Annons

Semestrande svenskar söker svalka

Sommarskidåkning vid Snæfellsjökull på västra Island lockar.
Sommarskidåkning vid Snæfellsjökull på västra Island lockar. Foto: Pontus Lundahl/ TT

Nej tack till sol och bad. Nu lockar sommarskidåkning och säckpipor. Med temperaturer över 30-strecket på hemmaplan överger svenskarna klassiska charterresmål och styr kosan mot svalare länder.

Under strecket
TT
Publicerad

– De resmål som bara bjuder på sol och bad finns det ingen anledning att resa till när det är så varmt här hemma, säger Michael Kapil, marknadschef på resebyrån Ticket.

Enligt företagets statistik för antalet bokade resor under perioden maj till och med juli har bokningarna till klassiska charterresmål som Grekland och Spanien minskat kraftigt i sommar. Detta leder till lägre priser.

– Just nu kan man hitta sista minuten-resor med namngivna hotell till Grekland för under 4 000 kronor, säger Kapil.

Medan europeiska storstäder som Lissabon, Prag och Paris ligger kvar på ungefär samma nivå som i fjol märks en liten ökning i antalet bokade resor till Wien och Budapest.

– Där är det fortfarande över 20 grader varmt men inte så stekande hett att man inte orkar med att utforska resmålet, säger Kapil.

Det största uppsvinget gäller dock betydligt kyligare resmål. Till exempel har antalet bokningar till Reykjavik med en medeltemperatur på cirka 11 grader under juli nära fördubblats under perioden. Edinburgh där snittemperaturen legat på omkring fjorton grader har ökat med 24 procent.

Även Irland som är känt för måttliga sommartemperaturer har fått en ökning med två procent jämfört med i fjol.

Svenskarnas ointresse för Medelhavet tycks dock inte spilla över på höstens bokningsläge, som enligt Michael Kapil ser ut ungefär som i fjol.

– Folk verkar inte ha blivit mätta på sol och bad, utan har snarare fått mersmak, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons