Annons

Semestra i Sverige: 8 tidlösa pensionatidyller

Ombonat, tidlöst och trägolvsknarrande. Inget slår en klassisk pensionatupplevelse. SvD Resor guidar till åtta favoriter.

Under strecket
Publicerad
Foto: Karl Melander

1 / 8

Ronehamn: Gula Hönan

Foto: Karl Melander

Gula Hönan i Ronehamn på sydöstra Gotland beskriver sig som ett ”nyvaket gästgiveri”. Inget kunde vara mer fel. Familjen Qwiberg-Enderborgs skarpa sinne för detaljer och trivsel är allt annat än nyvaken. Lägg därtill en pensionatkänsla som är både bakåt- och framåtblickande och resultatet är ett av öns mest åtråvärda boenden. Lika känt som pensionatet är Gula hönans hyllade restaurang som under vintern varit föremål för envisa rykten om att den ska stänga. Det finns dock ingen anledning till oro. ”Finmaten” tar visser-ligen paus denna sommar, men i stället introduceras en pensionatmiddag med rätter som serverades på badpensionat kring förra sekelskiftet, gjort med hållbarhetstänk och nyskördat från egna trädgården. På dagarna njuter vi av konsten att göra ingenting bland kryddor, blommor och brölande kor.

Adress: Ronehamnsvägen 40-42.

Annons
Annons

2 / 8

Arild: Strand Arild

Strand Arild är en närmast perfekt konserverad badhotell-uppplevelse från 1900-talets begynnelse. Lite sliten i kanterna måhända, men det förstärker bara känslan av att detta är vältrampad semestermark och inte en vårkyckling som öppnade häromveckan. Och vem behöver mer än en klockradio som underhållning på rummet när man har panoramavy över Skälder-viken och Arilds snickarglädje?

Sittande till bords på glas-verandan konstaterar vi att maten håller samma höga klass som vyerna. Björn Palmgren, som driver Strand tillsammans med sin mamma och syster, är utan tvekan en av Kullahalvöns vassaste och mest egensinniga kockar. Hans torkade Linderöds-kotlett med comté, fänkål och rötter i äppelcider, och risotto med nässlor, vitsparris och räkor är anledning nog att stanna en natt till.

Adress: Stora vägen 42, Arild.

Annons
Annons

3 / 8

Tystberga: Runnvikens Pensionat

Två mil norr om Nyköping – på perfekt minisemesteravstånd från Stockholm med andra ord – checkar vi in hos Clara Gill som driver sitt lilla pensionat med fyra rum i en herrgårdsflygel från 1700-talet. Här kretsar mycket kring välbefinnande och mindfulness: Clara anordnar helgretreats samt kurser i yoga och stresshantering, medan växthuset extraknäcker som ört-spa under ledning av en ört-terapeut. Efter en god natts sömn har vi svårt att tänka oss en bättre start på dagen än meditation nere på bryggan vid Runnviken, vilket följs av en överdådig frukost med bland annat vaktelägg från gårdens egna fåglar. Den vackra matsalen är inredd med specialritade möbler i 1700-talsstil och i den superromantiska miljön arrangeras ofta bröllopsmiddagar. Vi passar även på att utforska urskogen som ligger tio minuter från
pensionatet.

Adress: Lövsund 1, runnviken.se.

Annons
Annons

4 / 8

Fårö: Slow Train b&b

Slow Train liknar inget annat på den svenska pensionat-himlen. Man skulle kunna beskriva det som ett franskt bohemoriginal, uppkallat efter en Bob Dylan-låt och inhyst i en 1800-talsgård som ägarinnan Valeriáne Placier fyllt med vintagemöbler, rikliga mängder tygblommor och ännu fler böcker. Vägg i vägg ligger Elsies café och en bit bort kultförklarade Kutens bensin och Crêperie Tati. Samtliga med samma osvikliga sinne för antiminimalistisk trivsel. Efter en natt i Bergmansviten – en sann furudröm – väntar en frukost som vid det här laget nått världsberömmelse. Tänk hembakat provencalskt saffransbröd, blåbärsmuffins, fruktsallad och allehanda närodlade grödor, allt utsmyckat till perfektion och serverat vid ett långbord där pensionatets tolv gäster äter tillsammans.
Adress: Fårö Friggars.

Annons
Annons

5 / 8

Öland: Stora Frögården

Stora Frögården har utnämnts till Sveriges bästa vandrarhem. Med all rätt. Tre röda träbyggnader, som en gång i tiden var barnhem, ramar in en prunkande innergård där frukost och middag serveras. Nedanför gräsmattan väntar havet och gårdens strand, som gjord för ett kvällsdopp lagom till solnedgången över Kalmarsund. Och allt detta mitt i världsarvslistade Ölands odlingslandskap och nära Stora alvarets unika flora och fauna. Förutom naturupplevelser föreslår vi cykelutflykter till hantverksskolan Capellagården, med odlingar och gårdsbutik, samt vingården Håks gård. Och låt nu inte vandrarhems-prefixet avskräcka. För den som inte vill bo i sexbäddsrum finns små men charmiga dubbelrum med eget badrum, eller möjlighet att hyra egen villa med altan och havsutsikt.

Adress: Mörbylånga.

Annons
Annons

6 / 8

Kinnekulle: Pensionat Karlslund

Pensionat Karlslunds blåa träbyggnad stod från början på torget i Lidköping, men flyttades till foten av Kinnekulle 1907 när järnvägen kom till byn och trakten skulle satsa på turism. Platåbergets unika flora lockade till sig celebra gäster från storstan och bland annat tillbringade Margareta Krook sina barndoms somrar på pensionatet. Hur kändistätt det är på Karlslunds idag låter vi vara osagt, men populärt är det och med blott nio rum gäller det att boka i god tid. Kinnekulles botaniska och historiska sevärd-heter är fortfarande det stora dragplåstret, pilgrimsleden går precis utanför husknuten och åtskilliga cyklister hävdar att Kinnekulleleden är de fem vackraste milen de någonsin cyklat. Pensionatet serverar endast frukost, men erbjuder gourmetpaket med femrätters-middag på närliggande Forshems gästgivaregård.
Adress: Gössäter

Annons
Annons
Foto: Bianca Brandon-Cox

7 / 8

Åsarna: Hävvi i Glen

Foto: Bianca Brandon-Cox

Allt annat än ett spontanställe. För att komma till Hävvi i Glen, beläget i byn med samma namn, måste du ta dig åtta mil från jämtländska Åsarna och in
på en oansenlig återvändsväg, nästan uppe på Oviksfjället. Men tro oss, det är värt mödan. Prisbelönta kocken Elaine Asp har i denna avkrok skapat en unik upplevelse, med restaurang och övernattningsstugor, för alla som är nyfikna på det sydsamiska livet.

– Detta är mitt sätt att åter-upprätta min farmor och alla andra samer i den generation som berövades möjligheten att vara stolta över sin kultur, säger Elaine Asp som i sitt kök gör moderna tolkningar av traditionell, sydsamisk kokkonst med råvaror från trakten. Hävvi i Glen erbjuder också en rad olika äventyrspaket, däribland vår- och vinterflytt av renar, ripjakt och fiske i exklusiva vatten.   

Annons
Annons

8 / 8

Borensberg: Göta Hotell

Fem steg från Göta kanal välkomnar Göta hotell med ett glatt ”sluss och kram!” och sätter därmed humornivån direkt. 1908 öppnade källarmästare Karlsson det röda pensionatet med vita knutar och trots otaliga ägar-byten har inte mycket hänt sedan dess – Göta hotell är ett vykort från en svunnen tid med trägolvsknarrig pensionat-stämning och tolv trivsamma rum. Helst tillbringar vi dock vår tid på altanen med utsikt över båttrafiken och den handdrivna slussen. Givetvis iklädda våra snyggaste semesterkläder, Göta hotell är nämligen kanalens mest fotograferade byggnad. I övrigt ägnas dagarna åt bad i Boren och promenader längs kanalen och lilla sjöstaden Borensberg. Precis samma aktiviteter som gästerna ägnade sig åt för 120 år sedan.

Adress: Götagatan 2

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons