider, förhoppningen är att kunna anordna ett mindre antal utomhuskonserter med begränsad publik. Vid sidan av livemusik lockar det historiska gruvområdet med konst- och fotoutställningar i det fria, gruvmuseum, handelsbod och ett värdshus med platser både ute och inne.

Här kan man avsluta veckan med fredagmys i form av ”god svullmat och skönt häng” och på helgerna serveras husmansluncher. För den som vill njuta av den fina naturen finns fikakorgar att ta med ut – kanske under en tur på Sörmlandsleden. I omgivningarna finns två olika etapper av leden att välja mellan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons